Annonce
Favrskov

Enigt byråd sender budgetforslag i høring: Vil bruge 126 millioner kroner på anlæg i 2020

Politikerne i Favrskov Byråd blev tirsdag aften enige om at sende et budgetforslag for budget 2020 ud i høring. Fotocollage: Pia Pagaard M. Madsen/Favrskov Kommune
Alle 25 politikere i byrådet i Favrskov Kommune bakker op om en foreløbig budgetaftale for 2020-2023, som nu sendes ud i høring. Aftalen byder både på serviceudvidelser for 11,3 millioner kroner og anlæg for 126,3 millioner kroner alene i 2020.

Favrskov: En finansiel ekstratilførsel på 17 millioner kroner som følge af aftalen mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen, har gjort det muligt for Favrskov Kommune at komme forholdsvis let omkring dette års budgetforhandlinger.

Sådan ser det i hvert fald ud, efter alle 25 medlemmer af Favrskov Byråd i forbindelse med et byrådsmøde tirsdag aften blev enige om et foreløbigt budgetforslag for 2020.

- Det, at der bliver leveret et resultat i enighed, giver alt andet lige lidt mere tryghed for vores borgere og ansatte, som så ikke behøver at bekymre sig for, om tingene bliver lavet om, hvis der skulle tegne sig et nyt flertal. Det giver jo også et bedre samarbejdsklima internt i byrådet, siger kommunens borgmester Nils Borring.

Annonce

Socialområdet får midler

Den foreløbige aftale, der er indgået, indebærer mindre budgetbesparelser for 6,1 millioner kroner, budgetudvidelser for 17,3 millioner kroner samt et anlægsbudget på 126,3 millioner kroner.

Det er især socialområdet, der står til at få del i de penge, der skal gå til budgetudvidelser. Således bliver der afsat 10,2 millioner kroner om året til de stigende udgifter, som gør sig gældende på handicap- og psykiatriområdet – ikke bare i Favrskov, men i hele landet.

- De ekstra penge, vi har fået fra økonomiaftalen mellem KL og regeringen, har vi primært brugt til at dække hullet på det specialiserede område af, sådan vi ikke skal ud i en sparerunde, ligesom andre kommuner har været nødt til, siger Nils Borring.

Modregnet nogle mindre besparelser, som er blevet fremrykket på området, betyder det en samlet pengeindsprøjtning på godt ni millioner kroner til det specialiserede socialområde.

Kulturhus med ungdomsklub

De 126,3 millioner kroner, som er afsat til anlæg i 2020, skal blandt andet gå til vedligehold af kommunale bygninger, opførelsen af en ny tilbygning ved Hadsten Administrationsbygning, jordkøb med henblik på skovrejsning og så står Kulturhuset Sløjfen i Hadsten endnu en gang til at få tildelt et større millionbeløb.

- Vi har stadig et hængeparti med en ungdomsklub, som vi gerne vil have placeret ved Sløjfen i Hadsten. Derfor er der sat rigtig mange penge af til det projekt, siger Nils Borring med henvisning til, at der ifølge budgetforslaget er sat 16,1 millioner kroner af til ombygning og udbygning af Kulturhuset Sløjfen i 2020 og 2021.

Samtidig vil politikerne i de kommende fire år bruge godt 90 millioner kroner på at afdrage på sin gæld.

- Det, at vi afdrager på vores gæld, betyder jo, at vi samtidig forbedrer vores drift på sigt, fordi vi slipper for nogle renteudgifter, siger Nils Borring.

Det foreløbige budgetforslag er nu blevet sendt i høring frem til 24. oktober. Først herefter vil det stå klart, om alle 25 byrådsmedlemmer fra i alt seks partier stadig bakker op om forslaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Ekspert: Det vil tage flere byrådsperioder at få bugt med konfliktkultur

Annonce