Annonce
Norddjurs

Enigt udvalg sender 3,5 millioner til skolerne: Nu skal det besluttes, hvordan pengene skal fordeles

Der var cirka mødt 50 mennesker op til demonstrationen mod flere nedskæringer i Børneby Nord. Det var både forældre og personale, men flest af sidstnævnte, der føler, at der efter flere runder med personalenedskæringer ikke bare bliver skåret ind til benet, men i benet. Foto: Helle Elgaard Kvist
Børne- og ungdomsudvalget har lyttet til protesterne fra Børneby Nord og Auning Skole, og nu bliver skolerne kompenseret for omfordelingen af ressourcerne til specialundervisningen.
Annonce

Norddjurs: Omkring 50 personer med tilknytning til Børneby Nord havde torsdag eftermiddag trodset novemberkulden og var mødt op foran Rådhuset i Grenaa for at vise deres utilfredshed med den omfordelingsmodel af ressourcerene på specialundervisningsområdet, der sender penge fra Børneby Nord, Børneby Midt og Auning Skole til Søren Kanne Skolen i 2021.

De fleste fremmødte var personale fra de tre afdelinger i børnebyen, men der var også forældre, hvis børn står til at blive direkte berørt af, at pengene nu sendes østpå i kommunen.

En af de forældre, der var mødt op, var Lotte Andersen. Hun havde taget sønnen, Simon, og hans klassekammerat, Malli, med. De går begge i 3. klasse på Auning Skole, men det var primært for datteren/storesøsteren Michelles skyld, at de var mødt op.

Lotte Andersen med sønnen Simon (th.) og hans klassekammerat, Malli. Lotte Andersens datter, Michelle, går i specialklasse på Langhøjskolen i Vivild, og Lotte Andersen frygter, at datteren bliver offer for omfordelingen af pengene til specialundervisningsområdet. Foto: Helle Elgaard Kvist

Hun går i 5. klasse på Langhøjskolen i Vivild, men i specialklasse, da hun er særligt sensitiv, og Lotte Andersen frygter, hvad en besparelse vil betyde for hendes skolegang.

- De har truet med at lukke specialklasserne før, og det vil betyde, at hun skal på Auning Skole, og hun kan ikke rumme alle de indtryk, der er i en almindelig klasse, siger hun og fortæller om konsekvenserne.

- Da det var værst for hende, begyndte hun at tisse og lave afføring i bukserne igen, og hun slog ud efter de andre i klassen og råbte efter dem.

Annonce

Frygter for besparelser

En anden forælder, der frygter besparelserne i Børneby Nord, er Kristine Mathiesen, hvis datter, Kira, går i 3. klasse på Rougsøskolen.

Hun blev i maj diagnosticeret med moderat ADHD, autisme og lettere mental retardering.

- Vi har kæmpet siden 0. klasse for at få hjælp til Kira, og efter hun har fået diagnoserne, betyder det, at der er kommet støtte i form af to-lærer-ordning på klassen, siger Kristine Mathiesen.

Kristine Mathiesens datter, Kira, går på Rougsøskolen men får støtte på klassen, da hun har flere diagnoser. Både Kristina Mathiesen og lærer, Hans Bonde, frygter, hvad omfordelingen kommer til at betyde for Kiras trivsel og læring. Foto: Helle Elgaard Kvist

Det betyder, at Kira kan få hjælp, når hun behøver det og kan tages ud af undervisningen, hvis der er brug for det.

- Før blev hun bare sendt hen i et rum for at lege, fordi der ikke var ressourcer til at hjælpe, siger hun.

Kristine Mathiesen frygter lige som Lotte Andersen, at hvis pengene fjernes fra specialområdet i Børneby Nord, så kommer det til at gå ud over hendes datter, men også de andre børn.

- Der var et pres på klassen, før Kira fik hjælp, og det betød, at den kørte på pumperne. Det frygter jeg kommer til at ske igen. Alternativet er en specialskole, men det er i hvert fald en meget dyrere løsning for kommunen, siger hun.

Annonce

Et økonomisk selvmål

Netop det økonomiske aspekt blev nævnt af mange af de fremmødte, som avisen talte med, blandt andet også af Tina Thorngaard Rosenkilde, der arbejder som pædagog og har været med til at starte Lillegruppen på Allingåbroskolen (et aflastningstilbud, hvor de elever, der har det svært i deres almindelige klasse kan komme og få et pusterum, red.).

- Der er rigtig mange af vores elever, der ikke ville kunne gå på skolen, hvis Lillegruppen lukker. De lykkedes i dag, fordi de kan komme og få små pauser eller være der på fuld tid, alt efter behov, siger hun og fortæller, at eleverne i Lillegruppen får social træning, hjælp til at tackle følelser og redskaber til at lære at gå i en almindelig klasse.

Tina Thorngaard Rosenkilde og Per Lykke er begge pædagoger i Lillegruppen på Allingåbroskolen,  der er et tilbud for de elever, der har brug fra et pusterum fra deres almindelige klasse. Lillegruppen er et af de tiltag, som Børneby Nord frygter at skulle lukke, hvis specialundervisningsmidlerne sendes østpå i kommunen. Foto: Helle Elgaard Kvist

Der er tre ansatte, svarende til to fuldtidsstillinger i Lillegruppen, og Tina Thorngaard Rosenkilde pointerer, at den lønudskrivning ikke engang svarer til halvdelen af det beløb, som  det vil koste at sende eleverne i et specialtilbud.

- Det bliver dælme dyrt - det er et kæmpe selvmål det her, konstaterer hun og pointerer lige som Kristine Mathiesen og Lotte Andersen, at det ikke kun er elever, der har særlige behov, der kommer til at betale prisen.

- Det kommer til at gå ud over alle børn, siger hun.

Annonce

Enigt udvalg

Inden mødet var der lagt op til, at der skulle ses på, hvordan udmøntningen af omfordelingen ville komme til at se ud på de enkelte skoler, men torsdag før mødet meldte Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre ud, at de var blevet enige om et nyt forslag, der skulle sende 3,5 millioner kroner ud i skoleområdet fra næste år.


Vi kommer ikke til at kompensere krone for krone, men det er et økonomisk plaster på det største blødende sår, og vi er ikke færdig med at snakke skole.

Tom Bytoft (S), medlem af børne- og ungdomsudvalget


På børne- og ungdomsudvalgets møde blev det besluttet af et enigt udvalg, at aftalen skal viderebehandles på et ekstraordinært udvalgsmøde 3. december, hvorefter den skal viderebehandles i kommunalbestyrelsen 15. december.

- Alle var for forslaget, selv om SF og Enhedslisten selvfølgelig var trætte af ikke at have været med indover, men vi ville gerne sikre os, at det kunne blive bredt funderet hen over midten, sagde udvalgsmedlem Tom Bytoft (S) efter mødet.

Annonce

Fast overførsel i budgetårene

Forvaltningen skal til mødet 3. december komme med et oplæg til udvalget om, hvor tæt man kan komme på det oprindelige budget.

- Vi kommer ikke til at kompensere krone for krone, men det er et økonomisk plaster på det største blødende sår, og vi er ikke færdig med at snakke skole, siger Tom Bytoft.

De 3,5 millioner kroner kommer til at være en fast overførsel i budgetårene, hvilket vil sige til og med 2024.

1,5 million af de 3,5 millioner kroner kommer fra en allerede afsat pulje, som imidlertid var tænkt som en reservepulje, der kunne fordeles til kommunens skoler efter pædagogisk skøn, og de sidste to millioner findes ved midlertidigt at stoppe afviklingen af en gæld, som socialområdet for børn og unge har til kommunekassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere beboere blev vækket i nat: Beruset og aggressiv mand sparkede til biler

Annonce