Annonce
Østjylland

Énmandsshow fra december på kabelfærgen i Udbyhøj: Styrehuset flyttes, så skipper kan begive sig ud og tjekke billetter

Udbyhøjfærgen skal have flyttet styrehuset over i den modsatte side, og det foregår på Assens Skibsværft. Foto: Randers Fjords Færgefart
Udbyhøj Kabelfærge er ude af drift i november. Styrehuset skal flyttes, for nu skal skipperen selv ud og kontrollere billetter.

Udbyhøj: I november kan man ikke tage Udbyhøj Kabelfærge over Randers Fjord, og færgen blev i lørdags sejlet til Assens Skibsværft på Fyn. Her skal den bygges om, så den bliver enmandsbetjent.

Indtil nu har der både været en skipper og én til at klare billetterne, men efter ombygningen skal skipperen klare det hele selv.

- Styrehuset skal over på den modsatte side af færgen og sænkes, så vagthavende hurtigere kan komme ind og ud. Planen er, at færgen skal sejle igen den 1. december, siger overfartsleder Svend Svendsen fra Randers Fjords Færgefart.

Annonce

Selskabet ejer også færgen Ragna, der sejler mellem Voer og Mellerup 12 kilometer syd for Udbyhøj. Ragna har udvidet sejlplanen, imens kabelfærgen bliver bygget om.

Her svejses der en platform på den nye placering, hvor styrehuset skal være. Foto: Randers Fjords Færgefart

Millioner til Udbyhøjfærgen

Det koster omkring to millioner kroner at flytte styrehuset.

- I forhold til den besparelse, vi opnår på lønninger ved at blive enmandsbetjent, så vil de to millioner kroner være hentet ind i løbet af 2,5 år, fortæller Svend Svendsen.

Det er Randers Kommune og Norddjurs Kommune, der i fællesskab ejer Randers Fjords Færgefart, og de deler udgifterne. De to kommuner investerer massivt i færgen i år. For der skal laves flere andre ting, og den samlede udgift ender på  8,3 millioner kroner.

Annonce

Færgen bliver CO2-neutral

- Indtil videre har kabelfærgen sejlet via strøm fra generatorer, men imens den er i Assens, er vi ved at få gravet ud til landstrøm ved færgelejerne. Det betyder, at færgen kommer til at sejle CO2-neutralt. På grund af leveringsfristen på et nyt kabelhjul kommer kabelfærgen først til at sejle på landstrøm fra marts næste år. Her vil færgen være ude af drift i nogle få dage, konstaterer Svend Svendsen.

Det koster fire millioner kroner at få installeret landstrøm. De sidste af de 8,3 millioner kroner går til service og vedligeholdelsesarbejde, så færgen først skal på dok igen i 2026. Der er også brugt penge på tegninger og konsulentbistand.

- Rent økonomisk hænger det godt sammen, både fordi kabelfærgen bliver en "grøn" færge, den bliver enmandsbetjent, og der går mange år, inden den skal på dok igen, fortæller Svend Svendsen.

Udbyhøj Kabelfærge er den eneste træk-kabelfærge i Danmark, og færgen har indtil nu i år sejlet 75.952 passagerer over fjorden.

Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce