Annonce
Østjylland

Ensomhed og chikane: LGBT-miljøet i Aarhus er under pres

Fint ser det ud, når de regnbuefarvede flag går igennem gader og stræder i Aarhus til Aarhus Pride. Men LGBT-miljøet i Aarhus er presset, viser en ny undersøgelse. Foto: Jens Thaysen
Især unge medlemmer af LGBT+-miljøet i Aarhus oplever problemer. Over halvdelen har svaret, at de ikke altid er åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet.
Annonce

AARHUS: Det er ikke altid en dans på roser at være homoseksuel, transperson eller på andre måder en del af LGBT-miljøet i Aarhus. En ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Aarhus Kommune blandt 531 LGBT-personer i Aarhus, viser at næsten halvdelen, 44 procent, har oplevet at blive udsat for chikane eller hadforbrydelser i Aarhus.

- Det er et bekymrende tal. Det er meget de unge, der fortæller at de bliver udsat for chikane, og de fortæller også, at de oplever at være ensomme. De to ting gør, at man nemt kommer til at føle sig udenfor, siger Lone Norlander, der er forkvinde for Aarhus Kommunes Udvalg for mangfoldighed og ligestilling, efter at undersøgelsens resultater blev præsenteret onsdag eftermiddag.

50 procent af de adspurgte i Epinions undersøgelse siger, at det er vigtigt for dem at være en del af et LGBT+-fællesskab, og blandt andet bliver der efterspurgt ting som flere cafeer, diskoteker og barer for LGBT+-personer, et LGBT-hus og flere fællesskaber for ældre LGBT+-personer. Det giver netop et LGBT-hus, som flere gange har været diskuteret, et mere validt grundlag, mener Lone Norlander.

Fem pointer fra rapporten

  • 59 procent af de adspurgte LGBT-personer svarer, at de ikke altid er åbne om deres seksualitet og/eller kønsidentitet
  • 44 procent har oplevet at være udsat for diskrimination og/eller hadforbrydelser i Aarhus
  • 10 procent har 'i meget høj grad' eller 'i høj grad' oplevet at Aarhus Kommune ikke har anerkendt deres kønsidentitet og/eller seksualitet.
  • 50 procent svarer at det 'i meget høj grad' eller 'i høj grad' er vigtigt for dem at være en del af et LGBT-fællesskab, men kun 29 procent af dem mener at de har mulighed for det.
  • 17 procent svarer, at de 'ofte' er alene, selvom de hellere vil være sammen med andre.

Kilde: Aarhus Kommune/Epinion

Annonce

Hvordan ændrer man en kultur?

Et andet af rapportens punkter fortæller, at 10 procent af de adspurgte ikke mener, at Aarhus Kommune anderkender deres seksualitet eller kønsidentitet i forbindelse med eksempelvis spørgeskemaundersøgelser. Og det skal der kigges på, siger Lone Norlander.

- Det viser, at der er plads til forbedring, og jeg kan godt se at i forbindelse med for eksempel indmelding i institutioner, men vi bliver hele tiden klogere, og der bliver rettet op på det, fortæller Lone Norlander, som også mener, at der skal en kulturændring til i samfundet generelt.

- Det vil vi prøve at skabe, for eksempel ved at snakke om tingene, som vi gør nu. Men undersøgelsen viser også, at det især er de unge, der har problemer, så derfor skal vi gøre endnu mere i for eksempel folkeskolerne med ting som Normstormerne, siger hun med henvisning til et undervisningstilbud til 7.-10. klasse, der skal mindske mobning og mistrivsel relateret til køn og seksualitet.

Men der er noget at arbejde endnu, siger Lene Norlander, der dog glæder sig over det høje antal svar på undersøgelsen.

- Vi holdt lige vejret, men det er positivt, at så mange har fundet lyst og overskud til at svare på noget, der er så svært som det her, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kvik bilist får ros fra politiet: Fulgte efter formodet narkobilist og snuppede nøgler

Randers FC

Randers FC må lukke 3.500 tilskuere ind: Sponsorer og sæsonkortholdere får førsteprioritet

Annonce