Annonce
Læserbrev

Er det byrådet eller investorerne, der bestemmer byens udseende?

Læserbrev: Nu går jeg selvfølgelig ud fra, at det er byrådet, der bestemmer. Og hvad har de så bestemt? Det er dejligt at gå ind på randers.dk og under vedtagne politikker finde henvisning til arkitekturpolitik, som oprulles med følgende:

"Arkitekturpolitikken indeholder store ambitioner om arkitektonisk kvalitet i hele Randers Kommune.

Byrådets arkitekturpolitik skal være med til at sikre en tilpasning af nybyggeri til de eksisterende bygninger, til området, til landsbyen, til kvarteret, til landskabet eller naturen. Kvalificeret sagsbehandling, på baggrund af fastlagte retningslinjer i vejledningsgrundlaget, skal forhindre skæmmende bygninger og offentlige rum, herunder sikre byrummenes og landområdernes særlige karakter."

Åbner man for selve beskrivelsen, er side 3 dejlig læsning:

Overordnede retningslinjer:

  • Nybyggeri skal forholde sig til det eksisterende byggeri i gaden, kvarteret eller landsbyen samt det omkringliggende byrum eller landskab, så der opnås en god helhedsvirkning.
  • Eksisterende byggeri, herunder de mange bevaringsværdige bygninger, skal ved tilbygning og ombygning tilpasses den eksisterende arkitektur og skala.
  • Byrum og friarealer i forbindelse med bebyggelse skal udformes, så der opnås en harmonisk helhedsvirkning med det byggede, samtidig med at der skabes grønne og anvendelige opholdsmuligheder for beboere og andre brugere.
  • Bænke, gadebelysning, kunst mv. skal udformes og placeres, så det understøtter livet i det pågældende byrum eller friareal.
  • Bæredygtigt design og byggeri med visuel kvalitet skal fremmes.

På den baggrund er jeg fuldstændig ude af stand til at tage forslaget om det nye lavere højhusforslag alvorligt: Det ligner mest af alt noget, der er landet i Tøjhushavkvarteret fra en anden planet.

For når arkitekturpolitikken er den vedtagne – må den da gælde, indtil der er vedtaget en anden. Og i den gældende er på side 30 foreslået, at AO huset – altså Niels Brocksgade 1, "kunne forøges med en ekstra etage til boligformål, kontor eller lignende. Samtidig skal der etableres grønne friarealer på terræn eller i form af tagterrasser. Kælderen kan med fordel udnyttes til parkering. Stueetagen vil fortsat kunne anvendes til butik, fitnesscenter med videre.".

Af bagsiden fremgår det, at politikken "Muligheder med kvalitet" er arkitekturpolitik for Randers Kommune.

Udarbejdet af Stadsarkitektens Kontor, Miljø og Teknik, Randers Kommune.

December 2010.

Denne politik er forhåbentlig stadig gældende, for der er ikke vedtaget en ny, der er jo heller ikke længere en stadsarkitekt til at varetage en sammenhængende byudvikling, som man har i Aalborg, Aarhus, Frederiksberg, København, Rødovre, Vejle og Kolding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Se højdepunkterne her: Randers og OB holder snor i top-6 efter uafgjort

Leder For abonnenter

Friheden er skrøbelig. Den skal vi passe godt på.

Det er et fint og enkelt koncept for en fælles fejring af 75-året for befrielsen, som eventsekretariatet i Randers Kommune netop har lanceret. Sekretariatet stabler ikke fejringen på benene for os alle, men vi må selv virkeliggøre ideen om alsang overalt i vores kronjyske kommune. Vi må selv gøre en indsats, akkurat som vores kronjyske forfædre gjorde det i endeløs større skala, da de kæmpede mod den nazistiske besættelsesmagt i de fem forbandede år i første halvdel af 1940'erne. Det gør ikke noget, at vi selv må på banen og arrangere vores alsang i Havndal, Helsted og Hornbæk, i Værum, Vestrup og Vorup, i bydele og landsbyer overalt i den kommune, der dengang i krigsårene husede den måske vigtigste gruppe i den danske modstandsbevægelse. Det gør ikke noget, at vi selv må påtage os et ansvar for fejringen af den frihed, som vores forfædre genvandt, og som vi selv nyder godt af hver eneste dag. Tværtimod. Et medejerskab af fejringen af befrielsen gør blot festen endnu bedre for os alle. For en fest skal det være, en fest for friheden, selv om mange af vores forfædre betalte med livet for den frihed, der blev vores. Vi skylder vores forfædre, frihedskæmperne, at fejre den frihed, de betalte den allerhøjeste pris for. Frihedsbudskabet skal lyde overalt i vores kommune 4. maj klokken 20.35. Der skal være lys i alle vinduer. Der skal være Dannebrog i alle stænger. Der skal være sang i alle bydele og landsbyer - ikke kun på Skovbakken i storbyen i midten men overalt i den kommune, der husede Hvidstengruppen dengang. Som borgere i den kommune, hvor heltene i Hvidstengruppen havde hjemme, har vi en særlig forpligtelse, hvad angår fejring af den befrielse, som netop Hvidstengruppen havde en andel i. Vi skal ære de kronjyder, som dengang satte livet på spil for den frihed, der i dag er en grundsten i det moderne vestlige demokrati, som vi nyder at være borgere i, men som ikke er nogen selvfølge. Friheden er skrøbelig. Den skal vi passe godt på.

Randers FC

Chancefattig forestilling i Randers: Sådan gik det minut for minut

Annonce