Annonce
Randers

Er det din sidste sommerferie fra arbejdspladsen?

Det kræver gode overvejelser og forberedelser, når man vil planlægge sin seniortid. Både de sidste år på arbejdsmarkedet og når man kommer på pension.

Ferietiden bruger vi typisk på at komme helt ned i gear. Vi er sammen med familie og venner og får en tiltrængt pause fra hverdagen og fra deadlines på arbejde. Nogle bruger også ferietiden på at mærke efter, om de er det rette sted i deres arbejdsliv: Måske synes du, at du er mættet på arbejdsmæssige oplevelser og har nået den alder, hvor du overvejer at stoppe med at arbejde?

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at stoppe på arbejdsmarkedet. Det vigtige er, at du mærker efter, hvad du har det bedst med. Hvis du overvejer at stoppe med at arbejde, kan du med fordel spørge dig selv, om du ønsker at stoppe helt eller bare drosle ned med en seniorordning. Mange arbejdspladser tilbyder seniorordninger til deres medarbejdere, når de nærmer sig pensionsalderen – er det en løsning, du vil undersøge nærmere, så hør din arbejdsplads, hvordan seniorpolitikken er. Det kan også være, at du har mulighed for at lave din egen seniorordning ved at aktivere dine opsparinger. Har du mulighed for at gå ned i tid på arbejde, har du mulighed for at supplere din indtægt med din opsparing. Opsparingen kan være frie midler, friværdi i boligen eller udbetaling af din pension. På den måde kan du skabe en glidende overgang fra arbejdslivet til seniorlivet.

Inden du træffer et endeligt valg, bør du skabe dig et økonomisk overblik, så du ved, hvordan din fremtidige økonomi ser ud uden en fast lønindtægt. Hvilke indtægter kan du i stedet forvente, og vil de have betydning for, hvad du kan få udbetalt fra det offentlige? Vær opmærksom på, at har du dine egne pensionsudbetalinger, vil de få indflydelse på beregningen af din folkepension, når de har en vis størrelse.

Overvej også, om boligen fortsat skal være den samme. Hvad har du af ønsker til boligens størrelse og planløsning om 5-10 år? Og hvad med sommerhus – hvis du har sådan et, ønsker du måske at sælge det til næste generation. Har du ikke ét, drømmer du måske om at få det, hvis familiens store villa bliver skiftet ud med noget mindre.

Indholdet i dit seniorliv skal også overvejes. På din arbejdsplads bliver du typisk mødt af daglige opgaver og et socialt sammenhold med dine kollegaer. Det siger du alt sammen farvel til, hvis du forlader arbejdsmarkedet. Det kan derfor være en fordel, hvis du har venner, familie eller interesser, du ønsker at dyrke noget mere. Måske skal livet fyldes mere ud med rejser, med børnebørnene eller din partner? Det kan også være, at du vil bruge tiden på frivilligt arbejde eller måske fortsat har et lønnet job på færre timer.

Når du kender dine planer og drømme for seniorlivet, er det tid til at finde ud af, om og hvordan de kan lade sig gøre. Jeg anbefaler, at du planlægger din seniorøkonomi i god tid og gerne tager en økonomisk rådgiver med på råd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Mistillid til kommunaldirektøren efter kovending i Stjernehussagen: Han har ikke kompetencerne, viljen og forståelsen

Randers FC For abonnenter

Transfervinduet i Randers FC: En spiller er uafklaret, en anden kan få lov at gå

Annonce