Annonce
Randers

Er det værd at kaste penge efter kulturen?

I juni i år summede området omkring Randers Egnsteater af aktiviteter ude og inde. Her er det giraffer, der hilser på børnene. Men har det overhovedet nogen betydning med sådan en festival. Arkivfoto: Annelene Petersen

Kulturen er alene i fokus og bliver ikke trumfet af mere hårdtslående politiske og økonomiske emner, når Museum Østjylland og Randers Bibliotek onsdag aften inviterer til valgmøde - om kulturen.

Randers: Kulturen nyder en forgyldt tilværelse i skåltalerne, men i virkelighedens politiske verden er situationen en anden. Så trænges den tilbage af spørgsmål om velfærd, plejehjem, skoler, nye broer og infrastruktur. Og når der er kommunalvalg, fører kulturen sædvanligvis en kulisse-tilværelse på vælgermøder forud for valg.

Men ikke i år, i Randers, hvor der kun må tales kultur til vælgermødet i Kulturhuset i morgen, onsdag 25. oktober, arrangeret af Museum Østjylland og Randers Bibliotek. Mødet, der finder sted i Kulturhusets sal, glider ind i rækken af efterårets kulturhussaloner, hvor lokale politikere sidder i panel udelukkende for at snakke kultur.

Førend de får ordet, holder valgforsker Roger Buch et oplæg om kulturpolitik. Hver af de 10 tilmeldte partier og lister får tre minutters intro-tid, og så inviteres der ellers til debat mellem publikum og politikere om kultur fra vugge til grav med chefredaktør Axel Præstmark, Randers Amtsavis, som ordstyrer.

Kultur - valgmøde

Oplæg: Valgforsker Roger Buch.10 partier tilmeldt. De store partier sender deres spidskandidater.

Moderator: Chefredaktør Axel Præstmark, Randers Amtsavis.

Onsdag 25. oktober kl. 19.

Kulturhusets store sal.

Fri entré.

Kultur svær at måle

Det ene spørgsmål er, hvad kunsten og kulturen betyder for mennesker i Randers Kommune. For virkningen af denne bløde magt er svær at måle og kortlægge.

Det andet er, hvad politikerne er klar til at bruge penge på.

Man kunne godt forestille sig, at den unikke Randers-ordning - En til Alle - kommer op at vende. Det er den ordning, der sikrer alle børn i kommunen fra halvanden til 16 år en tur i teatret en gang om året. Gratis. Den omfatter ca. 14.000 børn.

Har ordningen effekt på langt sigt ud over en teateroplevelse?

Hidtil har kulturøkonomi handlet om forvaltning af kulturarven. Af museer, biblioteker, koncertsale, teatre m.v. Det er her, de kommunale tilskud automatisk søger hen. Men der er kommet nye spillere på banen, der følger digitale spor.

- Vi har valgt at koncentrere os alene om kultur-spørgsmål, selvom vi udmærket ved, at mange andre spørgsmål er vigtige i en valgkamp. Men kulturen bliver ofte presset ud. Derfor arrangerer vi dette møde, hvor politikerne får lejlighed til at præsentere deres holdning til kultur, siger museumsinspektør Karen Buch Dubery, Museum Østjylland.

Sammen med teamchef Inger Nygaard Kaad, Randers Bibliotek, har hun taget initiativ til kultur-mødet.

- Desuden vil vi også gerne klæde politikerne på via spørgsmål fra publikum, siger Nygaard Kaad.

Hun refererer bl.a. til forskningen, selvom kulturpåvirkning er svær at måle effekten af.

- Forskningen viser, at børn, der oplever kunst, musik, teater og litteratur, har større empati, siger hun om kunsten at måle det ikke-målbare.

Hvad skal vi med den

oOver tre aftener i efteråret har de to kulturinstitutioner i kulturhuset sat fokus på kulturen.

- Projekter og eventkultur har en tendens til at tiltrække rampelyset, mens hverdagskulturen "bare er der". Men det gør den ikke mindre vigtig! Vi tror på hverdagskulturen som et vigtigt fundament i hele kulturlivet og som et vigtigt mentalt tilskud til hele befolkningen, siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen, Museum Østjylland, som baggrund for at arrangere kultursalonerne.

Bibliotekschef Lene Byrialsen tilføjer, at kulturen skal trækkes frem i lyset. Den skal have politisk bevågenhed i proportion med dens mange brugere, og den skal debatteres for at udvikles.

- Kultursalonerne i kulturhuset vil fokusere på den betydning, som museer, biblioteker og andre kulturinstitutioner har for dannelse, tilegnelse af viden, velfærd og velvære i et moderne danske lokalsamfund, konstaterer bibliotekschef Lene Byrialsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Agesen fra Gråkjær Arena: Gode hold vinder også på dage under niveau

Annonce