Annonce
Erhverv

Erhvervsleder: Ikke nemt at komme ind i Randers

Kim Bilde har altid haft interesse for VVS, og det lå derfor lige til højrebenet, da han skulle vælge uddannelse. Foto: Lars Rasborg

Kim Bilde er forholdsvis ny i erhvervslivet i Randers. Mens forretningen er gået godt, undrer han sig over, at modtagelsen fra kollegerne har været alt andet end hjertelig i starten.

Randers: 1. januar 2015 slog Kim Bilde dørene op til sin virksomhed Randers Varmeteknik. Efter i flere år at have arbejdet som vvs'er i en anden virksomhed, var tiden kommet til at prøve at stå på egne ben.

- Jeg fik mere og mere ansvar i virksomheden og begyndte at stå for driften. Derfor følte jeg ikke springet over til at være selvstændig var så stort, siger han og fortsætter:

- I forbindelse med, at jeg fik mere ansvar i virksomheden, begyndte folk også at ringe til mig for at høre, om jeg kunne hjælpe dem med den ene eller den anden opgave.

Udefra var presset altså på Kim Bilde, som mange så som en dygtig vvs'er, der kunne løfte opgaven med egen virksomhed. En af dem, der pressede hårdest på, var hans mor.

- Min mor er jo Lis Bilde også kendt som Gardin Lis. Hun dyngede mig til med alt muligt materiale om at blive selvstændig, og der var ingen tvivl om, hvilken vej hun gerne så jeg gik, lyder det fra Kim Bilde.

Han var ikke i tvivl om, at virksomheden skulle ligge i Randers, da han selv bor i byen, men har en opvækst i Voldum.

- Jeg mødte jo en pige fra Randers, og hun havde ingen intentioner om at flytte ud i mit ellers meget fine hus i Voldum. Derfor måtte jeg jo rykke til Randers. Det har jeg bestemt ikke fortrudt, siger han.

Han må dog erkende, at han har oplevet, at det kan være svært som nystartet at komme ind på det randrusianske marked. Det har skuffet ham.

Annonce

LEDERSTAFET

I denne serie sætter ErhvervsMagasinet fokus på erhvervsledere i Randers.Dagens leder giver stafetten videre til den næste, vi interviewer.

På den måde kommer vi godt rundt på ledelsesgangene i Randers.

Tidligere har vi haft portræt af Morten Illum Skaarup fra Danske Bank, Per Hastrup fra Prodan, Henrik Hallas fra Helsted Bageren, Jan Hallas fra Myhome og Benny Nielsen fra Hvorslev Byggefirma / O. Hornbæk Tømreren, Jan Mikkelsen fra Hinshøj Caravan, Tommy Bøgild fra Dansk Alvøen og Jørgen Bach fra Bach & Pedersen, Christian Faurschou fra Ellengaard, Thomas Ankersen fra Nybolig Bjørn & Ankersen Randers, Jeanette Omann fra Jensenplus, Morten Kristiansen Veng fra BDO ogMads Rossen Jakobsen fra Dahl Advokatfirma, Bo Tind fra Hornbæk El-Forretning og Lis Bilde fra Gardinlis.

Denne gang er turen kommet til Kim Bilde fra Randers Varmeteknik

Kim Bilde på Hotel Randers, som er et af virksomhedens største opgaver. Foto: Lars Rasborg

Falske rygter

Når man starter som selvstændig, er der mange bekymringer, der kan ramme en. Sådan var det også hos Kim Bilde, der især var usikker på, om han kunne tiltrække nok kunder, og om der var arbejde nok til ham. Det viste sig dog hurtigt, at den bekymring var ubegrundet. For arbejde var der masser af. Til gengæld oplevede han en ganske anden og uventet reaktion.

- Jeg fandt ud af, at Randers på mange måder er en lukket by, når man kommer som ny erhvervsdrivende, fortæller han og uddyber:

- Jeg oplevede, at der blev startet rygter om mig fra andre i branchen. Rygterne gik blandt andet på, at jeg ikke skulle have autorisation, hvilket ikke passede. Det var meget overraskende for mig at opleve det, for som selvstændig er man forberedt på at skulle forholde sig til, at der ikke er noget arbejde, men det her er meget vanskeligere at forholde sig til, og det havde jeg virkelig ikke forventet, at jeg skulle bruge min tid på.

Med en fortid i Voldum, hvor alle var kolleger, kom det som lidt af et chok for den unge vvs'er, at miljøet var så barskt i Randers.

- Når man er vant til at have det godt med de andre, så kommer det da bag på en, at der pludselig er nogen, der er så utilfredse med, at der kommer en ny mand til byen, lyder det fra Kim Bilde.

Heldigvis havde Kim Bilde kontakt til en tømrer, som har eget tømrerfirma. Han hjalp Kim, når det hele så svært ud.

- Han har hjulpet mig meget med at få de rigtige kontakter og han fortalte mig, hvordan jeg skulle tage det, siger han.

Vendepunktet

Nu godt to år efter, han startede Randers Varmeteknik har Kim Bilde ikke længere problemer med de andre i branchen i Randers.

- Det er gået helt over nu, og jeg har et godt forhold til de andre vvs'ere i dag, siger han og afslører, at han ikke er tvivl om, hvornår tingene vendte.

- Da jeg fik min første store opgave, som var Hotel Randers, kunne folk godt se, at jeg måtte have autorisation, ellers ville jeg ikke have fået den opgave, fortæller han.

Da han ikke er indfødt randrusianer, kom det bag på ham, hvor meget det gamle hotel fylder i den lokale bevidsthed, og det blev hurtigt klart for ham, at udover at være en god opgave for virksomheden, var det nærmest også et prestigeprojekt.

- Når jeg fortalte, at jeg havde fået en opgave på Hotel Randers, blev jeg mødt med stor respekt, og alle havde en eller anden anekdote at fortælle om hotellet. Det var tydeligt for mig, at hotellet er en vigtig del af byen, fortæller han.

Udover Hotel Randers har Kim Bilde også arbejdet for Randers Kommune, og som tidligere nævnt har han ikke manglet opgaver i sine to år som selvstændig. Derfor er han også netop nu ved at bygge et helt nyt domicil til Randers Varmeteknik.

- Vi bygger ude på Stålvej, hvor der har ligget en gammel firlænget gård. Det er ganske enkelt nødvendigt for os at have et ordentligt domicil, hvis vi vil følge med tiden, siger han.

I dag holder virksomheden til hjemme i privaten, hvor han har et par containere til at stå. Derudover har han også lidt plads på lageret i sin mors virksomhed.

- Det er jo bare ikke holdbart at køre en virksomhed på den måde, siger han.

Når han vælger at bygge et helt nyt domicil i stedet for at rykke ind i noget brugt, så skyldes det virksomhedens succes.

- Vi har råd til at bygge nyt. Derfor vil jeg gerne det. På den måde har jeg også bedre styr på, hvordan stedet bliver indrettet. Jeg vil nemlig gerne skabe en virksomhed, hvor medarbejderne har det godt, og der er plads til at være sammen, lyder det fra Kim Bilde.

Lederen Kim Bilde

På spørgsmålet om, hvilken type leder Kim Bilde er for sine tre faste og to løst ansatte, svarer han resolut.

- Jeg er nok en meget blød leder, hvor medarbejderne får det, som de gerne vil have det, siger han og begrunder det med, at der er stor forskel på medarbejderne.

- Den ene af mine medarbejdere er en ung knøs, der har været i Norge at arbejde. Han gør tingene på en måde. En anden er en ældre, erfaren mand, som gør tingene anderledes. Jeg mener ikke, jeg skal gå ind og ændre deres måder at arbejde på, så længe resultaterne er gode, fortæller han.

Ellers har han fundet inspiration til sin ledelsesform i den virksomhed, han tidligere var ansat i. Her spiller opførelsen af det nye domicil en vigtig rolle.

- Vi havde det rigtig godt med hinanden i det gamle firma. Vi sad og hyggede os sammen fredag eftermiddag og fik en fyraftensøl. Den slags vil jeg også indføre her, fordi det giver et andet forhold til hinanden at kunne snakke om andre ting end arbejdet. Som firmaet er bygget op nu, er det svært at sidde samlet, og det er en af de ting, jeg prioriterer i vores nye hus, siger han.

Kim Bilde indrømmer, at han bruger rigtig meget tid på sit arbejde, så fritiden er sparsom. Men når faget ikke tager hans tid, bruger han gerne tiden med sin familie, som for kort tid siden blev beriget med en søn, og så er han en ivrig fodboldtilskuer.

Da dette er næstsidste afsnit i lederstafetten, har journalisten taget sig den frihed at vælge, hvem den sidste leder i serien bliver. Valget er faldet på Henrik Herold fra Randers Regnskov, der altså får lov at afslutte denne serie, der i alt er nået rundt om 17 lokale erhvervsledere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce