x
Annonce
Erhverv

Erhvervslivet trygler om corona-hjælp

Skatteminister Morten Bødskov, finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup præsenterede tirsdag regeringens første hjælpepakke til erhvervslivet, men virksomhederne har behov for mere, lyder det fra erhvervsorganisationerne. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Coronavirus udløser snart fyringer og konkurser, særligt i hotel- og restaurationsbranchen, der beder regeringen om akut hjælp. DI ønsker statskaution til nødlidende virksomheder.

Finans: I takt med et stigende antal corona-smittede i Danmark - og regeringens forsøg på at inddæmme smitten - lider de danske virksomheder.

Tirsdag kom regeringen med sin første hjælpepakke, der skulle frigive hurtige penge til virksomhederne, men det er langt fra nok.

- Vi har brug for hjælp til virksomhedernes drift her og nu, siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta, der er arbejdsgiverforening for hotel- og restaurationsbranchen.

Hendes medlemmer har set en akut opbremsning i aktiviteten, især efter statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding om at undgå at samle større menneskemængder.

- Det er rigtigt alvorligt. Vi står for at skulle foretage afskedigelser i meget stort omfang. Vi ved ikke, hvor lang tid det (coronakrisen, red.) varer, så derfor er virksomhederne nødt til at tilpasse deres driftsomkostninger nu. Vi er tunge på lønomkostninger, så det er der, at vi kigger først, siger Katia K. Østergaard.

Hun fortæller, at en del medlemmer allerede har afskediget medarbejdere, og flere venter at gøre det inden for kort tid, medmindre markedet retter sig. Og der er ikke noget, der tyder på, at det vil ske på den korte bane.

- Folks adfærd har ændret sig meget hurtigt. Da statsministeren i fredags gik ud og sagde, at der ikke skulle afholdes arrangementer for over 1000 mennesker, da havde vi allerede to uger forinden oplevet, at kunderne begyndte at aflyse arrangementer med ned til 100 eller endda ned til 20 deltagere, siger Katia K. Østergaard.

Restauranterne ser også talrige bordreservationer, der annulleres med henvisning til coronakrisen - i mange tilfælde med helt ned til seks gæster.

Annonce
- Der er virksomheder, der har set hele deres omsætning forsvinde fra den ene dag til den anden, siger DI-direktør Kent Damsgaard. Pr-foto

Letter likviditeten

Regeringens hjælpepakke fra i tirsdags gør det muligt for virksomhederne at skubbe moms- og skattebetalingen, og det er omgående med til at lette likviditeten for virksomhederne. Det er bare ikke nok, og regeringen lagde da også omgående op til, at flere hjælpende hænder kan være på vej.

- Hvis der skal være moms og skat at betale, skal der være nogle indtægter, og for manges vedkommende er det et spørgsmål om liv eller død inden for meget kort tid. Derfor har vi brug for noget, der kan hjælpe dem nu, siger Katia K. Østergaard.

Hun vil ikke direkte fortælle, hvad der forhandles om, når politikere og erhvervsliv mødes til daglige forhandlinger i disse dage. Men hos Horesta ser man store muligheder i at indføre en arbejdsdeling, hvor man kan skære ned i arbejdstimerne og fordele dem på de ansatte.

- Så kan du tilpasse din drift på en helt anden måde her og nu. Dermed kan du undgå afskedigelser, som du ellers ville være nødt til at foretage, siger Katia K. Østergaard.

Konkurser lige om hjørnet

Hos Dansk Industri, landets største erhvervsorganisation, frygter man også, at coronavirus hurtigt kan koste såvel fyringer som konkurser.

- Det kan være lige om hjørnet, og derfor er det vigtigt, at regeringen hurtigt kom med en hjælpepakke, der kan skaffe noget likviditet til virksomhederne, siger Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri.

Han ser en stor variation i, hvordan virksomhederne lige nu rammes af krisen. Men stort set ingen virksomheder går helt fri.

- Der er virksomheder, der har set hele deres omsætning forsvinde fra den ene dag til den anden, og der er andre, der har mindre udfordringer, men som forventer, at det kan blive meget værre, siger Kent Damsgaard.

Selvom han er tilfreds med regeringens første hjælpepakke, er der behov for mere. Dansk Industri ser gerne, at staten stiller kaution for virksomheder, der er kommet i akut knibe på grund af corona.

- Bankerne har mulighed for at sikre noget luft i kassekreditten til sunde virksomheder, der er ramt. Det kan de til en vis grad gøre med de eksisterende regler. Men der er særligt hårdt ramte virksomheder, hvor det kan være nødvendigt med en form for statslig garanti, siger Kent Damsgaard.

Mens udskydelsen af skatter og moms ikke koster særlig meget for staten, fordi pengene blot kommer ind senere, vil en statskaution - evt. gennem den statslige Vækstfonden - blive dyrt for statskassen.

- Det vil give nogle tab til staten, fordi nogle virksomheder ikke vil overleve, men langt de fleste vil klare sig igennem. Det bliver langt dyrere for staten, hvis vi får en masse konkurser og tab af arbejdspladser, siger Kent Damsgaard.

Brug for lønkompensation

Både Horesta og Dansk Industri har mange medlemmer, der har sendt medarbejdere i karantæne derhjemme, og her ønsker virksomhederne også en økonomisk håndsrækning.

- Vi har adskillige medarbejdere i hjemmekarantæne, der opnår fuld løn, og det gør rigtigt ondt på virksomheder, der samtidig mangler gæster i restauranten og på hotellet, siger Katia K. Østergaard fra Horesta.

Selvom der endnu ikke er fundet en gangbar model, står en løsning højt på ønskesedlen.

- Der venter en stor opgave i at sikre økonomien for de virksomheder, der rammes af sygdom og karantæne. Den økonomiske byrde kan virksomhederne ikke bære alene, så vi skal have fundet en model, der kan løse det med en lønkompensation, siger Kent Damsgaard fra DI.

Med en eskalering af coronasmitten fra time til time sætter erhvervsorganisationerne pris på, at regeringen har nedsat en fælles arbejdsgruppe, hvor parterne hurtigt kan mødes og diskutere flere hjælpepakker.

- Regeringen forstår i den grad situationens alvor. De initiativer, der er brug for, kan vi ikke sidde og tale om i månedsvis, og det ved regeringen godt. Jeg deltager selv i taskforce-møder hver dag, hvor vi kommer med forslag til initiativer, siger Katia K. Østergaard.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Randers

31-årig havde hash i underbukserne

Annonce