x
Annonce
Erhverv

Erhvervsmæglere jubler over vækst og stor efterspørgsel

I centrum af de større byer ser Danbolig mange butikker blive omdannet til restauranter. Det er klar tendens, at mange flere østjyder går meget mere ud at spise. Det betyder stigende priser på gamle butikslejemål. PR-foto

Aktive investorer og kunder præger markederne for boliger og erhverv i Østjylland, Trekantområdet og på Fyn,

JYLLAND/FYN: - Det er svært at være pessimist på dette marked, siger Kenneth Bak, der er ejendomsmægler, valuar og indehaver af Danbolig Erhverv Østjylland.

- Vi sætter hele tiden nye rekorder på investeringsmarkedet for erhvervsejendomme. Ud over den markant store danske interesse for at investere, primært i boligejendomme, ser vi nu mange udenlandske investorer, særligt fra Sverige og Tyskland, som er særdeles aktive på markedet. Det handler ganske enkelt om at de på ejendomsmarkedet kan få et tilfredsstillende afkast af deres investeringer. Det samme er gældende for de danske pensionskasser og formueforvaltere, siger Kenneth Bak.

Danbolig Erhverv Østjylland er vokset fra en enkelt til nu fem mand i løbet af de sidste to år, og endnu en medarbejder på vej.

- Markedet for udlejning af erhvervsejendomme går også forrygende, konstaterer en optimistisk Kenneth Bak.

Danbolig beskriver den øjeblikkelige status som et marked med stor efterspørgsel og et fornuftigt udbud.

- I centrum af de større byer ser vi mange butikker blive omdannet til restauranter. Det er klar tendens, at mange flere østjyder går meget mere ud at spise. Det betyder stigende priser på gamle butikslejemål. Så nej, vi taler slet ikke om krise for tiden, som man måske godt kunne tro, når man læser om nethandlens buldrende udvikling og den negative effekt på et presset butiksområde. Det er naturligt, at den stigende nethandel påvirker markedet, men det er slet ikke så alvorligt, som man kunne frygte, fastslår Kenneth Bak.

Tal fra Danbolig dokumenterer i øvrigt, at tendensen er den samme i resten af Østjylland. I byer som Randers, Horsens, Silkeborg kan Danbolig også registrere et positivt marked med god efterspørgsel på ledige butikslokaler.

- Generelt er det øvrige erhvervsmarked på både salg og udlejning meget differentieret. Der er store forskelle lokalt, men vi oplever, at det østjyske marked som helhed er inde i en god udvikling. Særligt Horsens er præget af positive vinde, der er mange spændende boligprojekter i gang lige nu, og på havnen er der stor interesse for at investere i både boliger og erhverv, fortæller Kenneth Bak.

Annonce
Kenneth Bak, Danbolig Erhverv Østjylland: - I centrum af de større byer ser vi mange butikker blive omdannet til restauranter. Det er klar tendens, at mange flere østjyder går meget mere ud at spise. Det betyder stigende priser på gamle butikslejemål, siger han. PR-foto

Trekantområdet følger trop

De positive toner fortsætter, når vi kører lidt længere ned langs E45. Peter Bauer Mols, der er indehaver og erhvervsmægler hos Nybolig Erhverv Trekantområdet, bekræfter den yderst positive stemning på erhvervsmarkedet. Han fremhæver især den store internationale interesse for trekantområdet.

- Vi har for nylig afsluttet en større handel inden for logistikområdet til en stor europæisk kapitalfond, og lige nu arbejder vi med et stort kontorprojekt til et større, trecifret millionbeløb. Vi oplever helt klart en stadigt stigende interesse for investeringer, både nationalt, men også internationalt, siger Peter Bauer Mols.

Peter Bauer Mols, Nybolig Erhverv Trekantområdet: - Vi oplever helt klart en stadigt stigende interesse for investeringer, både nationalt, men også internationalt. PR-foto

Fyn er også fin

Fra det fynske marked lyder er lige så positive meldinger, ikke mindst på boligmarkedet.

Rasmus Renner, erhvervsmægler, Home Erhverv i Odense, bekræfter den generelle tendens med stor aktivitet og en efterspørgsel, der er langt større end udbuddet.

Interessen for at investere i boliger er massiv, og vi møder mange forskellige typer investorer. Fra den lille håndværksmester og hr. og fru Jensen, der ønsker at investere deres pensionsopsparing i et boligprojekt, til de helt store nationale og internationale aktører, pensionskasser og kapitalfonde. Interessen samler sig naturligt omkring Odense, men kystbyer som Middelfart, Nyborg og Svendborg melder også om stor investorinteresse på boligmarkedet, fortæller Rasmus Renner.

Home Erhverv har netop formidlet salg af en attraktiv ejendom i det centrale Odense tæt på centrum og TV2. Projektet omfatter et større kompleks i fire etager med i alt 75 lejligheder på mellem 65 og 105 kvadratmeter, som ventes klar til indflytning i 2020.

Ejendomsfirmaet John Frandsen er på bare et par år på erhvervsområdet vokset fra to til syv ansatte i det østjyske og trekantområdet. Ejendomsmægler og valuar Niels Henry Andersen fortæller om en relativ ny tendens med private aktører, der ønsker at investere deres pensionsopsparing i boligprojekter.

- Det er en klar tendens, vi ser i hele vores område. Private investorer, ofte helt almindelige mennesker, der ønsker et bedre og mere sikkert afkast end det, de bliver tilbudt i bankerne. De fortæller, at de ud over en solid investering går efter projekter, som de kan arbejde aktivt med, når de om nogle år går på pension. Det er en helt ny typer aktive investorer, vi ser på boligmarkederne lokalt, fortæller Niels Henry Andersen.

Han bekræfter, at erhvervsmarkedet i øjeblikket udvikler sig positivt med stor efterspørgsel og mange handler. John Frandsen råder over fire erhvervscentre og 27 boligkontorer i Østjylland og i trekantområdet.

Nye domiciler på vej

Hos EDC Erhverv kan den midtjyske regionsdirektør Søren Leth Pedersen nikke genkendende til den store interesse fra investorer.

- Tidligere oplevede vi stort fokus på udviklingen i Aarhus, men nu gælder det hele Østjylland i byer som Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg og Randers. Over alt oplever vi, at i særligt grad de institutionelle investorer er yderst aktive på i sær boligområdet. Det er tydeligt, at den demografiske udvikling med vækst i befolkningstallet i Østjylland har fået kapitalfonde og pensionskasser til interessere sig for vores område.

- Tidligere har fokus måske været koncentreret om boliger, men nu breder det sig til erhvervsejendomme generelt, hvor vi nu kan notere gode konjunkturer, virksomheder, der bygger nye domiciler og udvider med nye produktionsbygninger eller lager faciliteter. Og det gælder hele det østjyske område, påpeger Søren Leth Pedersen.

Ifølge EDC går det helt tydeligt godt for virksomhederne, og det smitter naturligt af på byggeaktiviteten. Butiksområdet er for tiden præget af den hastigt voksende nethandel, men i eksempelvis Aarhus modsvares et presset butiksmarked af et voksende restaurantmarked.

- Samlet set går rigtig godt, siger Søren Leth Pedersen, EDC, som på bare to år er gået fra 12 til 16 ansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Lokal politisk bekymring for genåbning af institutioner og skoler: Det vil kræve ekstra ressourcer

Randers

Skoler og institutioner er 'helt klar' efter påske, melder kommunen - Mor er lidt bekymret

Randers

Seks-årige Felix’ død har sendt borgerforslag i Folketinget: Mere end 25.000 underskrifter på et døgn

Annonce