Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: End ikke coronakrisen kan slå kolde kontanter ihjel

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Coronakrisen har lært os en masse nye vaner, så vi ikke udsætter os selv og andre for smitterisiko. Tag bare den rutinemæssige betaling af varer i butikkerne.

Engang skænkede man det aldrig en tanke, om der var virus på en dankortterminal. Nu kigger vi med foragt på tastaturet, hvis apparatet afkræver en pinkode.

På samme måde tænker man spontant, at pengesedler må være den perfekte smittespreder, og det kan mærkes på vores brug af rede penge. Det er faldet drastisk, siden landet lukkede ned i marts. Ifølge bankerne er 25-50 procent af kontanthævningerne i pengeautomater helt forsvundet under coronakrisen.

Det hænger selvfølgelig også sammen med, at vi ikke har haft ret mange steder at bruge penge, når butikscentre, caféer og restauranter har været lukket. Men det forstærker en udvikling, der har været i gang over de seneste år. Danske Bank vurderer, at blot syv procent af vores forbrug nu betales med kontanter.

Mange butikker har opfordret kunderne til at betale med kort eller Mobilepay, og Coop har fået vind i sejlene med deres mobil-app, hvor kunderne selv scanner og betaler varerne uden at have kontakt til kasseassistenten.

Nogle butikker vil gerne se bort fra kontantreglen i betalingsloven. Den tvinger ellers butikkerne til at tage imod mønter og sedler, hvis kunden insisterer. Først blev muligheden pure afvist af Forbrugerombudsmanden, og i denne uge bakkede erhvervsminister Simon Kollerup (S) op.

I et svar til Folketinget afviser han, at butikkerne kan nøjes med kort- og mobilbetalinger. Han har konsulteret Statens Seruminstitut, der oplyser, at ”håndteringen af kontanter har en minimal effekt på smittespredningen”.

Men hvem er det egentlig, vi tager hensyn til, når vi pinedød holder fast i kontanterne? Bankerne nævner selv, at grupper som svagtseende, handicappede, hjemløse og mennesker, der har udfordringer med at styre deres økonomi, har gavn af kolde kontanter.

Der er mennesker, der foretrækker en cigarkasseøkonomi, hvor man en gang om ugen hæver de penge, der skal række til mad, tøj og sjov.

Men derudover ser bankerne gerne, at vi nærmer os det kontantløse samfund. Mange bankfilialer er allerede gjort kontantløse, og antallet af hæveautomater falder konstant. Det kan ikke mindst mærkes på kriminalitetsstatistikken, for den klassiske bankrøver er i den grad en truet art. I 2010 blev der begået 135 bankrøverier i Danmark. I 2019 var tallet blot fire.

Bekæmpelsen af hvidvask bliver også mere effektiv med digitale betalinger, der efterlader et rimeligt klart pengespor. Et eksempel så vi i sidste uge, da Berlingske afslørede en artig affære omkring den konkurrerende mediekoncern, JP/Politikens Hus.

Det viser sig, at Danske Bank, som absolut ikke længere vil sættes i forbindelse med hvidvask, har smidt dele af JP/Politikens Hus ud som bankkunde. Det drejer sig om den del, der udgiver Ekstra Bladet og avisens mange sexannoncer, der fortsat er en del af tabloidavisens økonomi.

Mange af annoncerne betales med kontanter, og Danske Bank er bekymret for, hvor pengene stammer fra. Fagbladet Journalisten tjekkede i 2012 Ekstra Bladets sexannoncer, og det viste sig, at avisen havde bragt annoncer for næsten tre ud af fire bordeller, hvor en bagmand senere blev sigtet, tiltalt eller dømt for rufferi eller menneskehandel.

Men pengesedler smitter altså ikke, lyder det fra seruminstituttet. Dermed bliver det ikke coronakrisen, der giver kontantsamfundet nådestødet.

Der er mennesker, der foretrækker en cigarkasseøkonomi, hvor man en gang om ugen hæver de penge, der skal række til mad, tøj og sjov.

Danske Bank vurderer, at blot syv procent af vores forbrug nu betales med kontanter, og mange butikker har opfordret kunderne til at betale med kort eller Mobilepay. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Huse i Assentoft står stadig på usikker grund: Politikere tøver inden beslutning om mulig nedrivning - nu høres naboerne

Danmark

Lyt til Danmark Fortæller:  Scandinavian Star - Bror til brandoffer har ikke mange forhåbninger til ny efterforskning af skibsbrand

Annonce