Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktør: Nu hærger krigen igen på Valdemars Slot - 12 generationers ejerskab er sat på højkant

Valdemars Slot er lukket for turister, imens ejerfamilien strides om økonomien. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Svenskekrigene var slemme ved Valdemars Slot, som var lidt af en ruin, da søhelten Niels Juel overtog slottet i 1678.

I dag, 12 generationer senere, hærges de smukke bygninger i klassisk barokstil igen af en opslidende krig, men denne gang af en helt anden karakter.

Krigsherrerne er slottets to ejere, søstrene Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus, og de kæmper på hver deres side om ejerskabet af Valdemars Slot.

Annonce

Striden har kørt i månedsvis, og for udenforstående er det som at bevidne en trafikulykke i slowmotion. Normalt er det tabloidpressen og ugeblade, der tiltrækkes af konflikter blandt de adelige, men denne sag rækker længere ud.

Mange kender Valdemars Slot som en smuk turistattraktion på Tåsinge med koncerter i slotshaven og en anløbsbro, der gør det muligt at ankomme fra søsiden med veteranfærgen Helge.

Men Valdemars Slot er også en virksomhed med værdier for over 90 millioner kroner og en gæld, der er ca. lige så stor. Her finder man stridens kerne, for søstrene kan ikke blive enige om at indsende et regnskab, der kan godkendes af Erhvervsstyrelsen.

Deres far, baron Niels Krabbe Iuel-Brockdorff, gik bort i 2017, og i lokalområdet trøster man sig med, at han slap for at opleve denne familiefejde.

Louise Iuel Albinus har formelt set været direktør på Valdemars Slot, og hendes mand, Nikolaj Albinus, har været bestyrelsesformand. Caroline Fleming har siddet udenfor - med sin 50 procents ejerandel - og kigget mistroisk på driften af slottet, og to gange har hun vendt tommelfingeren nedad og afvist de regnskaber, som lillesøster Louise Iuel Albinus har udarbejdet sammen med revisorerne.

Her ville det være logisk, hvis søstrene fandt sammen og udtænkte en løsning - gerne sekunderet af advokater og revisorer - for at beskytte arv, omdømme og den store sydfynske turistattraktion.

Her ville det være logisk, hvis søstrene fandt sammen og udtænkte en løsning - gerne sekunderet af advokater og revisorer - for at beskytte arv, omdømme og den store sydfynske turistattraktion. Men sådan er det ikke gået.

Sagens kerne står ikke helt klart, men Berlingske nåede i foråret frem til, at Caroline Fleming beskylder sin søster for at blande slottets penge sammen med sin private økonomi. Fleming sendte derfor uafhængige revisorer til Tåsinge for at finde ud af, hvad der var op og ned på slottets finanser, og resultatet har åbenbart ikke været betryggende.

Hun har i hvert fald ikke sat sin underskrift på det seneste regnskab, og derfor er Valdemars Slot under tvangsopløsning. Det er statens modsvar til manglende regnskaber fra private virksomheder, og det er alvorlige sager.

Ledelse, bestyrelse og revisor er afsat, og en likvidator skal finde en sidste udvej, inden Valdemars Slot ender i konkurs og et tvangssalg til højestbydende.

Lige nu tyder meget på, at Valdemars Slot bliver solgt og dermed forlader Iuel-familiens ejerskab. Mulige købere har for længst henvendt sig til likvidator, Svendborg-advokaten Henning Moritzen, for drømmen om at blive slotsejer lever hos mange.

Søstrene har været utroligt fåmælte over for offentligheden i hele denne proces. En enkelt kommentar undslap dog Louise Iuel Albinus, da hun tidligere på sommeren forlod Skifteretten i Svendborg med sin mand og parrets advokat:

- Det er tragisk, konstaterede hun over for Fyns Amts Avis’ udsendte reporter.

Vi ville langt hellere høre om, hvornår søstrene lægger våbnene - og om billetsalget på Valdemars Slot åbner til næste forår.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce