Annonce
Navne

Et år uden pilgrimspræst i Aarhus Stift

Elisabeth Lidell er stoppet som pilgrimspræst. Arkivfoto: Jens Thaysen
Sognepræst Lise Palstrøm afløser Elisabeth Lidell til foråret 2022. Kollegaen i Viborg Stift må undvære en særlig vandring.

Med udgangen af året 2020 gik pilgrimspræst i Aarhus Stift Elisabeth Lidell på pension efter i alt 40 års virke i folkekirken.

I det kommende års tid vil stillingen være ubesat, idet Elisabeth Lidells afløser, sognepræst Lise Palstrøm, Veng, først tiltræder til foråret 2022. En præcis dato er endnu ikke fastlagt.

Lise Palstrøm skal være pilgrimspræst og virke ved projektet Grøn Kirke 50 procent af sin arbejdstid og være sognepræst den øvrige del.

Annonce

Elisabeth Lidell var i årene 1980-90 præst ved Københavns Domkirke og blev ofte kaldt for "Kirkens udenrigsminister". Hendes lange officielle titel var "Kaldskapellan ved Københavns Domkirke med særlig forpligtelse til at bistå Københavns biskop i varetagelsen af folkekirkens mellemkirkelige anliggender".

Fra 1990 til 2009 var Elisabeth Lidell sognepræst i Risskov og fra 2006 til 2008 ulønnet pilgrimspræst ved Aarhus Stift, hvor hun virkede som lønnet pilgrimspræst fra 2009 til 2020.

Afløseren

Sognepræst Lise Palstrøm, der skal afløse Elisabeth Lidell, var fra sommeren 2009 til vinteren 2012 ansat i det daværende Hobro-Mariager Provsti med provst Jørgen Pontoppidan i spidsen.

Der var tale om en meget opdelt stilling, fortæller Lise Palstrøm.

Således blev 25 procent af arbejdstiden brugt ved Hobro Kirke. Andre 25 procent blev en kortere tid anvendt som assistance for daværende sognepræst Knud Erik Lægsgaard i Mariager. Derpå fulgte 25 procent i Falslev-Vindblæs Sogne, og de sidste 25 procent brugte Lise Palstrøm til at etablere en skoletjeneste.

- Men det blev til for mange kilometer på landevejene, siger Lise Palstrøm om den tid.

Sognepræst Lise Palstrøm bliver om et år ny pilgrimspræst. Arkivfoto

Nogle husker formentlig endnu, at det var Lise Palstrøm, der forestod DR TV's juleaftensgudstjeneste i 2017 fra Veng Klosterkirke. Hun er i dag sognepræst i Veng-Mesing med forpligtelser også i Hørning-Adslev og Blegind Sogne.

I sin tid i Mariager var Lise Palstrøm med til at arrangere tre vandringer for Birgitta-foreningen.

Annonce

Hærvejsvandring

Vandringer er også en del af opgaven for pilgrimspræsten i Viborg Stift siden 2018, Christian Kjær Bjerre.

Men indtil videre er det kun blevet til én af de helt særlige pilgrimsvandringer, nemlig den, der gennemføres på andendagen af Hærvejsmarchen.

Christian Kjær Bjerre er pilgrimspræst i Viborg Stift. Pressefoto

Både sidste år og her i 2021 er Hærvejsmarchen nemlig aflyst i den traditionelle form. Den afvikles altid den sidste weekend i juni og skulle denne gang have været march nummer 52.

Pilgrimsvandringen ved Hærvejsmarchen indledes normalt med en kort gudstjeneste i Viborg Domkirke.

- Så sindet stemmes til at vandre, som Christian Kjær Bjerre selv udtrykker det.

Hærvejsmarchen gennemførtes sidste år som en virtuel begivenhed, og sådan bliver det også i år.

Christian Kjær Bjerre har også selv skabt virtuelle vandringer, nemlig op til påsken, hvor han kom med forslag til ruter, garneret med salmevers og skriftsteder.

Aktuelt gennemfører Christian Kjær Bjerre pilgrimsmarcher i Viborg den første søndag i hver måned. Næste gang bliver søndag den 2. maj. Der indledes også her med en kort gudstjeneste i Viborg Domkirke, hvorefter deltagerne vandrer 30-40 minutter i roligt tempo og med tid til at tænke.

Apropos pilgrimspræster kan det tilføjes, at nuværende sognepræst i Agri-Egens-Vrinners Anne Louise Hanson, tidligere Haslund-Ølst Pastorat, i sin tid på Lolland-Falster var pilgrimspræst i dette stift.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce