Annonce
Debat

Et eventyr, der kan slutte godt?

Tegning: Jens Nex
Annonce

Læserbrev: Der var engang en kommune, der havde haft behov for at spare penge og reducere udgifterne år efter år. Det betød blandt andet, at antallet af ansatte faldt hvert år, og man sparede på den kommunale service. Men pludselig skete der noget. Kongen – alias Christiansborg – lavede nye love og aftaler, og så fik kommunen en bedre økonomi. I stedet for hele tiden at skulle spare fik man andre muligheder – man havde penge, man kunne bruge, uden at de skulle findes gennem besparelser.

De ansatte glædede sig, og det samme kunne borgerne i kommunen gøre. Og her kan eventyret fortsætte på to måder:

Der var mulighed for at ansætte flere medarbejdere, forbedre arbejdsmiljøet gennem investeringer og øge det kommunale serviceniveau. Det skete, og så blev alle glade og levede lykkeligt til deres dages ende i en kommune, hvor man højnede den kommunale service, ansatte medarbejdere i stedet for at spare dem væk … eller:

I kommunen mente man, at de gamle besparelser skulle køre videre, og en stor del af de mange penge, som man fik nu og i fremtiden, skulle lægges væk i puljer og gemmes til – ja – det kunne man vist ikke helt gennemskue, men bruges – det skulle de i hvert fald ikke. Og så levede alle såvel ansatte som borgere i kommunen til deres dages ende velvidende, at det kommunale serviceniveau til glæde og gavn for alle kunne have været højere.


Man har valgt at parkere store millionbeløb i puljer eller gennem fremskrivninger.


Når man i forbindelse med budgetlægningen kigger fremad, er økonomien for Randers Kommune en helt anden end den, man har været vant til gennem de seneste mange år. Som medarbejdere og repræsentanter for medarbejderne i kommunen ser vi store udfordringer i kommunens basisbudget. Man har valgt at parkere store millionbeløb i puljer eller gennem fremskrivninger – puljer, der efter vores mening er urealistisk høje, og hvor pengene i stedet kunne anvendes for eksempel til gavn for et løft af det generelle kommunale serviceniveau og reducere arbejdsbelastningen og forbedre arbejdsmiljøet for de ansatte.

Der er ingen tvivl om, at med de tilførte midler fra blandt andet den nye udligningsreform har politikerne i Randers Kommune en helt uhørt chance for at vende udviklingen fra fortsatte besparelser på serviceniveauet til investeringer i og forbedringer af dette. Hvis man ikke udnytter muligheden nu og gør det tydeligt og mærkbart, så får vi associationer til et gammelt H.C. Andersen eventyr, hvor den mest kendte replik er: ”Han har ikke noget tøj på”. Og så netop i forbindelse med et budget, hvor man har muligheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce