Annonce
Randers

Et flertal i byrådet godkendte Verdos nye vandtakster for 2021 - men en tredjedel af medlemmerne var skeptiske

Et flertal på 20 af byrådets 31 medlemmer godkendte de nye 2021-takster hos Verdo Vand. Foto: Annelene Petersen
Et flertal på 20 af Randers Byråds 31 medlemmer stemte for at godkende Verdo Vands 2021 takster. Men det skete ikke uden sværdslag, og et stort mindretal, som ikke fandt beslutningsgrundlaget tilstrækkeligt, stemte enten imod eller undlod at stemme.

Randers: - Husk på, at vi flere gange har har lagt ører til, at "der ikke er noget at komme efter" i forbindelse med, at der er sat spørgsmålstegn ved dispositioner foretaget af Verdo. Alligevel har dispositionerne foreløbig ført til, at forsyningsselskabet har måttet betale 700 millioner kroner tilbage til forbrugerne.

Det var ikke uden sværdslag, at Randers Byråd tirsdag godkendte Verdos takster for, hvad borgerne skal betale for vand i 2021. Indledningens citat stammer fra et af konservative Daniel Madiés indlæg. Han ville med bemærkningen minde om, at det måske var en god idé at sikre, at grundlaget for at beslutte sig var 100 procent i orden, hvilket han med andre ord ikke mente var tilfældet. Men et flertal på 20 af rådets 31 medlemmer valgte at godkende taksterne.

Ikke ordentligt belyst

Madié og de øvrige medlemmer, som var imod, havde ikke noget konkret angribeligt at pege på i de beregninger, der ligger til grund for taksterne, men mente ikke, at sagen var ordentligt belyst, og at man derfor ikke havde det nødvendige grundlag for at tage stilling.

Af samme grund havde syv byrådsmedlemmer foreslået punktet udsat med henblik på netop at få kigget på de manglende oplysninger. De syv er Bjarne Overmark (BL), Kasper Fuhr Christensen (VL), Frida Valbjørn Christensen (EL), Mogens Nyholm (R), Rosa Lykke Yde (SF) samt de to konservative medlemmer Daniel Madié og Christina Kjærsgaard.

Imidlertid var der ikke flertal for en udsættelse af dagsordenspunktet, og det endte altså med, at flertallet godkendte 2021-taksterne.

Annonce

Anbefalet af rådgivere

Det gjorde flertallet på baggrund af en rapport udarbejdet for Randers Kommune af revisionsfirmaet BDO samt advokatfirmaet Horten, som har gennemgået og vurderet mellemværendet mellem Verdo Vand og forbrugerne i årene 2000 til 2021.


Vi siger ikke, at taksterne ikke skal godkendes, blot at vi ønsker grundlaget for beslutningen fuldt oplyst.

Mogens Nyholm (R)


BDO og Horten konkluderer og anbefaler, at kommunen godkender taksterne, men BDO skriver i sin konklusion blandt andet også, at "det bemærkes, at det ikke har været muligt at få indsigt i den af selskaberne anvendte cashpool ordning. Vi har således ikke haft grundlag for at kunne vurdere eventuelle overførsler eller udligninger m.v. mellem selskaberne via cashpool ordningen."

Afsluttende hedder det i BDO og Hortens rapport:

"Det kan ikke ud fra fremsendte vurderes, om der er fuldt ud tale om nødvendige omkostninger efter § 52a i vandforsyningsloven."

Annonce

Bekymring

Med henvisning til disse citater udtrykte udover BL, VL, EL, SF og R også tre socialdemokrater bekymring for, om sagen var tilstrækkeligt belyst. Som eksempelvis Mogens Nyholm (R) bemærkede:

- Vi siger ikke, at taksterne ikke skal godkendes, blot at vi ønsker grundlaget for beslutningen fuldt oplyst.

Og med de mange foregående sager, hvor Verdo er blevet pålagt at betale trecifrede millionbeløb tilbage til forbrugerne, i erindring, stillede han et åbent spørgsmål til byrådsflertallet:

- Ville I også på det foreliggende grundlag turde stemme ja til godkendelse, hvis I skulle i egne lommer i tilfælde af en ny sag om tilbagebetaling?

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce