Annonce
Østjylland

Et frirum til at udfylde nye roller

<p>Ole Sørensen (tv) og Joan Zenia Buhl Hansen (th) bruger Fastaval som et frirum til at leve sig ind i andre roller end hverdagens. Foto: Lars Rasborg</p>

Fastaval er Danmarks største festival for rollespil og brætspil. Den giver deltagerne mulighed for at leve sig ind i roller, som tager dem væk fra hverdagen.

Annonce

Om de runde borde i Mariagerfjord Gymnasiums kantine sidder mænd og kvinder med koncentrerede blikke. De er samlet om brætspil, som det ene øjeblik forårsager alvorlige miner.

800 besøgende gør Fastaval til den største rolle- og brætspilsfestival i Danmark. Foto: Lars Rasborg

»Eeeejjj,« bliver der sagt højt.

I næste øjeblik fællesgriner deltagerne dog rundt om bordet, hvor der står tomme Coca Cola- og Cocioflasker på flere borde.

De spiller ét af de 25 brætspil, man har mulighed for at deltage i. 15 af brætspillene specielt udviklet til denne lejlighed. Lejligheden er Fastaval, som er Danmarks største rollespilsfestival. Den har været i gang fra 1. april til 5. april. 800 deltagere har gjort den 29. udgave af Fastaval til den mest besøgte i nyere tid, oplyser general - som det på militaristisk stil bliver kaldt - Ole Sørensen, der går rundt med walkie talkie, så festivalen forløber, som den skal.

Han mener, at populærkulturen har en medvirkende årsag til, at et nicheområde som dette oplever en stigende popularitet.

»For tiden ser man film som Lord Of The Rings og Game Of Thrones have stor succes mainstream, og det er også noget, vi nyder godt af,« siger han.

Festivalen er for mange af deltagerne et frirum, som giver dem mulighed for at udleve roller, som den almindelige hverdag ikke tillader. Her kan man leve sig ind i roller, som man ikke har på studiet eller arbejdet.

Én af dem, der nyder godt af dette frirum er Joan Zenia Buhl Hansen fra Hørby. Hun har for eksempel været en vampyr, der måtte i teprapi, fordi hun havde mistet sine tænder.

»På festivalen kan jeg udfolde sider af mig, som jeg ikke kan derhjemme eller på arbejdet. Rollespillet er med til at gøre mig mere kreativ, siger rollespiller Joan Zenia Buhl Hansen.

Sildesalaten på Joan Zenia Buhl Hansen er et bevis på, at hun i 12 år har været med til at arrangere festivalen. Hun er stolt er mærket, og hun har også kunne bruge det i hverdagen.

»At skulle være med til at arrangere en festival har givet mig nogle lederevner,« siger hun, og det har hun kunne bruge i sit hverdagsliv.

»Det har været medvirkende årsag til, at jeg i dag er projektleder hos Telenor,« fortæller hun.

I år er hun dog ikke med som arrangør, men blot som rollespiller. Hun har måtte vægte hverdagslivet højere, hvor et barn har gjort, at hun ikke har kunne deltage i forberedelserne til festivalen, som allerede starter i jaunar.

Hun vil dog ikke undvære festivalen.

»Det er her mange af mine venner er samlet, og vi hygger os sammen. Når jeg kigger ud over bordene, kan jeg se de første 10 personer, som jeg er kendt i flere år,« fortæller hun, mens hun kigger ud over de runde borde, hvor adskillige grupepr er i gang med brætspil.

På væggen bag Ole Sørensen hænger manuskripter til rollespil, som festivaldeltagerne kan leve sig ind i. Det kan være Model Protectorate, som tager udgangspunkt i den danske modstandskamp under Anden Verdenskrig. Manuspkriptet er skrevet af en canadier. Amerikanske Lizzie Stark er en anden forfatter, som har bidraget med et manuskript om, hvordan man starter en ny verdensreligion. Skulle det have interessse, kan man også tage del i Historier fra Sanitoriet, som handler om livet på en galanstalt. Manuskriptet sætter rammmerne, men inden for disse rammer, er det op til rollespillerne at bruge deres kreativitet til at udfylde de roller, som de vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Kampen minut for minut: Randers FC kæmpede forgæves for udligning i de sidste minutter

Annonce