Annonce
Randers

Et liv i krisens kerne: Sygeplejersker rapporterer fra frontlinjen

Anita Brændgaard Løyche og hendes mand Jakob er nogle af dem, der den kommende tid skal passe coronapatienterne i Randers. Sammen har de to døtre, og derfor må de ofte arbejde på skift for at få hverdagen til at hænge sammen. Da amtsavisen er forbi, er Jakob Løyche derfor på arbejde. Foto: Annelene Petersen
Mens corona-pandemien hærger, vil to sygeplejersker fra Regionshospitalet Randers føre dagbog og derigennem give dig et unikt og ærligt indblik i livet bag hospitalets tykke mure.
Annonce

Randers: På kort tid er Anita og Jakob Brændgaard Løyche fra Dronningborg gået fra at være et helt almindeligt ægtepar til at være nøglepersoner i håndteringen af corona-pandemien.

Normalt arbejder hun som sygeplejerske på Regionshospitalet Randers’ operationsopvågning. Han arbejder som narkosesygeplejerske på samme hospital. Men lige nu er hverdagen på hospitalet på ingen måde, som den plejer.

Mens en ny afdeling med ekstra intensivsengepladser er ved at blive oprettet, har Jakob Løyche travlt med at undervise kolleger fra hospitalets forskellige afdelinger, mens hans hustru venter på, at det bliver hendes tur til på rekordtid at skulle lære alt fra, hvordan man passer dødeligt syge patienter i respirator, til hvordan man sikrer sig selv bedst muligt med beskyttelsesdragter og andre værnemidler mod coronavirussen.

Forberedelserne er afgørende. For om lidt kan corona-bølgen vælte ind over os og sætte Anita, Jakob og alle deres kolleger under hidtil uset pres.

Mens alt det står på, har ægteparret sagt ja til at føre dagbog. En dagbog, der dagligt bliver udgivet i Randers Amtsavis, og som vil give dit et sjældent og hudløst ærligt indblik i det, der kan blive et af coronakrisens brændpunkter.

Min største bekymring er, om der er udstyr nok, eller om vi som sundhedspersonale risikerer at skulle gå på kompromis med vores egen sikkerhed.

Anita Løyche, sygeplejerske

Annonce

Vi er bare mennesker

- Alle hospitaler landet over har aflyst ikke-akutte operationer for at frigive personale, der kan blive lært op i behandling af coronapatienter. Samtidig kan jeg se, at flere retter kritik mod sundhedssystemet, fordi læger og sygeplejersker i denne krise kun har dage til at blive lært op i noget, der normalt tager år. Men tænk på alternativet, siger Anita Løyche og tilføjer, at ingen af de nyoplærte kommer til at stå alene – der vil altid være en ansvarlig læge og intensivuddannet sygeplejerske til stede.

Det er netop kritik som denne, Anita Løyche håber at komme til livs ved at dele glimt fra hverdagen og sine inderste bekymringer og følelser midt i corona-pandemien. Hun håber, folk vil få øjnene op for, at sundhedssystemet består af mennesker, som hver især gør deres ypperste for at sikre, at flest muligt slipper igennem coronakrisen med livet i behold.

- Først og fremmest kan folk få et indblik i, hvordan vi forbereder os, og at vi gør vores bedste. Selv synes jeg, at det er utrolig betryggende, at der trods alt er tid til forberedelse. Det er der kun takket være regeringens hurtige handling og tiltag, siger hun.

Annonce

Tyveri af udstyr

Ægteparret fra Dronningborg og alle deres kolleger er altså i fuld gang med at forberede sig på det værste, mens de håber på det bedste. Men hvordan virkeligheden ser ud om en uge eller en måned ved ingen af dem, og det sætter mange spekulationer i gang.

- Min største bekymring er, om der er udstyr nok, eller om vi som sundhedspersonale risikerer at skulle gå på kompromis med vores egen sikkerhed. Vil der være beskyttelsesdragter nok til alle os, der skal behandle coronapatienter? Og hvad med desinfektionsmiddel, funderer Anita Løyche.

I løbet af den sidste uge har dagkirurgisk afdeling på regionshospitalet ifølge Anita Løyche oplevet, at håndsprit bliver stjålet fra venteværelset. Noget, der ses flere steder i landet, hvor folk i panik er begyndt at stjæle masker og håndsprit fra sygehusene. Formentlig sker det i et desperat forsøg på at beskytte sig selv og sin egen familie bedst muligt. Men hvis det fortsætter, kan det blive en mangelvare hos de læger og sygeplejersker, der skal være der til at passe os andre, hvis vi bliver ramt af coronavirussen.

Annonce

Vil folk frygte os?

Coronavirus eller ej. Arbejde er ikke alt. Sammen har Anita og Jakob Løyche to døtre på 11 og 13 år, og med fremtidsspekulationerne følger der også bekymringer om dem.

- Vi har tænkt en del på, hvordan folk mon vil se på os og vores børn, når de ved, at vi gennem arbejdet har kontakt med smittede personer. Når en person i supermarkedet hoster, træder folk straks væk. Vil det blive det samme, når vi kommer gående, fordi folk er nervøse for, om vi bærer rundt på smitten fra vores arbejde? Vil det betyde, at andre ikke vil lade deres børn lege med vores, spørger Anita Løyche.

En anden bekymring er ren praktik. Både Anita og hendes mand har nemlig fået at vide, at de skal regne med 12 timers vagter, hvis antallet af intensivpatienter stiger som frygtet. Og hvad så med pigerne?

- Vores forældre er på grund af deres alder i risikogruppen, så vi vil nødig bede dem passe pigerne. Vores håb er, at vi kan arbejde på skift, og så har vi nogle søde naboer, der ikke er i risikogruppen, som har sagt, at de er klar til at træde til og hjælpe med pigerne. Måske bliver vi nødt til at benytte os af det tilbud, siger hun.

Annonce

- Sig du ikke vil, mor

Selv er de to piger på 11 og 13 år ikke ligefrem begejstrede over at skulle sende begge deres forældre ind blandt coronapatienter.

- Vi har lige talt med dem om det, og den ene reagerede med at sige: "Kan du ikke bare sige, at du ikke vil, mor," fortæller Anita Løyche og fortsætter:

- Men vi har forklaret dem, at vi beskytter os selv og passer godt på.

Selv om kommentaren fra datteren gik lige i hjertet, kunne Anita Løyche heller aldrig drømme om at sige nej til at hjælpe i kampen mod coronavirussen.

- Nu har jeg den her uddannelse, og forpligtigelsen til at hjælpe andre ligger så dybt indlejret i mig. Derudover har personlige beretninger fra italienske læger og sygeplejersker gjort et enormt indtryk på mig og skabt en fællesskabsfølelse hos sundhedspersonale på tværs af landegrænser. Vi skal stå sammen mod den her virus, og jeg er klar til at hjælpe, fastslår hun.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce