Annonce
Navne

Et mangesidet talent fylder 80 år

Alis Buus fylder 80 år. Privatfoto

Alis Buus kom til at optræde med mange kendte skuespillere.

Annonce

- Du er blevet så musikalsk, fordi du er lavet enten på Dyrehavsbakken eller i Osvald Helmuths havehus!

Sådan yndede Villy Buus Nielsen at sige til sin datter Alice - senere stavet Alis - om hendes uomtvistelige talent for at synge. Et talent, der i øvrigt har flere facetter.

Mandag den 13. marts fylder Alis Buus 80 år. Fra sin bopæl i Lille Kregme ved Frederiksværk følger hun dagligt med i begivenhederne i hjembyen Randers via Randers Amtsavis' netnyheder. Og hun kan se tilbage på et begivenhedsrigt liv, som hun har skildret så levende i bogen "Gøglerblod".

Alis Buus, som nu kalder sig, kom til verden på Fødselsstiftelsen i Aarhus og var seks dage, før hun kom til Randers og det daværende hjem i von Hatten Stræde.

Selv fortæller Alis Buus, at hun voksede op i en bohemefamilie. Forældrene, Karen og Villy Buus Nielsen, havde gøglerblod i årerne. De optrådte i nogle sæsoner på Dyrehavsbakken, Karen som spåkone, Villy Buus Nielsen som udråber med mere. Og de boede i Søster og Osvald Helmuths havehus, når de var i København. Deraf hendes fars påstand om oprindelsen. Bekendtskabet med Osvald Helmuth daterede sig tilbage til dennes optræden på Randers Teater.

Den lille pige var fremmelig. Hun var kun 16 måneder, da hun kunne denne remse: "Alice Marna Buus Nielsen, Vestergade seksoghalvtreds".

Annonce

Med på turné

Talentet for at synge viste sig også hurtigt. Som helt ung kom Alis Buus med på Harrison-Turnéen og gennemførte sideløbende en uddannelse i Herning Tricotage Lager på Kirketorvet.

Tidligere har Alis Buus fortalt, at hun nærmest ikke sov i fire år:

- Når Harrison-Turnéen f.eks. spillede i Sønderjylland, kom jeg overhovedet ikke i seng, før jeg skulle åbne forretningen kl. 8 om morgenen.

Alis Buus gik også til balletundervisning hos Aase Thostrup, inden hun i 1958 flyttede til København. På Debutscenen kom hun til at optræde sammen med senere så kendte navne som Bende Harris, Aksel Erhardsen og Paul Hüttel. Et særligt venskab fik hun med Poul Bundgaard, som selv havde indledt sin karriere på Debutscenen.

Senere kom Alis Buus igen på turné, bl.a. med Kaj Munks "Ordet". Hun optrådte på turnéer sammen med kendte navne som Preben Lerdorff-Rye, Bjørn Puggård Müller og Marianne Flor. Hos Otto Hænning modtog hun undervisning i guitarspil. Man kan følge hendes mange oplevelser i den nævnte bog.

Annonce

Tegnetalent

Alis Buus er også en habil tegner. Det vil læserne af Randers Amtsavis kunne se i en artikel omkring den 5. maj i år.

Alis Buus husker nemlig udmærket hændelserne ved Springvandet på Frederiksplads i maj 1945, da de såkaldte tyskertøser fik deres hår klippet af og blev udsat for en meget nedværdigende behandling for deres adfærd under besættelsen. Da hun ikke har kunnet finde fotografier fra hændelserne, har hun efter erindringen tegnet dem.

De kreative talenter er gået videre til datteren Sascha og sønnen David. Det har vi tidligere fortalt mere udførligt om her i avisen, hvor vi også har gengivet Alis Buus' erindringer om sin kreative farmor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce