Annonce
Randers

Et verdensnavn kom forbi Randers

Robben Ford og Nordkraft Big Band gav koncert på Værket. Foto Ole Jakobsen

ANMELDELSE: Hvilket pragtfuldt mix: Et dygtigt bigband og en guitarist af helt ekstraordinær kaliber

Selv om vi her i det kronjyske med Randers Big Band råder over et velspillende, dynamisk og særdeles aktivt udøvende orkester, der alene i oktober har givet syv koncerter og følger op med otte af slagsen i november, byder vi gerne velkommen til "kollegerne" fra det nordjyske - under navnet Nordkraft Big Band.
<p>Ole Eeg anmelder koncert med Robben Ford og Nordkraft Big Band. foto Turbinen</p>
Og fornøjelsen bliver bestemt ikke mindre af, at det aalborgensiske orkester tæller to aktuelle musikere fra Randers Big Band (Mimi Barkmann, altsax og Jonas Lindh, trombone) og fire andre, der tidligere har været med i Randers-ensemblet (Henrik Lützen, trompet, Frank B. Olsen, trombone, Martin Granum, guitar samt Peter Lund Paulsen, trommer). Lidt lokalpatriot har man da lov til at være...
At Nordkraft Big Band samtidig torsdag havde formået at få et verdensnavn som Robben Ford til at spille med, gjorde aftenen til en udsøgt fornøjelse - for nu at udtrykke det mildt. Tilstedeværelsen af den amerikanske bluesguitarist var da også ensbetydende med, at Turbinens "røde lygter" var hængt ud - for udsolgt.
Annonce
Det var med andre ord en privilegeret flok, der blev lukket indenfor i Turbinens suveræne fysiske rammer for på komfortabel vis at tage plads ved cafébordene, der kan fylde vel rigeligt, når man er mange, men som samtidig skaber fornemmelsen af en hyggelig dagligstue-atmosfære med god plads til de kolde fadølsglas.
Nordkraft Big Band er et såkaldt "projekt-bigband", der ikke øver sammen hver uge, men som leverer seks koncertprojekter om året - i et samarbejde med nogle af de rigtig gode solister, dirigenter og komponister. Nordkraft Big Band har en fast bevilling fra Aalborg Kommune, fra Statens Kunstråd og fra Obels Familiefond - og andre velgørere spæder til. Kun derfor kan samarbejdet og koncerterne med en kapacitet som Robben Ford blive en realitet - og dermed også til glæde for os kronjydere, der labbede de musikalske lækkerier i os torsdag aften i Turbinen.
De 17 musikere i Nordkraft Big Band har været samlet tre gange for at prøvekøre koncertens sætliste, og først tirsdag aften ankom Robben Ford så til Aalborg Lufthavn - tidsnok til en enkelt øverunde med bandet onsdag aften. Det lyder alt sammen lovlig vildt og uladsiggørligt - men det var ingenlunde tilfældet. Jesper Riis, der tidligere har været dirigent for Randers Big Band, har været personen bag arrangementerne til mange af koncertens numre. Samme Riis måtte i øvrigt ret sent melde fra til Turbinen-aftenen, hvor han blev afløst af den meget levende og energiske odenseaneren Torben Sminge som dirigent. Hovedparten af koncertens numre stammede fra Robben Fords udgivelser fra de seneste tre år, men der blev også givet plads til bluesstandarder fra amerikanerens egne musikalske forbilleder.
Fremragende bluesguitarist
Lad det være slået fast med syvtommersøm: det var en imponerende god og ret så suveræn musikalsk aften. Det er selvfølgelig ikke for ingenting, at Robben Ford rangerer som én af verdens meget anerkendte guitarister, og han levede i den grad op til renommeet på Turbinens scene. I behageligt selskab med sin røde Gibson-guitar førte han sig primært frem i rollen som den fremragende bluesmusiker, men Robben Ford har en udsøgt evne til også at tilpasse sig andre musikalske genrer, så det blev til en facetteret og varieret aften, hvor stjernen på fin vis fik følgeskab af Nordkraft Big Band, hvis engagerede musikere tydeligvis lod sig inspirere af amerikaneren og dermed gav bandets gode faglige niveau et ekstra løft opad. Det var en fornøjelse at fornemme harmonien og lydhørheden mellem Robben Ford og nordjyderne. Her var der ingen stjernenykker - men et udtalt ønske om at få det hele til at hænge godt sammen - og det lykkedes til publikums endog meget store begejstring, der ved afslutningen kulminerede med stående ovationer.
Den rare og afslappede stemning var tydelig fra første minut, hvor Torben Sminge bød velkommen og på bandets vegne lovede, at "de nok skulle gøre deres bedsteog traditionen tro lige ville starte med et nummer, hvor de præsenterede sig selv og samtidig signalerede aftenens videre forløb, inden stjernesolisten viste sig frem".
Charmerende og udadvendt
Og ind på scenen kom han så - den udadvendte, charmerende og velholdte 65-årige hovedperson Robben Ford, der fra første anslag demonstrerede ganske overvældende og sublimt guitarspil og samtidig var meget opmærksom på medspillerne i bigbandet. Han udstrålede ro og overskud, og fremstod som en gennemsympatisk musiker - hvilket bl.a. tydeligt kom frem, da han havde en non-verbal kommunikation med lydmanden, der straks "rettede ind".
"It's a great honour to be here with this fantastic bigband", sagde Robben Ford, inden han kastede sig ud i en forrygende udgave af B.B. King-nummeret "You Upset Me Baby", der var helt tro mod Kings originale arrangement. Det lød så overfedt - med et enormt og velklingende drive.
Der blev givet pænt med solistisk spilletid til bigbandets musikere, der i flere af numrene gennemførte chases med Robben Ford, hvor man spillede op til og udfordrede hinanden på den mest interessante måde - bl.a. i Paul Simon-nummeret "Still Crazy After All These Years", hvor den kompetente tenorsaxofonist Uffe Markussen duellerede med amerikaneren - samt i det rene instrumentalnummer "Minor Flirtation", hvor bandets eneste kvinde, altsaxofonisten Mimi Barkmann spillede flot op til aftenens hovedperson.
Robben Fords guitarspil var aftenen igennem et helt bigband i sig selv: knivskarp, oftest langt fremme på slaget, meget kontant med kraftige spark. Det var præcist og virtuost og stod allerbedst i de decideret bluesbaserede numre. Derfor var det også meget populært og den perfekte afslutning på en stærk koncert, at aftenens ekstranummer var rendyrket blues i form af "Lateral Climb". Det var imponerende guitarekvilibrisme, og Turbinen kogte næsten over.
Sætliste:
"Slo-Funk", "Heartbreaker", "Moonchild Blues", "You Upset Me Baby", "Still Crazy After All These Years", "Justified", "Trick Bag". - PAUSE. - "Slick Capers Blues", "Ev'rything I Do Gonna Be Funky", "Minor Flirtation", "Same Train", "Travellers Waltz", "Up The Line", "Lateral Climb".
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce