Annonce
Debat

EU skal standse den stigende ulighed

Globaliseringen har gjort, at forskellen mellem rig og fattig er vokset. EU har ikke gjort nok for at sikre, at globaliseringen kommer de mange og ikke kun de få til glæde. Men vi mener ikke, at løsningen er at melde sig ud. Det handler tværtimod om at melde sig ind i kampen og ændre kursen.

Uligheden er steget blandt de rigeste lande i verden, de såkaldte OECD-lande, siden 1980'erne. I dag tjener de rigeste 10 procent op imod 10 gange så meget som de fattigste 10 procent. I Danmark er forskellen på direktør og vicevært også vokset.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra sidste år viser, at i nordsjællandske kommuner som Gentofte og Rudersdal er den gennemsnitlige disponible indkomst på over 400.000 kroner om året, mens Langeland og Lolland må nøjes med under 200.000. Randers ligger på omkring 220.000.

Uligheden stiger, fordi det med globaliseringen har gjort det lettere for rige, multinationale virksomheder at omgå de regler, vi andre skal følge. De kan flytte pengene derhen, hvor man ikke skal betale skat. Og de kan ansætte udlændinge, der vil arbejde til en lav løn, så lønniveauet dumpes.

EU har ikke gjort nok for at stoppe ræset mod bunden, og den næsten religiøse tro på det frie marked har været for stor. Men vi socialdemokrater vil ikke som andre partier melde os ud af EU. For uden samarbejde på tværs af grænser kan vi aldrig tæmme globaliseringen. EU-exit kommer kun til at skade Danmark.

Vi vil tværtimod have en ny politik i EU, hvor der slås hårdt ned på skattely og social dumping. Det kræver et nyt rødt flertal, og det arbejder vi sammen med vores meningsfæller i vores nabolande stenhårdt på frem mod både det kommende folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce