Annonce
Læserbrev

Europæisk klimahandling

Læserbrev: Danmark bør sætte sig i spidsen for oprettelsen af et fælleseuropæisk pantsystem med henblik på at mindske miljøsvineri og den dertilhørende klimabelastning.

Den nye regerings klimaretorik mangler hverken bombastiske udmeldinger, selvros eller altruisme. Alligevel er der desværre ikke så meget handling at spore umiddelbart. Mange borgerlige søger at gøre op med ideen om Danmark som det klimafrelste paradis, der ingen udledning har af drivhusgasser og dermed redder planeten. Mange af os er realister og ved, at efterspørgslen på "sorte energikilder" ikke kommer til at aftage lige forløbeligt med den massive vækst, som lande som Kina, Indien og Brasilien gennemgår. En vækst, som er funderet i brugen af olie, kul og gas. Danmark kan ikke redde verdens klima, men vi kan bruge vores økonomiske og politiske ressourcer og vores diplomatiske anseelse til at påvirke større udleder-lande i EU og FN.

I EU har Danmark i over 17 år slået et slag for et fælles europæisk pantsystem. Det har ikke haft meget opbakning, men potentialet i en effektiv og miljøvenlig cirkulær europæisk økonomi er ganske stort. Danmark bør investere sin europæiske indflydelse og sætte sig i spidsen for en endelig oprettelse af et sådant system. Særligt to forhold bør gøre det nemmere at implementere end tidligere. Først og fremmest falder det efterhånden mere i tidens ånd med miljøvenlighed og bæredygtighed. Enhver europæisk regering med ønske om nyvalg gør klogt i at have konkret politik at præsentere til særligt de unge vælgere på miljø- og klimaområdet. For det andet kan et nyt EU-budget danne rammerne for, at EU i fremtiden kan påtage sig ansvaret med at hjælpe med finansieringen af implementeringen af et sådant givent system i lande, hvor omstillingen er dyr men også ganske nødvendig.

Så et endeligt opråb til regeringen om ikke at opgive ideen om et fælles europæisk pantsystem, det kan blive regeringens mulighed for at gøre en reel forskel for Europas miljø og klima. Der har ikke været en bedre tid for et sådant projekt end netop nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Op af ledighedssumpen, op med livskvaliteten

Det er muligt, at det kniber med samarbejdet i Randers Byråd, og at det derfor er på sin plads, at borgmester og kommunaldirektør i øjeblikket har byrådets gruppeformænd over knæet - man ser det for sig - men ser man bort fra byrådssalen, er netop samarbejde en spidskompetence her hos os. Her i Randers samarbejder konkurrerende sportsklubber om eliteoverbygningerne Randers FC, Randers HK og Randers HH. Vores kulturinstitutioner samarbejder om opsigtsvækkende begivenheder, der gang på gang sætter Randers på danmarkskortet i positiv sammenhæng. Konkurrerende erhvervsvirksomheder samarbejder. Og forleden havde vi her i avisen fornøjelsen at kunne læse om et samarbejde, hvor fagbevægelse, jobcenter, virksomheder og erhvervsskole hjælper dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i arbejde og samtidig skaffer industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, som de mangler netop nu. Samarbejdet omkring industrien er Randers i en nøddeskal. Samarbejdet løfter mennesker op af ledighedssumpen, gør dem selvforsørgende og giver dem livskvalitet. Samarbejdet nedbringer de skattefinansierede dagpenge- og kontanthjælps-omkostninger. Samarbejdet skaffer vores industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, der er nødvendig, hvis virksomhederne skal imødekomme kundernes efterspørgsel ved produktion her i landet. Alternativet er, at kunderne i den danske industri placerer deres ordrer på virksomheder i andre lande. Det vil vi ikke risikere, og derfor er det randrusianske samarbejde overordentlig værdifuldt - for den enkelte ansatte, for den enkelte virksomhed og for hele samfundet. På forbilledlig vis kommer 80-90 procent af samtlige deltagere i industrisamarbejdet i fast arbejde efter blot et kvartal i praktik og på skole - og de fleste fortsætter og ender som industrioperatører 18 måneder senere. Nogle gange er løsninger lette og ligetil, hvis vi forstår at se dem, forstår at bruge dem, forstår at samarbejde. Det forstår vi her hos os. Det kan vi roligt fortælle om, hvis nogen skulle spørge.

Randers FC For abonnenter

Thomasberg efter nedtur i Silkeborg: Det er en enorm stor skuffelse

Østjylland For abonnenter

Grønne energitiltag på vej: Flere steder på Djursland gør klar til store solcelleparker

Annonce