Annonce
Læserbrev

Europæisk klimahandling

Annonce

Læserbrev: Danmark bør sætte sig i spidsen for oprettelsen af et fælleseuropæisk pantsystem med henblik på at mindske miljøsvineri og den dertilhørende klimabelastning.

Den nye regerings klimaretorik mangler hverken bombastiske udmeldinger, selvros eller altruisme. Alligevel er der desværre ikke så meget handling at spore umiddelbart. Mange borgerlige søger at gøre op med ideen om Danmark som det klimafrelste paradis, der ingen udledning har af drivhusgasser og dermed redder planeten. Mange af os er realister og ved, at efterspørgslen på "sorte energikilder" ikke kommer til at aftage lige forløbeligt med den massive vækst, som lande som Kina, Indien og Brasilien gennemgår. En vækst, som er funderet i brugen af olie, kul og gas. Danmark kan ikke redde verdens klima, men vi kan bruge vores økonomiske og politiske ressourcer og vores diplomatiske anseelse til at påvirke større udleder-lande i EU og FN.

I EU har Danmark i over 17 år slået et slag for et fælles europæisk pantsystem. Det har ikke haft meget opbakning, men potentialet i en effektiv og miljøvenlig cirkulær europæisk økonomi er ganske stort. Danmark bør investere sin europæiske indflydelse og sætte sig i spidsen for en endelig oprettelse af et sådant system. Særligt to forhold bør gøre det nemmere at implementere end tidligere. Først og fremmest falder det efterhånden mere i tidens ånd med miljøvenlighed og bæredygtighed. Enhver europæisk regering med ønske om nyvalg gør klogt i at have konkret politik at præsentere til særligt de unge vælgere på miljø- og klimaområdet. For det andet kan et nyt EU-budget danne rammerne for, at EU i fremtiden kan påtage sig ansvaret med at hjælpe med finansieringen af implementeringen af et sådant givent system i lande, hvor omstillingen er dyr men også ganske nødvendig.

Så et endeligt opråb til regeringen om ikke at opgive ideen om et fælles europæisk pantsystem, det kan blive regeringens mulighed for at gøre en reel forskel for Europas miljø og klima. Der har ikke været en bedre tid for et sådant projekt end netop nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Navne, noter og bud på opstillingen: Profiler vender tilbage til Europa-jagt

Annonce