RANDERS: Om et par uger vil randrusianerne formentlig kunne betragte det gamle rådhus i nye klæder. Stilladserne er ved at blive pillet ned, facaderne er kalkede og snart vil bygningen se færdigrenoveret ud.
Men skinnet vil bedrage en smule, fortæller Morten Holt, der er bygningskonstruktør i Randers Kommunes Ejendomsservice og ansvarlig for renoveringen.
- Reelt vil arbejdet med at renovere den gamle bygning først blive helt afsluttet i maj eller juni. Vinduerne og soklen kan vi ikke gøre færdige, før vi får et lidt varmere vejr til arbejdet, siger han.
Mange randrusianere har også hæftet sig ved, at det gamle rådhus tilsyneladende er ved at skifte farve.
- Både og, siger Morten Holt.
- Vi er ved at føre murerne tilbage til den farve, de oprindeligt havde. Gennem tiden er bygningen blevet malet med alle mulige typer maling: Facademaling, plasticmaling... hvad man nu lige har haft mulighed for. Vi har været gennem en stor renovering og vender tilbage til de oprindeligt kalkede facader.
- Det vil sikkert se ud som om, at rådhuset får en anden farve, men i virkeligheden ligner bygningen nu bare den model af rådhuset, som brudepar får med hjem efter vielsen. Og når nu huset er kalket, vil det hele tiden fremstå mørkere eller lysere - alt efter om det er fugtigt eller tørt vejr, fortæller han.
En slem omgang
Renoveringen af det gamle rådhus har været i gang siden juni 2020, og oprindelig skulle arbejdet på den fredede bygning have været afsluttet allerede i oktober. Men bygningen viste sig at være i dårligere stand end først antaget og derfor er arbejdet blevet flere måneder forsinket.
Særligt slemt stod det til med tagkonstruktionen, som Randers Kommune ellers havde regnet med at vente nogle år med at renovere. Trækonstruktionen under taget viste sig nemlig at være angrebet af både råd og skader fra borebiller, og derfor måtte det repareres med det samme, hvilket har været noget af en opgave.
Det gamle rådhus
Det gamle rådhus, Rådhustorvet 1, Randers, blev tegnet af bygmester Chr. Mørup og bygget i 1778.
I 1930 flyttede man rådhuset nogle meter, fordi bygningen lå for tæt på vejen.
Det har tidligere huset hele Randers Kommunes administration, haft masser af prominente og kongelige besøg og udgjort rammen om utallige vielser og særlige anledninger.
Og så er det her, at Randers Byråd under normale omstændigheder holder sine møder.
Fordi bygningen er fredet, kan man ikke bare udskifte taget på normal vis. Alt tømmer, der ikke er råddent, skal bevares, og det, der skal skiftes, skal gendannes på en måde, så det ligner det oprindelige - med alt hvad det indebærer af skævheder.
Renovering fra top til bund
Ud over tagkonstruktionen har også facaderne og vinduerne fået en ordentlig overhaling.
I årenes løb er rådhusets facader løbende blevet repareret med forskellige mørtel- og malingtyper, og det har resulteret i fugtophobninger og revnedannelser i murværket. Derfor er facaderne blevet renset helt fri for maling og puds. Herefter er det bare murværk blevet renoveret, og til sidst er facaderne pudset op igen med kalkmørtel og kalket efter de samme metoder som man brugte, dengang rådhuset blev bygget i 1778.
Morten HoltVi har været gennem et stor renovering og vender tilbage til de oprindeligt kalkede facader
Derudover er alle vinduer renoveret. Her er al gammel maling fjernet, rådskader er udbedret, vinduesrammerne er malet med linoliemaling og alle vinduesbeslag er blevet restaureret.