Annonce
Randers

Få et smugkig bag stilladserne: Det gamle rådhus skifter farve

Blikkenslagerne Andreas Lebech (tv), Daniel Sari (i midten) og Espen Dalsgaard Kristensen (bagerst) fra firmaet Brøndum fortæller, at det har været et spændende og meget specielt projekt at være en del af. Espen Dalsgaard Kristensen fortæller, at han er stolt, når han går gennem byen med familien og kan vise dem, hvad han har lavet. Foto: Annelene Petersen
Der bliver i øjeblikket knoklet på højtryk for at lægge sidste hånd på renoveringen af det gamle rådhus.
Annonce

RANDERS: Om et par uger vil randrusianerne formentlig kunne betragte det gamle rådhus i nye klæder. Stilladserne er ved at blive pillet ned, facaderne er kalkede og snart vil bygningen se færdigrenoveret ud.

Men skinnet vil bedrage en smule, fortæller Morten Holt, der er bygningskonstruktør i Randers Kommunes Ejendomsservice og ansvarlig for renoveringen.

- Reelt vil arbejdet med at renovere den gamle bygning først blive helt afsluttet i maj eller juni. Vinduerne og soklen kan vi ikke gøre færdige, før vi får et lidt varmere vejr til arbejdet, siger han.

Mange randrusianere har også hæftet sig ved, at det gamle rådhus tilsyneladende er ved at skifte farve.

- Både og, siger Morten Holt.

- Vi er ved at føre murerne tilbage til den farve, de oprindeligt havde. Gennem tiden er bygningen blevet malet med alle mulige typer maling: Facademaling, plasticmaling... hvad man nu lige har haft mulighed for. Vi har været gennem en stor renovering og vender tilbage til de oprindeligt kalkede facader.

- Det vil sikkert se ud som om, at rådhuset får en anden farve, men i virkeligheden ligner bygningen nu bare den model af rådhuset, som brudepar får med hjem efter vielsen. Og når nu huset er kalket, vil det hele tiden fremstå mørkere eller lysere - alt efter om det er fugtigt eller tørt vejr, fortæller han.

Det er et fornyet og anderledes rådhus, der snart dukker op bag stilladserne i midtbyen - facaden har blandt andet fået en anden farve. Foto: Annelene Petersen 
Annonce

En slem omgang

Renoveringen af det gamle rådhus har været i gang siden juni 2020, og oprindelig skulle arbejdet på den fredede bygning have været afsluttet allerede i oktober. Men bygningen viste sig at være i dårligere stand end først antaget og derfor er arbejdet blevet flere måneder forsinket.

Renoveringsarbejdet har været i gang siden 8. juni 2020, men nu nærmer det sig enden. Foto: Annelene Petersen

Særligt slemt stod det til med tagkonstruktionen, som Randers Kommune ellers havde regnet med at vente nogle år med at renovere. Trækonstruktionen under taget viste sig nemlig at være angrebet af både råd og skader fra borebiller, og derfor måtte det repareres med det samme, hvilket har været noget af en opgave.

Det gamle rådhus

Det gamle rådhus, Rådhustorvet 1, Randers, blev tegnet af bygmester Chr. Mørup og bygget i 1778.

I 1930 flyttede man rådhuset nogle meter, fordi bygningen lå for tæt på vejen.

Det har tidligere huset hele Randers Kommunes administration, haft masser af prominente og kongelige besøg og udgjort rammen om utallige vielser og særlige anledninger.

Og så er det her, at Randers Byråd under normale omstændigheder holder sine møder.

Fordi bygningen er fredet, kan man ikke bare udskifte taget på normal vis. Alt tømmer, der ikke er råddent, skal bevares, og det, der skal skiftes, skal gendannes på en måde, så det ligner det oprindelige - med alt hvad det indebærer af skævheder.

Annonce

Renovering fra top til bund

Ud over tagkonstruktionen har også facaderne og vinduerne fået en ordentlig overhaling.

Der er tale om en fredet bygning, og det sætter store krav til renoveringsarbejdet. Foto: Annelene Petersen

I årenes løb er rådhusets facader løbende blevet repareret med forskellige mørtel- og malingtyper, og det har resulteret i fugtophobninger og revnedannelser i murværket. Derfor er facaderne blevet renset helt fri for maling og puds. Herefter er det bare murværk blevet renoveret, og til sidst er facaderne pudset op igen med kalkmørtel og kalket efter de samme metoder som man brugte, dengang rådhuset blev bygget i 1778.


Vi har været gennem et stor renovering og vender tilbage til de oprindeligt kalkede facader

Morten Holt


Derudover er alle vinduer renoveret. Her er al gammel maling fjernet, rådskader er udbedret, vinduesrammerne er malet med linoliemaling og alle vinduesbeslag er blevet restaureret.

Trods den omfattende renovering er taget præcis lige så skævt, som det altid har været. Det må der nemlig ikke rettes op på, for skævhederne er en del af bygningens historie. Foto: Annelene Petersen
Bygningens små kunstværker står igen skarpt. Foto: Annelene Petersen
Efter knap otte måneders hårdt arbejdet kan håndværkerne snart pille plastik og stilladser ned og vise bygningen frem for randrusianerne. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce