Annonce
Danmark

Få overblikket: Det skal du vide om erhvervsklyngerne

Blandt de 14 klynger får Karup en såkaldt spirende klynge indenfor forsvarsområdet. Foto: Mette Mørk
Annonce

Overblik: Det vakte heftig kritik, da det i sommer så ud til, at de fleste kommende erhvervsklynger ønskede at have hovedsæde i København. Men i sidste ende blev størstedelen af hovedsæderne placeret i provinsen. Avisen Danmark giver dig her et kort overblik over, hvad du bør vide om de 14 erhvervsklynger, der åbner dørene 1. januar 2021.

1 Fra 40 til 14

Den tidligere VLAK-regering indgik i 2018 en aftale med Dansk Folkeparti om en forenkling af erhvervsfremmesystemet. Det betyder, at de forhenværende cirka 40 registrerede erhvervsklynger og innovationsnetværk i Danmark skal reduceres til 14 offentligt støttede klynger. Klyngerne skal være nationale og ikke regionale som tidligere.

2 Skal styrke innovation

De nye erhvervsklynger er nationale enheder, der skal styrke innovation og netværk blandt særligt små og mellemstore virksomheder på en række erhvervs- og teknologiområder. De nye klyngeorganisationer skal således sætte skub i innovationen mellem forsknings- og vidensmiljøer, virksomheder og andre relevante aktører.

3 To ekstra er føjet til

Oprindeligt var planen, at der skulle oprettes 12 klynger, men i forbindelse med den endelige udpegning er der blevet føjet to ekstra klynger til – nemlig to såkaldte ”spirende” klynger inden for lyd og for forsvarsområdet, som får hovedsæde i henholdsvis Struer og Karup

4 Frygt for placering

Det er klyngerne selv, der har søgt om, hvor de gerne vil placeres geografisk, og derefter er de blevet godkendt af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Ministeren oplyser, at hun ikke har afvist nogen ansøgere, da der i alt var 14 ansøgere til 14 klynger. Der var ellers lagt op til, at ansøgningsrunden måske skulle gå om, fortalte ministeren i juni, da langt størstedelen af ansøgerne havde planer om et hovedsæde. Et forhold, der også mødte kritik hos Venstre og en række borgmestre. Fordelingen er endt med, at otte af 14 klynger har hovedsæder uden for hovedstaden

5 14 Indsatsområder

Der oprettes klynger inden for følgende områder: Miljøteknologi (Clean), energiteknologi (Energy Cluster Denmark), fødevarer og bio-ressourcer (Food & Bio Cluster Denmark), maritime erhverv og logistik (Marlog), life science og velfærdsteknologi (life science cluster Denmark), byggeri og anlæg (Klyngen for byggeri og anlæg), design, mode og møbler (Lifestyle & design cluster), avanceret produktion (Made), digitale teknologier (Digitallead), finans og fintech (Copenhagen Fintech), robot- og droneteknologi (Odense Robotics), animation, spil og film (Vision Denmark), lydområdet (Danish sound cluster) og forsvarsområdet (Censec).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Annonce