Annonce
Kultur

Nye ting i regnskoven: Skal du opleve Neanderthal-hytten, junglestien og mystiske dødsritualer?

Der er blevet hamret og banket, tømret og bygget i Randers Regnskov under lockdown-perioden. Kurator på stedet, Ole Sommer Bach, vil dog ikke tage æren, men ses dog her med et værktøj i hånden alligevel. Han har netop banket et skilt i jorden. Bag ham kan man ane en ny junglesti, en aktivitetsrute for store og små i moseområdet, som først indvies søndag 13. juni. Foto: Lars Rasborg
Under det næsten halve års corona-nedlukning har Randers Regnskov ikke dovnet den eller ligget på den lade side. Medarbejdere, håndværkere og andet godtfolk har forbedret, optimeret og skabt helt nye oplevelser, så gæsterne har noget at glæde sig til. En del er allerede tilgængeligt nu, mens noget andet åbner til attraktionens 25 års jubilæum søndag 13. juni.

Randers: Da Randers Regnskov endelig fik grønt lys til at genåbne efter fem og en halv måned i lockdown, var der flere nyheder på programmet. Og der er også nogle nye i pipelinen, som først indvies, når Randers Regnskov kan fejre sit 25 års jubilæum 13. juni.

Få overblikket over de nye tiltag her.

1 Slangehallen har fået en overhaling

Slangehallen har fået en ordentlig overhaling. Der er knap 20 slanger frit i rummet, og det kan godt få adrenalinen hos publikum op. Slangehallen er også blevet isoleret og har fået smukke trælameller sat op udvendigt på bygningen. Her får Alberte Oestenfeld og Annemarie Holm fra Horsens lidt fotos med sig hjem af en af indbyggerne. Foto: Lars Rasborg

Slangehallen, hvor publikum kan komme helt tæt på knap 20 slanger, er blevet renoveret inde og er isoleret og har fået smukke trælameller sat op udvendigt.

- Vi har givet det en ordentlig overhaling inde, noget af det er stadig det oprindelige inventar, men det er sat i stand, og så er der også kommet nye elementer herind. Vi har desuden optimeret forholdene for de mange sommerfugle, der bor her. Man kan godt fodre sommerfugle, men der er ikke så stor succes med det. Det allerbedste er at have blomster nok, så de selv kan samle føde ind. Og derfor er der plantet en masse forskellige blomster her, siger Brian Rasmussen, højre hånd i Randers Regnskov.

Slangerne æder ikke sommerfugle, så de to arter er et godt mix.

Da avisen var på besøg, gjorde slangerne det, de er bedst til: Gemmer sig. Så kun tre lod sig se af gæsterne. 

2 Overdækningen i alle afskygninger

Der er tænkt meget i overdækning, dels så det animerer gæsterne til at opholde sig ude, og dels så det tager højde for det til tider ret dryppende danske vejr. For eksempel på gangbroen over til Danmarks Parken er der kommet overdækning op strategiske steder, hvor folk står og kigger på dyr. Foto: Lars Rasborg

Overdækning, overdækning og overdækning. Det er det nye sort hos Randers Regnskov, der godt kan lide at have gæsterne godt spredt ud, både ude og inde, i disse coronatider. Og en del er altså, at gæsterne kan være ude og stadig ikke blive drivvåde.

- Vi tager på den måde højde for det danske vejr, siger direktør Henrik Herold.

Terrassen, hvor gæsterne indtager cafeens mad, er blevet overdækket, og der er kommet ruder i.

- På den måde kan mange flere være her, og det er samtidig coronasikret. Vi kan køre taget væk, når det er godt vejr, siger Henrik Herold.

Der må nu, jævnfør de gældende corona-restriktrioner,  i alt ude og inde, være 5500 gæster i Randers Regnskov på én gang.

- Men så mange vil vi slet ikke have ind endnu. Vi har sat grænsen ved 1250 gæster, så er der god plads til alle, og der er ikke så presset her, siger regnskovsdirektøren.

3 Mere overdækning - i ly af en slange

Mere overdækning. På stien i Danmarks Parken kan man gå under skelettet af en slange. Hovedet på to tons mangler endnu at blive sat på. Foto: Lars Rasborg

Da den prisvindende konservator Erling Mørch begyndte at udfærdige kunst med dyreskeletter i metal, faldt det i hak med ønsket om endnu en overdækning i Randers Regnskov. Valget faldt på et gigantisk slangeskelet fra hans hånd. 42 meter langt, udført i jern og med en anatomi af knogler og et gab, som nok skal få gæsterne til at huske, hvilken vej de kom fra.

- På den måde gavner det på flere måder. Folk kan gå i tørvejr, og de kan huske retningen, de skal ud, for de kan huske slangen, siger Henrik Herold.

Hovedet er ikke sat på endnu. Det vejer to tons, men skal nok komme på plads, inden de andre nye tiltag i Tidsrejsen i Danmarks Parken indvies søndag 13. juni.

4 Bondestenalderen

Et langhus , dog ikke klinet i ler, men i beton, er dukket op i bondestenalderen, som er det nyeste tiltag i Tidsrejsen i Danmarks Parken. Der er tænkt kreativt og researchet godt og grundigt i tiden 3800 år før vor tid. Til højre ses Thomas Stensgaard, der står for at få tingene gjort færdige, når ideerne har været i vridemaskinen hos Henrik Herold og Brian Rasmussen. Foto: Lars Rasborg

Bondestenalderen, 3800 år før vor tid, med blandt andet langhus, møddingsplads, kulthus, stendysse, høvding og fiskehegn er ved at tage form ude i Danmarks Parken.

Det er sidste nye skud på stammen i projekt Tidsrejsen, og med på sagen er Museum Østjylland, som finder fakta frem til regnskovens folk, der så får dem udført.

- Processen er sådan, at jeg ofte får ideen, og når jeg har tænkt færdig, overtager Brian Rasmussen. Når han så har tænkt færdig, så overlader vi det hele til Thomas Stensgaard, der så får tingene udført, griner Henrik Herold.

Intet er overladt til tilfældighederne. Der tænkes i detaljer så som brændt flint, der er hvide sten under stendyssen. Der er brændt et kulthus af, for det gjorde man, og der lægges diverse offergaver ud, menneskeknogler, ravperler med mere.

- Der er rigtig mange spændende rituelle gerninger, som vi faktisk ikke ved så meget om. Det tyder på, at kæmpesten blev båret rundt, stendysser dannet, og at de døde overhoveder blev  lagt til at rådne, og knoglerne blev så først derefter placeret i stendyssen. Så kunne man i øvrigt hente knoglerne igen, hvis nu de skulle bruges til at helbrede eller fixe ting i overtroens tegn, lyder det fra Thomas Stensgaard.

Bondestenalderen åbner i forbindelse med Randers Regnskovs 25 års jubilæum søndag 13. juni.

5 Knogler, skeletter og kranier

Danske dyr fra fortiden er begyndt at dukke op i Danmarks Parken. Altså i skeletform. Blandt andet uldnæsehorn, bison, hest med flere er allerede lagt til rette. Foto: Lars Rasborg

Knogler, skeletter og kranier af uddøde og nulevende danske dyr er begyndt at dukke op forskellige steder i Danmarks Parken. De er kunstigt udført, det er firmaet Scenarea fra Randers, der laver både sten, klipper og knogler i alskens afskygninger.

- Det var et firma, jeg i tidernes morgen var med til at lave, og det bruger vi til alle knogle-opgaverne, siger Henrik Herold, mens han udpeger mammutskelet, stødtænder og andre  fortidslevn.

Kreationerne er meget naturtro, og de mange knogler er med til at sætte prikken over i'et i den udendørsudstilling.

6 Neanderthal-hytten

- Ja, her skal jeg så sove i nat, joker Thomas Stensgaard om det lille neanderthal-telt, der også er dukket op. Foto: Lars Rasborg

Et tilholdssted for urfolket er også dukket op i Danmarks Parken. Den er døbt Neanderthal-hytten og giver et godt indblik i, hvordan fortidens mennesker sov i ly for vejret.

Hytten er sat op lige over for Hyænesletten.

- Ja, det er så her, jeg skal sove i nat, griner Thomas Stensgaard, der i den grad er detaljernes mand. Han går nøje op i, at alt skal være som naturtro som muligt og lader sig inspirere fra mange sider.

7 Tema legepladser

Så er der sjov for små og store legebørn. Der er dukket flere legepladser op i Danmarks Parken. Foto: Lars Rasborg

Leg, oplevelser, catering og viden.

- Det er ved at være ret så amerikansk, lyder det med et grin fra Henrik Herold om Tidsrejsen, der er ved at tage form i Danmarks Parken.

Her er der blandt de nye tiltag et par tema-legepladser; én for de små børn i bondegårds-afdelingen og én for de lidt større med motorikken mere udviklet. Sidstnævnte har blandt andet klatretårn, klartrereb og et helt mammutskelet at boltre sig med.

8 Moseområde med junglesti

Moseområdet i den nyerhvervede skov ved Randers Regnskov er på vej med en junglesti. Her ses kurator Ole Sommer Bach forcere den til ære for fotografen. Foto: Lars Rasborg

Det nye areal, som Randers Kommune har overdraget til Randers Regnskov, er også ved at tage form. Det bliver moseområde, og der er bygget en junglesti, som med garanti vil tiltale raske drenge og piger, også i ældre udgaver.

Området er skovagtigt, og det er regnskovens folk meget magtpåliggende at bibeholde træerne.

Ole Sommer Bach var klar på at snuppe en tur, og han glæder sig til, at det åbnes søndag 13. juni.

Embed: Spørg redaktionen
Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce