Annonce
Livsstil

Får et kick: På jagt efter den perfekte havørred

Til daglig er Søren Knudsen køkkenchef på Restaurant Kongens Have i Odense, hvor han blev ansat tidligere på året. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Så snart Søren Knudsen har chancen, griber han sin fiskestang, hopper i sine vaders og går langs den fynske kyst på jagt efter havørreder.
Annonce

27-årige Søren Knudsen elsker at fiske. Især én fisk bruger han store dele af sin fritid på at få på krogen:

- Lige så snart jeg har fri, render jeg rundt på den fynske kyst og jagter havørreder, siger han og lyser op bare ved tanken.

Søren Knudsen er opvokset i Oksbøl i Vestjylland og var allerede som ung betaget af naturen. Efter 9. klasse gik han i kokkelære på Hjerting Badehotel.

Efterfølgende blev det til ansættelser hos Hans Beck Thomsen på Cafe Stranden i Henne og Det Gamle Røgeri i Greve. I 2017 flyttede Søren Knudsen sammen med kærsten til Middelfart, og i dag er han køkkenchef på Restaurant Kongens Have i Odense. Men når han har fri fisker han, så meget han nu kan.

Til tider kan det dog være svært at ramme det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Men et godt bid kan være alle anstrengelserne værd.

- Det kan godt være, man har ni nul-ture - altså ture hvor man ikke ser en fisk eller får bid - men så lykkes det den tiende gang. Det er helt fantastisk. Man får et kick hver gang. Andre gange finder man fiskene med det samme og fanger flere på en dag. Det handler bare om at sætte sig lidt ind i tingene og komme ud og få jernet nogle kilometer af langs kysten, siger Søren Knudsen.

Det kræver ikke den helt store investering at komme i gang. Og det behøver ikke at være det smarteste og nyeste grej, mener Søren Knudsen:

- Man skal selvfølgelig bruge en stang, et hjul, en line og noget endegrej. Et par gode vaders skal man nok også bruge. Og så er det ellers bare om at komme ud og få fisket noget vand af og prøve nogle forskellige teknikker.

Der er ikke én måde at gøre tingene på. Der er næsten lige så mange teorier og teknikker, som der lystfiskere. Det vigtigste er at gøre det, man tror på.

- Tror du på det, du laver, fisker du mere intenst, du har meget mere føling med, hvad du laver. Du holder øje med overfladen, og der lige er nogle fisk, som skal op og sig goddag. Hvis du ikke tror på det, du laver, er det bare sjældent, at det lykkes, siger Søren Knudsen, som selv ynder at bruge en lille rejeflue:

- Noget med noget farve på. Noget som fiskene nemt kan se.

Men ellers er Søren ikke meget for at afsløre sine hemmeligheder. Som det er med gode svampesteder, holder lystfiskere også gode fiskområder for sig selv, når først de er fundet. Han kommer dog med et par tip.

- I perioder kan det være mere koncentreret nogle steder. For eksempel de her inderfjorde og små vige rundt om på Fyn, hvor der er lidt mudderbund, og hvor der lugter lidt af gnu. Det kan havørrederne godt lide at svømme rundt i. Her om foråret kan det være godt at tage ud om eftermiddagen, hvor solen varmet vandet, så det lige stiger en grad eller halvanden. Nogle gange så er det så lidt, der skal til.

- Det kan godt være man har ni nul-ture - altså ture hvor man ikke ser en fisk eller får bid - men så den tiende gang lykkes det. Det er helt fantastisk. Man får et kick hver gang. Søren Knudsen, lystfisker.
Annonce

Sætter fiskene tilbage

Det kan måske forekomme nogen en anelse underligt, men selv om Søren Knudsen er kok og rigtig skarp til at tilberede fisk, er det yderst sjældent, han tager sin fangst med hjem. Faktisk gør han det kun, hvis venner eller familie har bedt ham om at fange noget til dem.

- Jeg tror, jeg har fisket havørred i 10 år, og det kan tælles på to hænder de gange, jeg har taget fisk med hjem. Jeg synes, det er vigtigt at bevare den havørredbestand, vi har. Det giver en god indtægt til Danmark. Der kommer mange fiskere fra udlandet hvert år. Hvis alle tager fisk med hjem, hver gang de fanger noget, kan det hurtigt ødelægge en bestand, siger han:

- For mig handler det mere om det kick, man får, når man får bid. Normalt tager jeg et billede af fisken. Er den stor, tager jeg et mål, og så ryger den ellers tilbage igen.

Den største havørred, som Søren Knudsen har fanget, var på 83 centimeter.

- Jeg mener, den vejede 7,4 kilo. Taget på flue i Haderslev Fjord. Der har jeg fisket meget. Den har været rigtig god ved mig.

Men det er ikke alle, der tænker som Søren. På det seneste har han set en del opslag på nettet med folk, der tager fisk med hjem som kun akkurat er over målet. Det giver slet ikke nogen mening, mener kokken.

- Der er altså ikke ret meget kød på en fisk, der er 40 centimeter lang, siger han.

Som alle andre lystfiskere, drømmer Søren Knudsen om at fange den helt store fisk. Han har også deltaget i konkurrencer, men gør det ikke mere. Han synes det er for stressende, og det spolerer oplevelsen for ham.

- Man spæner jo rund på kysten sammen med 500 andre fiskere, og skal hele tiden holde øje med, hvor man ligger i feltet, og så går charmen af det.

Søren Knudsen fisker næsten udelukkende efter havørred. Om foråret er der dog også en masse hornfisk, som bider på. De ryger også ud, selv om de smager godt. Nogle gange skifter han dog genre.

Om sommeren, når dagsfiskeriet dør lidt ud for havørred, kan jeg godt finde på at hoppe på noget put and take. Bare for at få lidt selvtillid igen, siger Søren Knudsen og smiler.

Havørreden

Havørred er den havvandrende form af arten ørred.

Ørreden fødes i ferskvand og vandrer senere ud til havet, hvor den vokser sig stor på en kost af børsteorm, tanglopper, tobis, mysis, rejer, hundestejlere og andre småfisk.

Tidligere har man ment, at havørreden holdt sig tæt på det vandløb, hvor den blev født. Men nyere forskning har vist, at danske havørreder fra Limfjorden vandrer helt til Østersøen.

Havørreden er eftertragtet af både lystfiskere og erhvervsfiskere såvel på havet som ved kysten og i åerne.

I Danmark er mindstemålet 40 centimeter. Havørreden er fredet i vandløb fra 16. november til 15. januar, dog kan fredningstiden lokalt være udvidet.

Kilde: Wikipedia

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce