Annonce
Randers

Får julehjælp: Det bedste er et frisk stykke rugbrød

Stadig flere familier modtager julehjælp. Herr er det et arkivbillede fra tidligere år. Arkivfoto: Scanpix / Morten Stricker

Julen er en stor økonomisk udfordring for Lise, der lider af angst og ikke kan arbejde. Hun vil gerne give en god jul til sine fem børn, men det rækker pengene ikke til. Sidste år fik hun for første gang julehjælp, og det betød alt.

Randers: Julen er børnenes fest. Men det kan være svært at gøre julen til en fest, når pengene ikke er til det. Lise ved om nogen, præcis hvad det vil sige, når julen bliver et spørgsmål om kroner og øre - og især manglen på samme.

Sidste år fik hun for første gang tildelt julehjælp. Hun fik to bæreposer fyldt med julemad samt et gavekort på 1500 kroner til Føtex. Det fik hun af Børnenes Kontor i Randers, der er en af de fem hjælpeorganisationer, der modtager penge fra Randers Amtsavis årlige juleindsamling med donationer fra private og virksomheder.

- Det bedste er at få sådan et frisk stykke rugbrød. Det lyder måske fjollet, men når man er vant til altid at købe rugbrød på sidste udløbsdato, som vi rister for at gøre det lidt mere spisevenligt, så er det simpelthen så lækkert at tage sådan et frisk stykke ud af posen. Det smelter jo på tungen, siger hun.

Hun er alenemor til fem børn på henholdsvis et, fire, 16, 16 og 20 år, hvoraf de fire er hjemmeboende. Samtidig er hun på ressourceydelse, som hun har været på de seneste fem år.

En diagnose med angst gør, at hun ikke er i stand til at arbejde, og hun har nu søgt om førtidspension. Det betyder, at hun hver måned får udbetalt 10.600 kroner foruden 1307 kroner per barn i fædrebidrag til de fire yngste børn.

Hver måned ligger de faste udgifter på 13.000 kroner. Der er ikke andre familiemedlemmer eller nogen i omgangskredsen, der bidrager økonomisk. Lise er alene om det.

- Vi har ikke råd til at få varm mad hver dag. Så står den på rugbrød med spejlæg og nogle gange en frikadelle. Det gælder om at få det til at trække sig, så der også er til madpakkerne. Om morgenen tager jeg ud og handler, for så er der større chance for, at jeg finder madvarer, der er sat ned på grund af datoen. Når man så skal have flæskesteg og risalamande, så er det en kæmpe stor post, der nærmest er umulig at finde penge til, siger hun.

Annonce

- Vi har ikke råd til at få varm mad hver dag. Så står den på rugbrød med spejlæg og nogle gange en frikadelle. Lise, alenemor og arbejdsløs

Hygge frem for gaver

Lise har valgt at fortælle sin historie for at vise, hvad det betyder for en udsat familie at få tildelt julehjælp.

Hun ønsker at være anonym, og Lise er ikke hendes rigtige navn.

- Det er ydmygende at stå der med hatten i hånden og ikke kunne klare sig selv. Og så vil jeg også være anonym for mine børns skyld. De siger ellers, at de ikke er flove over, at vi får julehjælp. Den store svarede bare: "Næ, det er da ikke flovt, for du hjælper jo også andre, når de har brug for hjælp, mor", fortæller Lise.

Førhen var der råd til pakkespil, men efter de sidste to børn kom til, er der ikke råd til det mere. Med julehjælpen og gavekort sidste år kunne Lise købe legetøj i Føtex til de mindste og dufte til de ældste. Men for hverken hende eller ungerne handler det om gaverne. Det handler om hyggen.

- Det handler om, at vi er sammen og vi kan sætte os ned og spise mad sammen. Det handler ikke så meget om gaver. Jeg holder på, at børnene ikke bare skal have strømper og undertøj i gave. To gange om året, til deres fødselsdag og til jul, skal de have legetøj eller hvad de nu har lyst til, siger hun.

- Jeg har heller ikke selv fået en julegave i mange år, og det er heller ikke vigtigt. Nu har de ældste fået arbejde, så de har før købt en shampoo fra Matas til mig, tilføjer hun.

Brød sammen efter nyhed

Juletræ er også en luksus, som der ikke er råd til. Der kommer kun et træ ind i stuen, hvis der er nogen forhandlere lige inden jul, der annoncerer, at man kan hente de overskydende træer gratis.

Da Lise for første gang modtog julehjælp sidste år, brød hun grædende sammen ved nyheden.

- Jeg var helt ude af den. Da jeg så de to store, stopfyldte bæreposer med mad, brød jeg helt sammen, fortæller hun.

Igen i år har hun ansøgt om julehjælp ved Børnenes Kontor. Hun har allerede fået svar på ansøgningen. Julen er sikret igen i år.

- Da jeg blev ringet op og fik det fortalt, fortalte de fra Børnenes Kontor, at gavekortet ikke ville blive så stort i år. Det ville kun blive på 1000 kroner, fortalte de. "Sidder du og siger "kun 1000 kroner?" Det er stadig rigtig mange penge, som jeg kan købe gaver for," sagde jeg til dem.

Jeg er så beæret over, at der findes julehjælp, siger hun.I år kommer julen til at foregå som den har gjort de sidste ti år, nemlig Lise alene med børnene.

Denne jul bliver det med lækker julemad på bordet og julegaver til børnene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Pædagogmedhjælper tilbage til Stjernehuset: - Jeg er så glad for at 'komme hjem'

Annonce