Annonce
Randers

Fældede træer i fredskov vakte undren på Facebook: - Er det overhovedet lovligt?

Skovdalen og området neden for Kongens Ege er fredskov, som kommunen vedligeholder. Foto: Anne Myrup Pedersen.
Det har vakt en vis opsigt, at nogle træer på Skovbakken og nedenfor Kongens Ege er blevet fældet, men det er sket helt efter reglerne, forsikrer kommunen.

Randers: Forbipasserende har undret sig over fældede træer på Skovbakken og neden for Kongens Ege. "Er det ikke fredet skov", har man diskuteret på Facebook. Underforstået, at fældningen næppe kan være lovlig.

Men det er den, forsikrer Claus Engstrup, kultur og fritidschef i Randers Kommune:

- Det er korrekt, at der er fældet træer på Skovbakken omkring Kongens Ege i løbet af 2019. Der er tale om et stort, dødt bøgetræ, samt nogle mindre træer, som ud fra en faglig vurdering var risikotræer. Oppe ved amfiscenen på Skovbakken er der et stormvæltet træ i 2020, som har medført, at vi også fældede træets nærmeste nabo da vi vurderede, at der var en betydelig risiko for, at det også vælter i storm.

Claus Engstrup oplyser, at Skovbakken er fredskov, hvilket betyder, at der til stadighed vil være skov på arealet. Fredskovpligten sikrer mulighed for skovdrift, og fældning af træer er en naturlig del af skovens drift.

Det er Randers Kommune, der står for at vedligeholde Skovbakken og de i alt 13 byparker i kommunen.

Annonce
Træer i Skovdalen og ved Kongens Ege fældes også, hvis fagfolk risikerer, at de risikerer at vælte i en storm. Foto: Anne Myrup Pedersen.

Fagfolk

- Jeg vil gerne understrege, at der ikke har været nogen andre hensyn involveret i beslutningen om fældningerne. Fældningerne er udført, ved at topkappe træerne til en størrelse, hvor den tilbageværende stamme ikke udgør en risiko. På den måde øges biodiversiteten på Skovbakken, siger Claus Engstrup.

Han oplyser, at træfældningerne sker efter nøje overvejelser:

- Der har som minimum været to fagpersoner til at se på de fældede træer, en skov- og landskabsingeniør og en arborist (specialist i dyrkning, styring og undersøgelse af individuelle træer, buske med mere, red). Vi udvælger træer blandt opvæksten, som vi udser til fremtidstræer og sikrer dem plads til at vokse sig store. Hvis der ikke er egnet opvækst, så planter vi erstatningstræer. Opvækst er unge, selvsåede træer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Torsdagens færdselulykke ved Harridslev: 28-årig motorcyklist ramt af 57-årig bilist

Annonce