Annonce
Kultur

Færøske Marius Ziska tilbage i Randers

Færøske Marius Ziska gik i sine unge år på musikskole i Randers. Han synger gerne på sit modersmål. Det er en slags moderne folkemusik, han synger og fortæller i sin musik. Foto: PR-foto
Marius Ziska giver koncert i Turbinen fredag 14. februar. Ved samme lejlighed kan han tænke tilbage på sine ungdomsår i Randers, der var med til at sparke ham i gang og forme ham som den musiker, han er i dag.

Randers: Der er tanket op med poesi og en blanding af folk og indie, når Marius Ziska med band går på scenen i Turbinen fredag 14. februar, hvor der også bliver mulighed for at få en fornemmelse af, hvor smukt og sangbart det færøske sprog er. For Ziska synger gerne på sit modersmål.

Det gør han på sit seneste album "Portur" og delvist på "Home/Heim"-albummet, der gav ham det store gennembrud i 2015. Det var et gennembrud, der ikke bare var knyttet til øgruppen i Nordatlanten. Også på kontinentet havde spillestederne fået øjnene op for den færøske sanger med hang til melankoli og en musikstil med et twist af dyb alvor i teksterne.

Mange af teksterne er skrevet af landsmanden Hans Jacup Kollsluid.

- Det, der fascinerer mig ved hans tekster er, at han maler med ord. Smukke poetiske og eksistentielle tekster, der skriger på at blive omsat i musik, siger Marius Ziska, der sidste år vandt Færøernes musikpris Årets Album 2019 ved Faroese Music Award.

I Danmark har bandet haft et mindre hit "Going Home", og i sidste måned kom singlen "Falli til jardar" (Falder til jorden).

Annonce

Koncert

Dørene åbnes kl. 20.

Kl 21 optræder supporterne Malmø.

Kl. 21.45 går Marius Ziska og band på scenen.

Arangør: Turbinen.

Turbinen, Værket, Randers

Fra bygd til Randers

Marius Ziska stammer fra en lille bygd på Østerø med et par hundrede indbyggere og en pokkers smuk natur, der tæller udsigt til både bjerg og vand.

- Mange vil jo sige, at der er meget smukt. Sådan er der jo overalt på Færøerne. Når man kigger ud af vinduet, er der altid et bjerg og en fjord, der dukker op for ens blik. Og det er man jo nok mere eller mindre ubevist inspireret af. Det er jo noget af ens bagage, siger Marius Ziska, der i dag bor med sin kæreste og to børn i Thorshavn.

- Min kæreste stammer fra Thorshavn. Der har hun arbejde. Derfor besluttede vi at slå os ned der. Det er godt for hende og børnene at have en fast base tæt på familie og venner, når jeg er på turné, siger han.

Men før han flyttede til Thorshavn og traf sin kæreste, drev han rundt i sin hjembygd og drømte om at lave musik, der rakte lidt længere ud.

- Så kom jeg i tanke om, at min moster og hendes mand dengang lige var flyttet til Randers. Og jeg undersøgte, hvilke muligheder jeg kunne have, hvis jeg flyttede dertil.

Og det gjorde den unge Marius. Hvad han aldrig har fortrudt.

Han startede på den legendariske musikdaghøjskole Music Daily, som var et tilbud i begyndelsen af 00'erne under den frie Ungdomsuddannelse. Den blev drevet af musikeren og pædagogen Peter Bo Mikkelsen, der sideløbende havde sin Dumschool i byen.

Ekstrem god skole

Marius Ziska har kun lovord til overs for sin tid på musikskolen, hvor han fik sat struktur på sine musikalske drømme.

- Det var en ekstrem god skole. Virkelig dygtige og dedikerede lærere. De bedste, man kunne få, siger Ziska, der nød tiden i Randers.

- Når man kommer så langt væk fra, som jeg gjorde, er det godt at bo hos noget familie eller hos nogen, man kender. Men jeg fik nu hurtigt en vennekreds både på skolen og på Café von Hatten, hvor vi jo tit hang ud. Jeg husker også, at vores skoleorkester en gang fik lov til at optræde på von Hatten. Det var stort, siger han og fortæller, at han forleden dag havde en spøjs oplevelse, der knytter sig til musikskolen i Randers.

- Vores band havde nogle fridage i forbindelse med vores aktuelle Danmarks-turné. Nogle af musikerne rejst hjem for at holde et par fridage derhjemme, mens jeg er blevet tilbage med Magnus, vores mand på klaveret. Vi er blevet i Nyborg, hvor vi arbejder med nye numre. På en tankstation i byen bliver jeg pludselig råbt an af en af mine gamle lærere fra Randers-tiden.

Det var guitaristen og studiemusikeren Mads Løkkegaard, der lige nu er på turné med Sanne Salomonsen.

- Det var da pudsigt, at en af de lærere, der har betydet så meget for mig, fanger mig tilfældigt på en tankstation i Nyborg, konstaterer eleven fra dengang.

Marius Ziska med band er lige nu på Danmarks-turné og giver koncert i Turbinen frdag 14. februar. Foto: PR-foto

Rundt i Sibirien

Selvom opholdet på musikskolen i Randers gav ham skubbet fremad, så er der slet ikke nogen tvivl om, at den unge mand kom med en god musikalsk bagage fra sit hjemland, hvor musik er en af grundpillerne i det kulturelle og sociale liv.

- Set i forhold til indbyggere, så har vi et meget rigt musikliv. Og vi har en tradition for at synge. Næsten alle kan synge og spille. Og hos os dyrker man musik-fællesskabet i små og store sammenhænge.

Selvom Ziska gerne synger på færøsk, er det ikke nogen hindring for at turnere i såvel Tyskland som Rusland.

Han mindes med glæde den store Ruslands-turné, der bragte ham og bandet til såvel Moskva som Sibirien, hvor han for alvor mærkede de store afstande mellem byerne.

- Vi kørte 24 timer i tog for at komme fra det ene spillested til det andet. Men det var en kæmpe oplevelse med rigtig god publikums-tilslutning. Det var virkelig en god turné, understreger Marius Ziska, der gerne tager rejse-strabadserne med. For det er musikken, der er passionen og drivkraften. Det kan snildt opveje de gener, som turnélivet også bringer med sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce