Annonce
Randers

Færdigt forslag til naturnationalpark afføder fortsat skepsis hos lokalt brugerlaug

- Hvorfor skal et dejligt naturområde som Fussingø-skovene lukkes inde bag et to meter højt hegn? Det giver ikke meninger, mener Malene Thune fra Brugerlaug Fussingø. Foto: Annelene Petersen
Vilde heste får formentlig ikke plads i den nye naturnationalpark ved Fussingø. Malene Thune fra Brugerlaug Fussingø kan godt få øje på et par positive ting i det endelige forslag til en naturnationalpark i Fussingø. Men det to meter høje hegn er stadig intakt i planerne.

Randers: Nu er det ved at være alvor med projekt Naturnationalpark Fussingø. Et færdigt lovforslag til udformningen af parken er netop offentliggjort og sendt i offentlig høring frem til 23. juni.

Bag beslutningen om at etablere naturnationalparken står den socialdemokratiske regering sammen med partierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Som vi tidligere har beskrevet, har såvel eksperter som interesseorganisationer og lokale borgere været inddraget i processen frem mod de endelige forslag. Og selv om debatten generelt har været holdt i god tone og været præget af gensidig respekt, har den afsløret store uenigheder mellem først og fremmest de daglige brugere af det udpegede område på den ene side og natur- og biodiversitetsforkæmpere på den anden.

Annonce

De lokale brugeres hovedanke mod projektet har været rettet mod ideen om at indhegne hele området og sætte store græssende dyr ud i indhegningen. Gør man det, har man samtidig hegnet de naturelskende naboer ude, frygter de.

Revideret forslag

Det nu foreliggende forslag er en revideret udgave af et første udkast, som både de to nationale arbejdsgrupper af forskere og interesseorganisationer og den lokale projektgruppe har haft lejlighed til at komme med ændringsforslag til.

Det endelige forslag adskiller sig fra første udkast blandt andet ved valget af dyr i indhegningen. Således er planen om også at udsætte vilde heste nu droppet, ligesom der nu, når der tales om kvæg, udelukkende er tale om stude (kastrerede tyre). Nu er det planen at udsætte stude, kronvildt og råvildt.

Forslaget lægger videre op til, at muligheden for borgeren for at dyrke forskellige friluftsaktiviteter prioriteres højt. Det betyder blandt andet at mountainbike-sporene, de markerede vandreruter og cykelruter bevares ligesom lejrplads, shelterplads og bålplads bibeholdes og vedligeholdes.

Hvad der imidlertid ikke har ændret sig, er planen om at indhegne hele området med et to meter højt hegn med én-to eltråde på indersiden.

Annonce

Stadig skeptisk

Om ændringerne vil tilfredsstille skeptikerne, vil den kommende høringsfase give et fingerpeg om. Allerede nu kan vi dog konstatere, at ikke alle er glade.


Rigtig mange vil være så utrygge ved at færdes blandt de store dyr, at de vælger at holde sig væk. Det er et tilbageslag for friluftslivet. Hvor skal den stille, almindelige bruger af skovene nu gå hen?

Malene Thune, Brugerlaug Fussingø


I Brugerlaug Fussingø kalder Malene Thune det positivt, at hestene og avlsdyrene er forsvundet fra planen.

- Men hegnet er vi stadig ikke begejstrede for - mildest talt. Jeg kan ikke forstå, hvordan man kan tale om vild natur, når man lukke det hele inde, siger hun.

- Det er fint, ikke mindst for rytterne, at planerne om vilde heste er droppet, og stude er nok mindre farlige end avsldyr. Men hegnet vil alt andet lige begrænse muligheden for at bruge skovene. En rigtig stor del af de daglige brugere i dag har hund.

- Når naturnationalparken er en realitet, vil man som hundeejer være henvist til hundeskoven. Man vil ikke kunne tage den med ind bag hegnet, siger Malene Thune og tilføjer:

- Rigtig mange vil være så utrygge ved at færdes blandt de store dyr, at de vælger at holde sig væk. Det er et tilbageslag for friluftslivet. Hvor skal den stille, almindelige bruger af skovene nu gå hen?

Miljøminister Lea Wermelin holder mandag aften 3. maj et virtuelt borgermøde, hvor der vil være mulighed for at stille spørgsmål til projektet.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce