Annonce
Randers

Færgens hyggeeffekt er Udby(meget)høj

Så blev der klippet rødt bånd som symbol på at den jubilerende Udbyhøj Færge også er her i fremtiden. Som det ses på billedet tyvstartede Norddjurs Kommunes borgmester Jan Petersen (S) og slog dermed Randers Kommunes borgmester, Claus Omann Jensen (V) med flere længder. Foto: Ole Jakobsen

De to kommuner, der i fælleskab ejer kabelfærgen i Udbyhøj, var mødt op for at fejre det lille fartøj, der rundede 50 år. Førstemændene fra Randers og Norddjurs Kommuner hyldede den vandede forbindelse, smådrillede hinanden i en kærlig tone og forsikrede hinanden om, at fællesskabet skal der værnes om, også de næste 50 år.

Annonce

Udbyhøj: Vinden var med om bord, men den var i mildt humør, da Udbyhøjfærgen fik sin 50 års fødselsdag behørigt fejret med gæster fra både Randers og Norddjurs Kommuner.

Dannebrog var hejst alle steder omkring færgen, en rød løber var bredt ud på dækket, og et rød bånd spændt tværs over fartøjet. På den ene side stod Norddjurs-folket og på den anden Randers-folket, og det lignende mest af alt en dyst i tovtrækning, men viste sig at være en yderst hyggelig komsammen. Båndet skulle klippes af de to borgmestre i fælleskab, som symbol på at der nu tages hul på en ny 50 årig periode.

Men inden da holdt borgmestrene taler. Og den kammeratlige drillen vidner om et venskab og en god forbindelse de to kommuner imellem.

Først talte Jan Petersen (S) fra Norddjurs Kommune, der kun var ni år, da færgeoverfarten i 1967 blev taget i brug, og han husker, at der den gang blev talt varmt for, at der skulle bygges en bro, så folk fra Nordjylland nemmere kunne komme over for at benytte færgefarten Grenå-Hundested.

Udbyhøjfærgen

Færgefarten i Udbyhøj begyndte i marts 1967, men det kan spores helt til bage til 1613 at der har været sejlet mellem Udbyhøj Nord og Udbyhøj Syd med folk og varer på dette sted.Mere end 65.000 passagerer var om bord på Udbyhøj Færgen i 2016.

Før Grenå-Hundested overfarten lukkede, var der stor trafik over Randers Fjord med gæster nordfra. Det toppede i 1992, hvor 52.000 biler benyttede færgen.

Udbyhøj Færgen drives af Randers og Norddjurs Kommuner i fællesskab.

I anledningen af jubilæet var der lørdag gratis overfart.

Fem-årige Oliver Ladefoged var ikke blomsterpige, men i stedet "saksedreng". En opgave han klarede flot. Foto: Ole Jakobsen
Annonce

Pusterum i hverdagen

- Jeg er sikker på, at der stadig er folk, der vil synes, at det var en fejltagelse, at der ikke kom en bro, sagde han. Han roste samarbejdet og var ikke i tvivl om, at færgeoverfarten har sin berettigelse, selv om der er svundet meget ind i antallet af brugere, der benytter vandvejen.

- For det er jo en vej over vandet, og der er folk der bruger den hver dag. Og så er det svært at måle færgerutens hyggeeffekt. Det tror jeg heller ikke , at man skal, sagde Jan Petersen, der fremhævede de smukke kyster og de flotte sommerhuse på sin side af fjorden.

Også Randers Kommunes borgmester, Claus Omann Jensen (V), som er fra 1970, og dermed slet ikke var født, da Udbyhøjfærgen blev taget i brug, talte om hyggen på færgeoverfarten.

- Det er et lille pusterum, og det tror jeg vi får mere og mere brug for i en travl hverdag, sagde han og pralede med den nyrenoverede lystbådehavn på nordsiden.

Han fortalte også, at når talen faldt på Mellerup-Voer overfarten, rettede Jan Petersen ham altid med at kalde det for Voer-Mellerup.

- Men her kan vi vel være enige om at kalde det Udbyhøj, ikke sandt, spurgte han og skubbede venligt til Jan Petersen, der lo og nikkede.

Rune Asmussen, afdelingsleder i veje og trafik i Randers Kommune, havde en gave med til de to borgmestre. Et vejrglas. Foto: Ole Jakobsen
Annonce

Skål i skibet

Lille Oliver Ladefoged på fem år, var "saksedreng". Han kom med en saks til hver af borgmestrene, som så skulle klippe det røde bånd samtidigt.

Men Jan Petersen angreb opgaven offensivt og råbte: "Pas på, invasionen kommer", og klippede hurtigt sin andel, hvilket fik Omann til indigneret at udbryde "hov, hov", inden han fik klippet sin del, og alle grinte og lo og gik i samlet flok over til klubhuset SUS i Udbyhøj Syd.

For her i blev der budt på sandwich og en øl eller en vand i Sejlklubben Udbyhøj Syd, og der var der så mange gæster, at der ikke blev siddeplads til alle.

Mere end 65.000 passagerer benyttede sidste år overfarten, så der er stadig et stort behov for at krydse Randers Fjord på dette sted.

Skål i skibet og for Udbyhøj Færgens 50 års jubilæum. Der blev holdt reception for inviterede gæster i Sejlklubben Udbyhøj Syds lokaler. Foto: Ole Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Randers FC For abonnenter

Karakterer efter fuseren mod AGF: En fornem styrmand var ikke nok

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce