Annonce
Randers

Færre læger i Region Midtjylland end tidligere

Et faldende antal læger kombineret med et stigende antal patienter betyder, at de praktiserende læger i Region Midtjylland får mere travlt. Arkivfoto: Morten Germund/Scanpix

Antallet af praktiserende læger er faldende. Det kan betyde, at patienter får sværere ved at få en tid hos lægen.

Randers: Praktiserende Lægers Organisation, PLO, har undersøgt, hvordan det står til med de almene praksisser i Region Midtjylland.

Generelt tegner PLO's undersøgelse et billede af, at lægedækningen i regionen er en anelse bedre end dækningen på landsplan, men også at udviklingen går den forkerte vej sammenlignet med for få år siden.

Antallet af praktiserende læger i regionen har nemlig været faldende de seneste år. Ifølge Lægeforeningens medlemsregister, som PLO baserer sin undersøgelse på, er antallet af praktiserende læger med ydernummer i Region Midtjylland i perioden 2007 til 2017 faldet med 42 medlemmer, fra 853 medlemmer til 811 medlemmer, svarende til 4,9 procent.

Ydernumre er de numre, der tildeles en læge med privat praksis, og som er en betingelse for, at vedkommende kan yde behandling for den offentlige sygesikring.

På landsplan er antallet af Lægeforeningens medlemmer i samme periode faldet med 217 medlemmer, svarende til et fald på 5,9 procent.

Hvad viser undersøgelsen?

Færre læger i regionen: Antallet af praktiserende læger med ydernummer i Region Midtjylland er i perioden 2007 til 2017 faldet fra 853 til 811.Dårligere lægedækning end tidligere: Antallet er steget fra 1531 patienter pr. læge i 2009 til 1621 patienter i 2017.

Mange læger har lukket for tilgang: I Region Midtjylland har 54,1 procent af alle praksis lukket for tilgang af nye patienter.

Kun hver femte læge er sololæge, det vil sige praktiserende læger, der arbejder i solopraksis.

Generelt tegner tallene i undersøgelsen et billede af, at lægedækningen i Region Midtjylland er en anelse bedre end på landsplan. Du kan selv læse undersøgelsen på Lægeforeningens hjemmeside.

Sværere at få tid hos lægen

Et faldende antal læger kombineret med et stigende antal patienter betyder, at de praktiserende læger får mere travlt.

Antallet af patienter per læge de seneste år er steget ret markant i Region Midtjylland, fra 1531 patienter per læge i 2009 til 1621 patienter, viser PLO's undersøgelse. På landsplan er antallet af patienter per læge steget fra 1554 patienter i 2009 til 1634 patienter i 2017.

Det kan betyde, at det bliver sværere for patienterne at få en tid hos lægen.

- De områder, hvor der er mangel på læger, kan patienter være ude for, at deres læger er meget pressede. Og der kan være nogle steder, hvor patienten skal køre langt, hvis vedkommende skal finde en ledig læge, siger Lise Høyer, der er formand for PLO Midtjylland og praktiserende læge i Aarhus.

Patienterne kan opleve, at når deres læge vælger at lukke praksissen og gå på pension, så står der ikke nye læger klar til at tage over. Derfor må de finde en anden læge længere væk eller tilmelde sig udbuds- eller regionsklinikker, hvor lægen dog ikke er den samme fra gang til gang.

Annonce

Udfordring med lukket praksis

Patienterne kan alternativt vælge at søge en anden praksis, men kun hvis der er andre læger i området, som har åbent for tilgang. Antallet af praksis med lukket for tilgang kan godt variere fra dag til dag alt efter antallet af patienter i den enkelte praksis.

I Region Midtjylland har lidt over halvdelen, 54,1 procent, af alle praksis lukket for tilgang af nye patienter, viser PLO's undersøgelse. På landsplan har 59 procent af praksisser lukket for tilgang.

Udfordringerne med lukket praksis er ifølge PLO's undersøgelse specielt et problem i nogle af regionernes større kommuner såsom Randers, Herning, Horsens og Holstebro.

Et hurtigt kig på Sundhed.dk viser da også, at andelen af læger med åbent for tilgang i Randers er mindre end i hele regionen. Kommunen har 35 praktiserende læger, men kun ni af dem har åbent for patienttilgang, viser oversigten fra Sundhed.dk. Det svarer til, at 74,2 procent af kommunens praksisser er lukkede for tilgang.

Annonce

Usikkerhed om fremtiden

Det er ikke stensikkert, hvad årsagen til faldet i antallet af praktiserende læger er. Formand for PLO-Midtjylland, Lise Høyer, mener, at det er udsigten til en praksis med mange patienter og aldrende kolleger, som får de unge læger til at holde sig væk.

- Der er ikke nok lægestuderende, der vælger at blive praktiserende læge, fordi de er usikre på, om de kommer til at drukne i arbejde. Og de færdiguddannede praktiserende læger tør ikke købe egen praksis, fordi de er usikre på, om de mister investeringen, fordi de ikke kan sælge deres praksis igen, siger hun.

Med flere opgaver til de praktiserende læger bør der efter hendes mening være flere til at løse dem.

- Hvis vi skal løse alle de opgaver, man gerne vil have os til nu og i fremtiden, så burde vi egentlig have færre patienter per læge. For de opgaver, vi gerne vil tage vare på, tager længere tid. Men det bliver rigtig svært at nå, hvis vi skal passe så mange patienter, siger Lise Høyer.

Hvis tendensen med det faldende antal læger skal vende, kræver det, at usikkerheden forsvinder.

- Der er stadigvæk et stort håb og ønske om, at vi får ro om vores sektor. At vi får nogle signaler om, at det også er sikkert at drive praksis om fem år. At vi ikke har for mange patienter og for mange opgaver, men at man som praktiserende læge også har tid til at have en familie ved siden af, siger Lise Høyer.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce