Mariager: Fredag 4. december var Fødevarestyrelsen atter på kontrolbesøg hos Mariager Bistro & Konditori, Havnegade 12.
Besøget blev denne gang foretaget på baggrund af en forbrugerhenvendelse. Den efterfølgende kontrolrapport var behæftet med en sur smiley samt oplysningen om, at Mariager Bistro & Konditori nu er politianmeldt på baggrund af manglende rengøring, der i rapporten er beskrevet således:
”Hygiejne: Rengøring: Virksomheden politianmeldelse. Følgende er konstateret: Madrester på gulvet, belægninger på gulvet ved og under ovnen, snavs under skabene i køkkenet, ved ben på fryseskab, ved væg ud mod gården og ved siden af skraldespanden. Virksomheden havde følgende bemærkninger: Jeg skal nok få gjort rent.”
Det er tredje gang inden for en periode på et år, at spisestedet i Mariager har fået en sur smiley på grund af problemer med rengøring.
Første gang var i december 2019 og anden gang i august 2020. Begge gange udløste de sure smileyer bøder på henholdsvis 5000 og 7500 kroner.
Begge gange blev der efterfølgende rettet op på rengøringen, så Mariager Bistro & Konditori ved de opfølgende kontrolbesøg fik glade smileyer af Fødevarestyrelsen.
Tre gange uheld
Ved de to første sure smileyer begrundende medindehaver af Mariager Bistro & Konditori, Henrik Mikkelsen, i Randers Amtsavis den manglende rengøring med, at det havde været en travl periode, da Fødevarestyrelsen kom på besøg.
I avisen forsikrede han i begge tilfælde, at han ikke kunne forestille sig, at det ville ske igen, da der normalt er rent i spisestedets køkken, og at Mariager Bistro & Konditori siden den første sure smiley har benyttet sig af ekstern hjælp til rengøring.
- Uheldigvis var vedkommende syg i nogle dage, som faldt sammen med Fødevarestyrelsens besøg 4. december. Det drejede sig om et beskidt gulv, som jeg ikke havde nået at vaske, lyder Henrik Mikkelsens forklaring på, at Mariager Bistro & Konditori for tredje gang har fået en sur smiley og nu er politianmeldt.
Henrik Mikkelsen, medindehaver af Mariager Bistro & KonditoriOg at gulvet er beskidt… det er det, der sker, når folk går ind og ud af døren, så kan det nemt blive beskidt. Og så ved jeg godt, der lå lidt omkring skraldespanden, men det er det, der sker, når man har travlt.
Henrik Mikkelsen vedgår, at selv om rengøringshjælpen er syg, er det hans ansvar som medejer, at der er rent i Mariager Bistro & Konditori. Han tilføjer dog, at han tror, de tre sure smileyer mest af alt er et spørgsmål om timing.
- De (Fødevarestyrelsen, red.) kommer på nogle uheldige tidspunkter, hvor vi har travlt. I dag er her rent, siger han.
- Og at gulvet er beskidt… det er det, der sker, når folk går ind og ud af døren, så kan det nemt blive beskidt. Og så ved jeg godt, der lå lidt omkring skraldespanden, men det er det, der sker, når man har travlt, fortsætter Henrik Mikkelsen.
Politianmeldelse sker sjældent
Det er FødevareNordØst under Fødevarestyrelsen, der har foretaget kontrolbesøget hos Mariager Bistro & Konditori.
Her siger fødevarechef Birgitte Horn, at selv om kontrolrapporten nu er offentlig - inklusiv at virksomheden er politianmeldt - kan hun ikke kommentere på den konkrete sag, da den nu er overgivet til politiet og dermed er ude af Fødevarestyrelsens hænder.
Birgitte Horn pointerer, at generelt viser Fødevarestyrelsens kontrolbesøg, at langt de fleste fødevarevirksomheder er ordentlige virksomheder, der gerne vil drive en god forretning og overholder reglerne.
- Så i forhold til hvor mange virksomheder, vi besøger hvert år, synes jeg det er sjældent, at vi må gribe til politianmeldelse, siger hun.
- Men jeg kan sige, at generelt er det sådan, at hvis der er tale om gentagne overtrædelser, skal vi eskalere vores myndighedsudøvelse. Hvis den første sanktion, vi har givet en virksomhed, ikke virker, griber vi til noget skrappere næste gang, og generelt vil det være en skærpende omstændighed, når det er den samme problematik, der går igen, siger Birgitte Horn.
Når Fødevarestyrelsen laver et bødeforlæg til en virksomhed - som det er sket to gange i forhold til Mariager Bistro & Konditori - skal det, ifølge Birgitte Horn, opfattes som et tilbud til den pågældende virksomhed om at vedkende sig, at man har begået en overtrædelse af reglerne og ved at betale bøde få sagen ud af verden.
- Hvis virksomheden bliver politianmeldt, er det en anden sag. Så skal sagen gennem vores retsmyndighed, hvilket kan medføre andre komplikationer som eksempelvis, at man skal møde op i retten og stå for en dommer, som vil beslutte en eller anden form for sanktion - eller frifindelse, den mulighed er der jo også, siger Birgitte Horn, der understreger, at en politianmeldelse ikke nødvendigvis er første skridt mod en tvangslukning for en periode eller altid.
Birgitte Horn fortæller, at når Fødevarestyrelsen uddeler en sanktion, skal den altid stå i et rimeligt forhold til den overtrædelse, der er sket. Desuden vil den valgte sanktion altid ske på baggrund af en vurdering af det enkelte tilfælde.
- Der er således ikke nogen form for automatik, hvor bøderne bliver gradvist større og på et tidspunkt afløses af politianmeldelse, siger hun.