Annonce
Sport

Født til at score mål

Emil Riis er netop vendt hjem fra et ophold i den engelske klub, Fulham FC. Det blev ikke til en kontrakt, men klubben vil følge ham fremover. Foto: Annelene Petersen

Talent. For toethalvt år siden løb han rundt i Hobro. Men evnen til at score mål har bragt 15-årige Emil Riis på ungdomskontrakt i Randers, og senest har han været på træningsophold i den engelske Premier League-klub Fulham.

Han har ikke det store løbepensum. Ikke den vildeste teknik. Men han har næse for mål. Lige siden Emil Riis sparkede til de første bolde i Hobro, har han vist, at det er evnen til at sende bolden i kassen, der er hans bedste kort i jagten på en karriere som professionel fodboldspiller.

Annonce

Det er blot toethalvt år siden, at han skiftede fra Hobro IK til Randers Freja. Men allerede nu er Emil Riis målinstinkt blevet bemærket ude i Europa. Tidligere i december var den blot 15-årige angriber på seks dages træningsophold hos Fulham FC i London.

»De havde set mig ved et stort stævne i Prag, hvor jeg som U15-spiller var med Randers Freja og spillede mod hold fra hele verden, og så har de set mig i en ungdomslandskamp,« fortæller Emil Riis, som var inviteret til London med henblik på at spille sig til en plads på Fulhams U18-hold i denne kommende sæson.

Udover træningen fik han 40 minutter i en U18-kamp mod Chelsea, hvilket var en speciel oplevelse for Emil Riis, der er stor fan af The Blues.

Fulham har dog ikke tilbudt ham en kontrakt. Men de har meddelt, at de fortsat vil holde øje med den unge angriber, der er placeret på en delt førsteplads på topscorerlisten i den danske U17-liga med ni mål i 13 kampe i efteråret.

»Jeg ville selvfølgelig gerne på U18-holdet derovre, men jeg tog først og fremmest afsted for at få en oplevelse ud af det. Det er en drøm at spille i England, men det vigtigste for mig var at komme over at se, hvor jeg skal udvikle mig for at blive endnu bedre,« siger Emil Riis, der var imponeret over forholdene i den engelske Premier League-klub.

»Det er virkelig professionelt. Der står ti fuldtidsansatte trænere og kigger på, når vi træner, og spillerne møder ind klokken ni hver morgen. De bliver hentet ind fra hele verden, så der er ingen af dem, der går i skole. Det er deres arbejde at spille fodbold,« siger Emil Riis.

Dermed adskiller drengenes hverdag sig markant fra, hvad Emil Riis oplever i Danmark. Ved siden af fodbolden i Randers FC går han i 9. klasse på eliteskolen på Nørrevang. Han bor hos sine forældre i Hobro, men til sommer flytter han ind på Randers Elitesports College og skal på gymnasiet eller handelsskole.

»Hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg helst bare spille fodbold hele tiden. Men jeg har den aftale med mine forældre, at det er plan A at blive professionel fodboldspiller, og hvis det ikke lykkes, så er plan B at finde et andet arbejde,« siger Emil Riis.

»Jeg ved godt, at det er et sindssygt svært nåleøje at komme igennem. Men jeg stod jo ikke op klokken seks hver morgen, hvis jeg ikke troede på det, og inden hver eneste træning tænker jeg på, hvad det er, jeg skal gøre for at blive bedre,« tilføjer han.

For selv om Emil Riis altid har scoret mål i bunker, så ved han godt, at det ikke gør det alene for en moderne angriber.

»Jeg er ikke den, der løber ti kilometer i en kamp, og jeg er ikke den tekniske type. Men det har altid været min force at score mål. Jeg har dog også talt med min træner om, at jeg skal blive bedre i spillet med ryggen til mål, så jeg kan være en spilstation for holdet, og så skal jeg blive fysisk stærkere, så jeg kan holde forsvarerne væk.«

I oktober fik Emil Riis sin debut for det danske U16-landshold i en kamp mod Østrig på Falster, og her scorede han det andet mål i sejren på 2-0.

»Det var helt vildt. Jeg havde kuldegysninger, inden vi skulle ind og synge nationalsangen foran 1.000 mennesker. Men da først kampen var i gang, tænkte jeg bare, at jeg gerne villle score, og det gjorde jeg så også.«

Da Emil Riis for tre år siden skulle beslutte sig for, hvor karrieren skulle gå hen, havde han valget mellem Randers og AaB. Han valgte Randers, fordi de kunne tilbyde at hente ham i Hobro, når han skal til træning.

I sommer skrev Emil Riis så sin første ungdomskontrakt, der binder ham til Randers FC i de kommende tre år, og aktuelt står han med chancen for at vinde ligaen med U17-holdet, der overvintrer på en andenplads - to point efter FC Midtjylland, der har spillet 15 kampe, mens Randers-holdet kun har spillet 13.

»Det kunne være sjovt, hvis vi kunne vinde det hele. I sommer talte vi slet ikke om medaljer, men nu spiller vi pludselig med om det,« siger Emil Riis og giver sin forklaring på holdets succes.

»Vi har et hold, hvor folk har det godt sammen. Der er ikke nogen, man ikke gider at spille sammen med. Selvfølgelig er der nogle, der er bedre end andre, men vi har et højt bundniveau og er gode over hele linjen,« siger han om holdet, som har yderligere to landsholdsspillere i Frederik Lauenborg og Mikkel Kallesøe, der begge spiller på U17-landsholdet.

Hvorvidt Emil Riis også når at komme til at spille for Randers FC's superligahold, tør han ikke spå om.

»Jeg er glad for at være i Randers, og umiddelbart tænker jeg, at jeg helst vil blive hjemme og spille i Superligaen, inden jeg eventuelt kan komme afsted. Men hvis det rigtige tilbud kommer fra udlandet, mens jeg stadig er ungdomsspiller, så er jeg klar til at tage springet. Men så skal det også være det helt rigtige. Jeg tager ikke afsted for enhver pris,« siger Emil Riis, der allerede har en agent til at tage sig af den del.

»De fleste ungdomslandsholdsspillere har en agent, og jeg har også fået et par tilbud fra udenlandske agenter. Men det virkede mest som om, at de bare ville score kassen på mig. Så jeg valgte en dansk agent fra People in Sport, og vi har så lavet den aftale, at han ikke får noget for det lige nu, hvor jeg tjener 3.000 kroner om måneden. Men den dag, hvor jeg får en større kontrakt, får han også mere ud af det,« fortæller Emil Riis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce