Annonce
Livsstil

Følelsen bag følelsen

Illustration: Pernille Helmig
Annonce

De fleste kender det med at blive påvirket af andres følelser og handlinger. Det, de siger og gør.

Ord kan have en stor magt, både positivt og negativt.

Alle følelser er farvet af vores fortid og vores paradigmer. En følelse leder til en ny følelse, og den er tit af samme karakter.

Er det noget, vi i høj grad er påvirket af i hverdagen, kan det lede til stress. Specielt, hvis du er typen, der gerne vil have, at alle omkring dig har det godt, og du har tendens til at føle dig ansvarlig for andres følelser og velbefindende. Det kan være folk, du holder af. En travl chef, en stresset kæreste eller en kollega, der har haft en dårlig dag. Du kan også være påvirket af din egen tolkning af en, der svarer sent på en mail. Så begynder tankemylderet, og følelserne overvælder dig.

Vi har alle et ansvar, når vi tolker eller mistolker det, vi oplever hos andre. Vi vil altid tolke eller oversætte det, som andre gør, til vores eget sprog, set med vores øjne og vores egen historie.

Når jeg møder et menneske, lytter jeg tit til "musikken bag den film, der spiller". Filmen er deres liv, og musikken er alt det, de ikke siger, og den historie, de måske ikke fortæller mig direkte.

Det er godt at lytte til andre mennesker og sætte sig ind i deres følelser. Så kan vi bedre møde, forstå og rumme dem.

Med indsigt kommer der også mere ro på egne følelser, og vi bliver ikke så let påvirket af andres humør og adfærd. Det har nemlig ikke noget med dig og mig at gøre, så tag det ikke personligt.

Giver vi lidt plads til at forstå vreden, kan vi måske mærke, at vreden hos os selv og andre i virkeligheden er, at vi er kede af det. Den kan også være, at vi føler os misforstået, ekskluderet, ydmyget og har en fornemmelse af, at nogen er gået over vores grænser.

Måske er frygten også usikkerhed og sårbarhed. Måske er tristhed også en følelse af ikke at være nok eller en følelse af skyld og skam.

Noget kan aktivere en gammel følelse af for eksempel sorg, ikke at være god nok, at være anderledes eller en gammel grundangst om at blive forladt. Det kan sætte en hel følelseslavine i gang. En lavine, der sjældent stammer fra dig. Alle følelser er programmeret på hver sin unikke måde hos os og kan til hver en tid aktiveres. De kan ligge i dvale. Specielt hvis det er følelser, der ikke har fået lov at blive følt eller ikke er blevet udtrykt, og som er blevet undertrykt i mange år.

Gamle musiknumre med følelser bliver afspillet mange gange i løbet af hverdagen. Man kan sige, at en gammel plade ufrivilligt bliver sat på, når vi møder noget, der minder os om utryghed, eller noget, der engang gjorde ondt. Så er vi på vagt og kan komme til at reagere eller eksplodere, hvis ikke vi er bevidste og har arbejdet med vores følelser.

Derfor er det vigtigt at skabe en større bevidsthed om, hvad egne og andres følelser kan gøre, så du forstår og dermed kan slippe den smerte, du har pådraget dig selv ved at tage andres følelser på dig.

At tage hensyn til andre og tage ansvar for andre folks følelser er to vidt forskellige ting. At sætte sig ind i andres følelser er en fordel for både dig og dine relationer. Din viden og interesse for dem kan sætte dig fri for ansvar for deres følelser.

Forstå mig ret, ja, vi skal opføre os ordentligt, udvise tolerance og altid være respektfulde over for vores medmennesker. Andres udbrud og reaktioner kan dog under ingen omstændigheder retfærdiggøres, hvis det sårer andre. Din forståelse for andres smerte og afmagt må aldrig medføre, at du går på kompromis med dine egne følelser eller overskrider dine egne grænser.

At forstå følelsen bag følelsen og andres reaktionsmønstre sætter dig fri.

Reflekter over

  • Hvilken følelse, der ligger bag en følelse. Både hos dig selv og andre.
  • Hvordan du bliver mere bevidst om, hvad andres følelser gør ved dig.
  • Hvordan du udforsker dine følelser. Hvad vil de lære og fortælle dig.
  • At andres handlinger ikke behøver at have noget med dig at gøre. Deres handlinger = deres bagage.
  • Hvordan du husker på, at andres reaktioner og tanker ikke er dit ansvar.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Kampen minut for minut: Flere pragtmål sendte Randers FC foran - men Hobro pressede i intens kamp

Annonce