Annonce
Østjylland

Førende virksomhed indenfor UV-anlæg til vandforsyningen: Vandværker ser UV i nyt lys

UV-anlæggene, som Silhorko-Eurowater leverer, installerer og servicerer, er udviklet af det tyske firma Wedeco. Foto: Christian Møller Steffensen, Silhorko
Ultraviolet lys kan hurtigt fjerne bakterier fra drikkevand. Men selvom teknologien har været kendt indenfor dansk vandforsyning i godt og vel 25 år, er det først nu, at den danske vandbehandlingsvirksomhed Silhorko-Eurowater, der netop er blevet opkøbt af Grundfos, oplever, at UV-teknologien har fået sit gennembrud.

Stilling: Kogepåbud. Det har længe været strategien, når et vandværk af den ene eller anden grund har været så uheldige at finde bakterier i drikkevandsforsyningen. Men der findes et alternativ til at koge vandet en ekstra gang derhjemme. Alternativet hedder ultraviolet lys og har længe været kendt indenfor vandforsyningsbranchen. Til trods for kendskabet har der dog i Danmark ikke været udbredt praksis for at bruge UV-anlæg til forebyggelse af bakterier i vandet. Men det er måske på vej til at ændre sig nu.

Ingen rød ost

Vandvirksomheden Silhorko-Eurowater har i mange år været kendt som Silhorko i Danmark og som Eurowater uden for landets grænser.

Mens Silhorko har fået navn efter de tre byer, som virksomhedens oprindelige stiftere kom fra, Silkeborg, Horsens og Kolding, siger navnet Eurowater nok i virkeligheden mere om, hvad den 84 år gamle virksomhed, der årligt omsætter for knap 500 millioner kroner, er for en størrelse. For selvom virksomheden, der netop er blevet opkøbt af Grundfos, har både fabrik og hovedkvarter fast forankret i den jyske muld har den også datterselskaber med salgs- og servicevirksomhed i 14 europæiske lande, hvor størstedelen af virksomhedens salg er forankret.

Produktet er vand. Og selvom det måske kan lyde lidt som at sælge sand i Sahara at sælge vand i Danmark, er der faktisk stor efterspørgsel på Silhorko-Eurowaters ydelser både i og udenfor landets grænser.

Silhorko er markedsledende indenfor UV-anlæg i Danmark og har været frontløber i arbejdet med at udbrede teknologien. Siden er flere leverandører kommet til. - Og det er kun godt, mener marketingschef Jens O. Gjerløff og salgsingeniør Thorbjørn Skanse Hinge. Foto: Christian Møller Steffensen, Silhorko

Da virksomheden først slog sine folder tilbage i 1936, var omdrejningspunktet at skaffe rent vand til andelsmejerier, der dengang som i dag bruger vand i fremstillingen af ost, ved at fjerne jern og mangan (okker, red.) fra vandet.

- Ellers var osten blevet rød i stedet for gul, fortæller Thorbjørn Skanse Hinge, der foruden at være maskinmester i Silhorko-Eurowater også er virksomhedens UV-produktspecialist.

I dag er opgaven mere kompleks. Foruden at filtrere vand for jern og mangan, både bygger og renoverer Silhorko-Eurowater i dag også komplette vandværker, og derudover har de specialiseret sig i at blødgøre vand ved at fjerne kalcium og magnesium fra vandet og uv-belyse vandet for at desinficere det.

Annonce

Farvel til bakterier

I Danmark såvel som i resten af Europa bruges blødgjort vand indenfor både industri, vandforsyning og energiforsyning til at forebygge de kalkbelægninger, der kan opstå i produktionen.

- Du kender det selv fra drikkevandet derhjemme, forklarer Thorbjørn Skanse Hinge og fortsætter:

- Hvis der er et for højt indhold af kalk i vandet, så sætter det sig på alle overflader. Og det gør det også på hede overflader som for eksempel på indersiden af en elkedel. Så i industrien, hvor man bruger dampkedler, kan kalken også sætte sig. Og det ødelægger deres energieffektivitet.

Om Silhorko-Eurowater A/S

  • Virksomheden er stiftet i 1936.
  • Virksomheden har hovedkontor og fabrik i Stilling ved Skanderborg, hvor 130 mand er ansat.
  • Virksomheden startede ud i Åbyhøj, men flyttede senere hen til Skanderborg, hvor stifteren flyttede ind i en bolig ved siden af virksomheden, der samtidig fik mere plads på grund af de mange omkringliggende marker.
  • Virksomheden designer og producerer vandteknologi til drikkevandsforsyning, energiforsyning, hospitaler, industrielle fremstillingsvirksomheder med flere.
  • I Danmark lyder opgaven både på drikkevandsforsyning og en smule industri, mens det i udlandet primært er vand til industrielle formål, der er i fokus.
  • Virksomheden omsætter for knap 500 millioner kroner om året.
  • Virksomheden har 80 procent af deres salg i udlandet og 20 procent her i landet.
  • Virksomheden har i alt 23 salgs- og servicekontorer i 14 lande.

Det samme gør sig gældende, forklarer han, indenfor kraftvarmeværker, der skaber energi ved at sende damp igennem en turbine.

- Hvis ikke de er fri for de opløste kalciumsalte, der sætter sig fast, så risikerer man nedbrud og en uhensigtsmæssig drift, slår Thorbjørn Skanse Hinge fast.

Uv-lyset, derimod, bruges til at sikre, at det drikkevand, vi får ud af hanen derhjemme, er helt frit for bakterier og anden vira helt ned på det mikrobiologiske plan. En proces, der foregår ved hjælp af et såkaldt UV-anlæg med lamper, som udsender UVC-lys og desinficerer vandet, før det forlader vandværket.

- Når metrologerne i TV-avisen taler om et UV-indeks, så drejer det sig som oftest om UVA- og UVB-stråling. Men der findes også UVC-lys, som er det lys, vi bliver beskyttet imod takket være ozonlaget, forklarer Thorbjørn Skanse Hinge og fortsætter:

- UVC-lys udsletter alt liv, så uden ozonlaget ville der intet levende liv være på kloden. Det er også derfor, at det er så vigtigt, når vi taler om klimaforandringer. Og det er i bund og grund den egenskab, som vi genskaber i store træk i UV-anlægget, hvor ingen levende organisme vil kunne overleve.

Annonce

Frygt for frit spil

Mens det blødgjorte vand er en måde at forebygge nedbrud på, har brugen af UV-lys i Danmark, i størstedelen af de 25 år som Silhorko-Eurowater har haft kendskab til teknologien, omvendt primært været brugt til at sikre vandforsyningen i tilfælde af nedbrud på de omkring 3000 større vandværker og 70.000 private brønde og boringer, der er i landet.

Et forbehold, der ifølge Thorbjørn Skanse Hinge skyldes, at vi Danmark har haft en tilbageholdenhed i forhold til det, man kalder videregående vandbehandling, der blandt andet vedrører blødgøring og uv-behandling af vandet. Mens simpel vandbehandling, som for eksempel er at fjerne jern og mangan fra vandet, ikke kræver tilladelse fra myndighederne, kræves det for eksempel i tilfælde af den videregående vandbehandling.

UV-lyset ændrer ikke på vandets kvalitet. - Det koster lidt ekstra energi. Men hvis man vælger de rigtige løsninger fra start, er det minimalt, hvor stor en ekstraudgift det er i forhold til, hvad det i øvrigt koster at producere vand. Vi taler om et par ekstra ører pr kubikmeter vand, forklarer Thorbjørn Skanse Hinge. Foto: Christian Møller Steffensen, Silhorko

- Så vi har kun kunnet udbrede brugen af uv-lys i det omfang, som myndighederne har givet tilladelse til det. Og den tilladelse har de kun givet i de tilfælde, de har set det som en god idé, siger Thorbjørn Skanse Hinge og tilføjer, at det som udgangspunkt kun er sket i de tilfælde, hvor vandværkernes rentvandsbeholder er blevet forurenet, eller hvor vandværkerne i forbindelse med ombygning og renovering har haft en blotlagt vandforsyning.

For brugen af UV-lys har længe vakt debat. Faktisk lige siden Silhorko-Eurowater tilbage i 2004 implementerede et af deres første UV-anlæg i den danske drikkevandsforsyning hos et vandværk, der ikke havde mulighed for at hente vand andre steder fra.

- I 2004 var udviklingen på området meget langsom og med stor tilbageholdenhed fra vandværkerne og fra myndighedernes side, blandt andet fordi man var bekymret for, om indkøbene af UV-anlæg af nogle vandværker kunne blive opfattet som en invitation til ikke at gøre arbejdet ordentligt, siger Thorbjørn Skanse Hinge, der omvendt betragter UV-lyset som en sikkerhedsforanstaltning for vandværkerne.

Annonce

Blåstempling gør forskel

- Hvis alt kører som det skal, er der ikke brug for det. Men hvis det utilsigtede sker, som for eksempel at en af råvandsboringerne bliver oversvømmet af overfladevand fra de omkringliggende marker, når det regner, så kan der komme bakterier i vandet, som kan komme videre ind i vandværket. Og så er det smart at have, siger Thorbjørn Skanse Hinge.

Et budskab som virksomhedens marketingschef, Jens O. Gjerløff, er enig i.

- i Danmark har vi meget rent grundvand uden bakterier. Men en gang i mellem sker det, at der alligevel bliver udsendt et kogepåbud af vandet, hvis der har sneget sig bakterier ind. Det har de for eksempel ikke problemer med i Frankrig, for der tilsætter de klor til vandet. Men i Danmark har vi en politik om, at vi ikke vil have kemi i vandet. Og derfor er UV-lyset en ekstra sikkerhed, som værkerne kan købe for at garantere bakteriefrit vand, forklarer han og tilføjer:

- Så vi betragter uv-lyset lidt som en sikkerhedssele, som de vandværkerne, der investerer i uv-anlæg, kan tage på, når de kører. Det er ikke sikkert, at de får brug for at bruge den, men hvis det går galt, så er den meget god at have.

Netop det er både myndigheder og vandværkerne da også begyndt at få øjnene op for.

Stillingværket, der ligger på nabogrunden til Silhorko-Eurowater, lejer i øjeblikket et af virksomhedens UV-anlæg til netop at sikre vandforsyningen under renovering. Foto: Christian Møller Steffensen, Silhorko

I midten af maj vandt Silhorko-Eurowater således en stor ordre hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR, red.), som de over de kommende otte år skal levere i alt 35 UV-anlæg til. En rammeaftale på et større millionbeløb, der også dækker installation, opstart, reservedele, support og service – og som ifølge Jens O. Gjerløff på mange måder kan opfattes som en blåstempling af teknologien.

- Det er det største selskab i Danmark indenfor vandforsyning. Så derfor betyder det meget, at de har valgt os til, siger Jens O. Gjerløff.

- Og det betyder, at vi ikke længere behøver at diskutere, om indkøbene af UV-anlæg er en glidebane i forhold til den kvalitet, som vandværkerne uagtet udstyr skal levere, siger han og understreger, at HOFOR trods indkøbet af samme grund fortsætter deres hyppige kontrol af drikkevandskvaliteten.

Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere studieboliger på vej: RandersBolig vil gerne bygge kollegium med 107 lejligheder

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

19-årig buspassager befølt af mand med dårlig ånde: Fortsatte på trods af gentagne bønner

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

23-årig kørte ulovligt: Sigtet for narkokørsel

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Sport For abonnenter

Nyt trænerteam og farvel til profiler: Purungt Randers Freja-hold forventer svingninger

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Annonce