Annonce
Østjylland

Først fik vi regnbuen – nu er vejen banet for Aros’ næste kæmpesatsning

The Next Level skal efter planen åbne for offentligheden i 2023. Her er vi indenfor i den kommende dome. Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen/
Trods rumlen i geledderne har byrådet valgt at støtte kunstsatsningen The Next Level med 25 millioner kommunale kroner.

AARHUS: Nu ser de sidste knaster ud til at være ryddet af vejen i forhold til at realisere The Next Level, som er navnet på kunstmuseet Aros' kommende udvidelse.

Onsdag i denne uge vedtog Aarhus Byråd at hjælpe projektet det sidste stykke i mål rent økonomisk, og dermed er vejen banet for det 215 millioner kroner dyre projekt, som ventes færdigt i 2023.

Udvidelsen af Aros har været seks år i støbeskeen, og det store projekt har flere gange set ud til at være for stort til at blive realiseret. Senest på forrige byrådsmøde i starten af september.

Annonce

Kritik af finansieringen

Her var situationen den, at Aros manglede 25 millioner kroner for at nå i mål.

Alle partier kunne bakke op om selve visionen, men både SF og Enhedslisten stillede spørgsmålstegn ved, om en i forvejen offentligt støttet kulturinstitution af Aros' størrelse ikke selv burde finansiere gildet uden at trække på 25 millioner skattekroner.

Hvem betaler regningen?

The Next Level er et anlægsprojekt til en værdi af 215 millioner kroner.

Størstedelen af pengene (60 procent) er fundet gennem private fonde, mens Aros og Aarhus Kommune deler resten af regningen (30 procent). Derudover er der en rest (10 procent), som endnu er ufinansieret:

  • Salling Fondene: 80 millioner kroner.
  • Ny Carlsberg Fonden:  40 millioner kroner.
  • En anonym donor: 10 millioner kroner.
  • Aros: 42 millioner kroner
  • Aarhus Kommune: 25 millioner kroner
  • Rest: 18 millioner kroner - Denne sum mangler fortsat og skal forsøges finansieret ved hjælp af fonde. Ellers kan projektet alligevel gennemføres, blot i let nedskaleret form.

Siden da er The Next Level blevet indlemmet som en del af budgetforliget for de kommende år, og begge partier har måttet sluge deres bekymringer som en del af det brede forlig.

- Jeg har haft en del forbehold i forhold til økonomien, og om ikke Aros selv kunne finde de penge. Nu bliver det sådan, at Aros får tilskuddet, og det accepterer vi, eftersom vi er en del af budgetforliget. Vi glæder os til at se resultatet, sagde Enhedslistens Lone Norlander Smith på byrådsmødet.

Annonce

Kunst i verdensklasse

Hvad får århusianerne så for alle pengene?

De får blandt andet et nyt underjordisk galleri, der føjer sig til de allerede eksisterende udstillingsarealer.


Next Level-projektet er ganske enkelt enestående. Hvis vi realiserer dette, indskriver byens kunstmuseum sig i absolut europæisk topklasse.

Steen Bording Andersen (S), byrådsmedlem


Men det er sådan set den mindst interessante del.

Juvelen i udvidelsen bliver den underjordiske kuppel, som er skabt af den amerikanske lyskunstner, James Turrel.

Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen/

Den kæmpemæssige konstruktion er 40 meter i diameter og får 15 meter til loftet, hvor en seks meter stor åbning giver udkig til himlen.

Indersiden af rummet vil blive oplyst af en farvepalette af skiftende lys og byde på en unik, kulturel oplevelse i international klasse.

Annonce

Kælkebakke om vinteren

Udenfor vil kuplen komme til at rage op og skabe et helt nyt miljø i Musikhusparken, hvor kunstværket bliver en integreret del af det offentlige byrum.

The Dome vil med sin form og fysik være et dragende element i den grønne lunge. Folk vil kunne bruge den som en tribune ved enkelte arrangementer, et klatreinstrument, en rutsjebakke, når der er sne eller det perfekte sted for at tumle ned langs om sommeren, skriver Aarhus Kommune om den udendørs del af projektet.

Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen/

Både ude og inde er kuplen udset som 'the moneymaker', som folk fra ikke bare Danmark, men hele verden vil betale for at få lov at opleve.

- Next Level-projektet er ganske enkelt enestående. Hvis vi realiserer dette, indskriver byens kunstmuseum sig i absolut europæisk topklasse, lød det fra Steen Bording Andersen (S) i forbindelse med byrådsdebatten, hvor projektet generelt blev rost til skyerne.

Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen/
James Turrell er kunstneren bag kuplen, som bliver kronjuvelen i udvidelsen. Foto: Morten Fauerby / Montgomery ApS
Illustration: Schmidt/Hammer/Lassen/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce