Annonce
Randers

Først var de ledige: Nu vil de være sosu-hjælpere resten af livet

Marianne Schmidt, Helle Koch og Ada Kuitse er blandt de 17 ledige over 30, som efter et introkursus har fået mulighed for at starte på sosu-uddannelsen. De er rigtig glad for, at de har fået muligheden, og de synes, at kurset har været super spændende. Nu er de klar til at bruge halvandet år på selve uddannelsen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Tre af de 17 ledige, som med økonomisk støtte fra Randers Kommune starter på sosu-grundforløb anden mandag i januar, fortæller om deres store begejstring for muligheden. - Jobcenter og sosu-skole har gjort det godt, siger de.
Annonce

Randers: - Jeg skreg - aaarh - af glæde, da jeg hørte det.

Ordene kommer fra Ada Kuitse, som flyttede til Randers fra Grønland for ti år siden. Hun får de andre to kvinder ved bordet, Marianne Schmidt og Helle Koch, til at grine sammen med sig, da hun gengiver sit skrig.

Årsagen til skriget er Sosu-uddannelsen. De tre kvinder på 42 år, 36 år og 57 år, som alle tre var uden job før studiestart, har nemlig fået mulighed for at få voksenløn under uddannelsen til sosu-hjælper på sosu-skolen i Randers.

Mandag er de med lidt kriller i maven efter nogle måneders forforløb begyndt på den egentlige uddannelse på grundforløb to - sammen med en masse andre nye studerende.

Annonce

Stået i butik i 34 år

Helle Koch har stået i butik i 34 år. Da butikken lukkede, ville hun prøve noget andet. Derfor fik hun vikarjob indenfor ældreplejen i sommerferien.

- Jeg kunne godt lide både kontakten til de ældre mennesker og plejedelen af opgaverne, fortæller hun.

Derfor var hun også helt parat, da sosu-muligheden åbnede sig.

- Da jeg i Amtsavisen læste om muligheden for, at ledige kunne få en sosu-uddannelse, ringede jeg med det samme til min sagsbehandler, som lovede at lægge mig i puljen, fortæller hun.

Annonce

Ville arbejde mere med mennesker

Marianne Schmidt havde en uddannelse som hospitalsserviceassistent. I det job tager man blodtryk og måler blodsukker, men arbejder også med for eksempel rengøring. Hun ville gerne arbejde mere med mennesker, og derfor var hun også åben for idéen, da hendes sagsbehandler foreslog hende dette forløb.

Ada Kuitse har allerede sosu-hjælperuddannelsen fra Grønland. Men da den ikke gælder i Danmark, måtte hun efter flere år på sprogskole og VUC nu igang med den forfra. Selvom det er træls, at skulle starte forfra, er hun utrolig glad for muligheden.

De tre kvinder har været glade for for-forløbet, som de 26 udvalgte blev sendt på. De synes, at både jobcenter og uddannelsen har gjort et godt stykke arbejde.

- Vi har haft gode lærere, som ville svare på alle vores spørgsmål, forklarer Marianne Schmidt.

Nu venter godt halvandet år med skoleperioder og praktik, før de kan kalde sig sosuhjælpere. De regner alle tre med at skulle arbejde indenfor faget resten af deres liv.

- Jeg vil bare arbejde, siger Ada Kuitse med et grin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Annonce