Annonce
Randers

Første spadestik til million-udvidelse af Randers Regnskov ramte tre 'fund' i jorden

Hvad ligger mon der? Direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold, graver lidt med hænderne, mens direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann, som netop har taget første spadestik til Tidsrejsen, lidt overrasket kigger med. I Randers Regnskov er spadestik ikke formelle og forudsigelige. Foto: Anne Myrup Pedersen
En stødtand, en pilespids og et pilgrimskors var de utrolige ting, som jorden "gemte" på, da direktør for Nordea-fonden, Henrik Lehmann, tog første spadestik til Tidsrejsen, Randers Regnskovs fællessatsning med kommunen og Museum Østjylland.
Annonce

Randers: Stubben fra et kæmpe Redwood-træ står få meter til højre. Måske er den ti meter bred og fem meter høj. I baggrunden bryder både døde og levende træer horisonten. Men ingen som denne kæmpe. Himlen er helt blå.

Et brat fald ved fødderne tvinger til at holde balancen. Der er ikke noget fuglekvidder - og luften føles mærkværdig kold på kinderne.

Hen mod kæmpe-stubben løber et glashegn, som virker underligt malplaceret i denne fortidsversion af Randers.

Virtuel Reality-brillerne tages af, og vi er straks tilbage på en novembertrist januardag skråt bagved Randers Regnskov. Her skal fortids-hyænesavannen ligge. Den har de inviterede gæster til første spadestik for Randers Regnskovs nye millionprojekt Tidsrejsen netop fået lov til at se gennem moderne teknologi.

Tidsrejsen er, som navnet også antyder, en rejse tilbage i tiden, hvor udendørs installationer i samarbejde med naturen og historisk og kulturel information skal bringe de besøgende tilbage til Danmark i forskellige perioder. Tirsdag blev første spadestik i det store samarbejde mellem Randers Kommune, regnskoven og Museum Østjylland taget i Randers Regnskovs udendørs faciliteter.

I Tidsrejsen arbejder Randers Regnskov sammen med Randers Kommune og Museum Østjylland om at skabe en udvidelse af regnskoven, som både peger tilbage og frem i tiden - og måske gør de besøgende nysgerrige på naturen udenfor udstillingen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Overraskende spadestik

Ligesom meget andet ved Randers Regnskov og direktør Henrik Herolds idéer gennem tiderne, var det et noget overraskende spadestik. Henrik Lehmann, direktør i Nordea-fonden, som har bidraget med 16 af de 23 millioner til projektet, fik da også nøje instruktioner om, hvor spaden skulle sættes i.

En stor stødtandslignende genstand blev straks efter trukket op fra spadestikket under megen latter. Udstillingschef Ole Sommer Bach vurderede på et splitsekund genstanden til at stamme fra en skovelefant, som netop er levede sammen med hyæner som dem, Tidsrejsens anlæg allerede til sommer skal indeholde.

Også en pilespids, som Henrik Herold selv med kendermine vurderede til at være fra den tidlige stenalder for 3.-4.000 år siden, dukkede op. Desuden gemte et pilgrimskors sig i spadestikket. Henrik Herold kastede sig straks ud i en længere forklaring omkring pilgrimskorset som fortidens digitale rejsekammerat. Nok for at lede tankerne hen på den store digitale del af Tidsrejsen, som gennem de besøgendes mobiltelefoner skal invitere til endnu mere viden og information om fortiden og fremtiden.

Her kommer Museum Østjylland i spil, når de skal bruges deres store formidlingserfaring både i forbindelse med undervisningsmateriale, indholdet på de digitale platforme og de informationer, som gæsten i Tidsrejsen møder på sin vej gennem udstillingen. Derudover er museet også konsulenter på den historiske korrekthed i projektet.

- Det bliver også en seriøs tidsrejse, som er historisk korrekt. Man skal ikke underholde på bekostning af sandheden, forklarer Karen Dubery, souschef ved Museum Østjylland, som sammen med Vibeke Hansen, leder for kulturarv og medlem af projektgruppen for Tidsrejsen, er taget til spadestik.

Annonce

Lokke ind i historien og sende ud i naturen

Det er også en vigtig dag for museet. Selvom de ligesom regnskoven har været igang med projektet i længere tid, skydes den mere intensive del af forløbet igang med spadestikket.

- Vi skal planlægge formidlingen i landskabet og online og gøre det på en måde, så det ikke bare lokker ind, men også sender videre ud i området, forklarer Vibeke Hansen.

Som Henrik Herold siger det i én af sine taler:

- Hvis du ikke kender naturen, betyder den ikke noget for dig, og så passer du heller ikke på den.

Det gælder også for kulturen. Derfor håber Vibeke Hansen også, at kombinationen af dyr, natur, kultur og underholdning tilsammen kan bringe det hele endnu tættere på tilskueren.

- Hvis vi er heldige, forøger vi forståelsen undervejs, siger hun.

En stødtand fra en skovelefant? Spadestikket til Tidsrejsen gemte "utroligt" nok på en stødtand fra den uddøde skovelefant, som mellem istiderne levede i Nordeuropa sammen med blandt andet hyæner. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Borgmesterblik

Tilbage i 2020s mudder går Virtuel Reality-brillerne på omgang, så endnu flere kan komme til at glæde sig til sommerens hyæneanlæg. Borgmester Torben Hansen (S), som er een blandt mange deltagende politikere, er begejstret:

- Det var super spændende at se, hvordan det kommer til at se ud, siger han.

Han glæder sig over, at det nye anlæg, som samlet bliver indviet den 13. maj 2021, kommer til at trække endnu flere turister til byen. Men samtidig synes han også, det er godt, at mange trofaste gæster fra byen nu får en ekstra oplevelse med i posen.

Randers borgmester Torben Hansen (S) fik også glæden af at se den kommende hyæneudstilling i Virtuel Reality. Dog uden dyr. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce