Annonce
Randers

Facademand hev maskine hjem fra København: - Den slags hærværk kan ikke vente til mandag

Hagekorsene på Locked's facade blev torsdag eftermiddag fjernet med både maskin- og håndkraft. Foto: Anne Myrup Pedersen
Østjysk Facaderens og Overfladebehandling gik allerede torsdag eftermiddag i gang med at fjerne hagekors på retsbygningen og den tidligere avisbygning. - For at være ærlig, tror jeg ikke, at jeg tjener penge på det, siger driftslederen i facaderensningsvirksomheden.
Annonce

Randers: Den maskine, som er bedst til at fjerne graffiti fra malede bygninger, stod i København onsdag, da Østjysk Facaderens og Overfladebehandling blev bestilt til at fjerne hagekors både fra den gamle avisbygning i Nørregade og fra det gamle posthus. Men driftsleder Søren Schirmer fra Hvidsten var ikke parat til at lade den detalje holde sig tilbage.

- Jeg betragter ikke det her som almindeligt graffiti eller løjer. Det er rent hærværk. Den her holdning skal de ikke have lov til at melde ud med, forklarer han og hentyder til hagekorsenes kobling til nazisme.

Derfor var han heller ikke i tvivl. Den bedste maskine til opgaven skulle transporteres hjem fra København.

- Jeg har folk gående i København, og de kunne jo bare have taget maskinen med hjem i weekenden. Men det her skal væk så hurtigt som muligt. Det kan ikke vente til mandag, forklarer Søren Schirmer.

Annonce

Koster en mand ud af produktion

Derfor satte han en mand til at køre maskinen til Jylland, som så kunne returnere til Sjælland i løbet af torsdagen.

- Det koster jo en mand ud af produktionen. For at være ærlig, tror jeg ikke, at jeg tjener penge på det her, konstaterer Søren Schirmer, der så billeder af hærværket onsdag.

- Og så tog jeg bare en beslutning om, at det skulle væk, siger han.

På retsbygningen, som er lavet af mursten, er det muligt at bruge højt tryk i rensningprocessen, mens den hvidmalede facade på den gamle og fredede avisbygning har brug for meget mere nænsomhed.

- Vi skal være ekstremt forsigtige, men hvis der kommer skader i malingen, er det muligt at reparere den, siger Søren Schirmer.

Så sent som i tirsdags blev retsbygningen samt nabobygningen, der i dag huser et escape room, ellers overdraget til den svenske køber, Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Driftsleder på bygningerne, Axel Bering, fortæller, at der bliver brugt mange penge hvert år på at fjerne graffiti.

- Vi kunne ansætte flere graffitimalere på fuld tid til at lave ingenting for de samme penge, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce