Annonce
Danmark

Facebook: Ja, vi begrænser ytringsfriheden - også før dansk lov

Techgiganten Facebook er under coronapandemien begyndt at gribe hårdere ind over for konspirationsteorier, lyder det fra Martin Ruby, politisk chef for Facebook i Norden. Foto: Michael Bager
Stribevis af danskere deler skæbne med USA's præsident Trump: De får lukket deres profiler på Facebook, Instagram og Twitter. Facebook siger til Avisen Danmark, at man forbeholder sig retten til at begrænse ytringsfriheden, også før dansk lovgivning siger stop.

Ytringsfrihed: - Ytringsfrihed er fortid i Danmark. Det samme med demokrati. Når en stor dansk profil som min bliver lukket ned, gør det selvfølgelig, at nogle vågner op og ser, hvad det er for en censur, der foregår, siger influencer Saszeline Emanuelle Dreyer til Avisen Danmark.

Den tidligere popsanger har fået spærret sin Facebook-profil og permanent slettet sin Instagram-profil, der også er hendes kommercielle platform, fordi hun blandt andet opfordrede sine følgere til at trodse sundhedsmyndighedernes coronaanbefalinger og undlade at bruge mundbind. De meninger var ”sundhedsskadelige”, vurderede Instagram og Facebook.

Debatten om censur på sociale medier er højaktuel, efter USA's præsident Trump for få dage siden fik lukket sin Twitter-profil med over 80 millioner følgere permanent. Også Facebook og Instagram har lukket ned for Trump på ubestemt tid, og han er blevet sparket ud af Youtube. De ”digitale håndjern” er klappet i, efter Trump opfordrede sine tilhængere til at marchere mod den amerikanske kongres. Det udløste et stormangreb, der raserede politikeres kontorer og førte til uroligheder, der kostede fem menneskeliv.

Annonce

- Der er liv og død på spil

Facebooks politiske chef i Norden, Martin Ruby, erkender i et interview med Avisen Danmark, at techgiganten i nogle sammenhænge fungerer som overdommer på rigtige og forkerte meninger. I den seneste tid har Facebooks begrænsing af ytringer i Danmark særligt haft fokus på indhold relateret til coronapandemien.

Hvorfor begrænser I folks mulighed for at ytre sig?

- De har lov til at have en holdning og sige, de ikke kan lide regeringens politik, eller at de ikke kan lide at gå med maske. Der, hvor vi begynder at tage ting ned, er hvis vi vurderer, at det er skadeligt. Det samme gælder, hvis de skaber forvirring om de officielle sundhedsråd eller opfordrer til at bryde dem. Det er en balance, vi skal ramme, og vi støtter os meget til WHO (FN’s verdenssundhedsorganisation, red.) og de nationale sundhedsmyndigheder. Folk må gerne have holdninger, men de skal tænke over, hvad de gør, når der er liv og død på spil.

Hvordan sætter Facebook ind imod det, I vurderer som misinformation?

- Allerede tidligt i marts 2020 fik vi marchordre fra den øverste ledelse om, at vi skulle tage fat i sundhedsmyndighederne og høre, om der var noget, vi kunne hjælpe med. I perioder har vi kørt gratis reklame for myndighederne og sørget for, at deres indhold er kommet op i toppen af newsfeedet. Efterfølgende har vi også bygget et covid-19-informationscenter op.

Techgiganten Facebook er under coronapandemien begyndt at gribe hårdere ind over for konspirationsteorier, lyder det fra Martin Ruby, politisk chef for Facebook i Norden. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Facebook har også ansat faktatjekkere, der registrerer, advarer eller direkte blokerer, hvad de vurderer, er usandt eller manipulerede fakta:

- Fra marts til oktober har vi vist 167 millioner advarsler til indhold om covid-19, som vores faktatjekkere har sagt er falsk. Samtidig har vi på Facebook og Instagram (ejes også af Facebook, red.) fjernet mere end 12 millioner stykker indhold, som var misvisende og for eksempel omhandlede falsk forebyggelse mod sygdommen eller overdrevne kure. Vi kan se, at i 95 procent af tilfældene klikker de, der ser advarslen, ikke videre til indholdet. Det er ret opløftende, siger Martin Ruby.

Annonce

Facebook er dommer

En række eksperter på området ser anderledes på det. De vurderer, at det er problematisk, at der sidder tilfældige forretningsfolk i eksempelvis Facebooks amerikanske hovedsæde i Californien, som kan lukke munden på alt fra præsidenter til danske popsangere uden at skulle følge national lovgivning eller anden demokratisk kontrol. En af dem er direktør i den uafhængige juridiske tænketank Justitia:

- Det er for snævert at sige, at Mark Zuckerberg har mere magt end USA’s præsident. Men det er klart, at han og Jack Dorsey (Twitters direktør, red.) tiltager sig ekstremt stor magt over den offentlige debat ved at afgøre, hvilke folkevalgte politikere der kan komme til orde, sagde Jacob Mchangama, en af landets førende eksperter i ytringsfrihed, forleden til Avisen Danmark, da præsident Trumps Twitter-megafon blev slukket.

Facebook-chefen for de nordiske lande erkender, at Facebook egenhændigt kan tilsidesætte ytringsfriheden for hvem som helst af mediets milliarder af brugere efter eget skøn.

Danske Saszeline Emanuelle Dreyer har fået sin Instagram-konto lukket ned og sin Facebook-konto midlertidigt spærret. Er det ikke en hindring af ytringsfriheden?

- Jo, det kan du sige i den forstand, ​at enhver nedtagning af noget vil jo være en hindring af ytringsfriheden, også hvis det er en dødstrussel.

En dødstrussel er ulovlig, det er hendes indhold vel ikke?

- Min pointe er bare, at så snart, du fjerner noget, er det et brud på den totale ytringsfrihed. Loven siger også, at der er en grænse for ytringsfrihed, men vi trækker grænsen før loven på en række områder. Det gør vi også, når det gælder mobning på nettet eller diskrimination. Der er en masse steder, hvor vi trækker grænsen før, og det får vi også kritik for.

Kan man sige, at I censurerer debatten?

- Vi forbeholder os retten til at trække grænsen et sted. Hvis man holder sig inden for skiven med sundhedsmyndighedernes råd, fjerner vi ikke nogle, men hvis man opfordrer folk til en adfærd, der kan være decideret sundhedsskadelig, trækker vi grænsen. Det er frivilligt at være på vores platform, og folk kan ytre sig andre steder.

Når jeg skriver ”vaccine nej tak”, ”vaccine info”, ”vaccine information”, ”vaccine skepsis” eller ”vaccine tvivl” i søgefelt på Facebook, er det resultater, som WHO, National Institutes of Health og Gates Foundation, der kommer op. Ingen af vaccineskeptikernes grupper kan umiddelbart søges frem, medmindre man kender deres præcise navne. Kan du forstå, hvis det får nogle til at blive mistænkelige?

- Ja, det kan jeg godt forstå, de er sure over. Nogle af dem er meget faste i troen. Men det er med vilje, vi gør det. Vi ønsker netop, at hvis folk søger efter grupper, vi ved er på kanten af det sandfærdige og fornuftige, så sender vi dem i retning af sundhedsm​yndighederne. Men der er en kras debat på Facebook. Man kan godt kritisere alt muligt, men der er en grænse, når det handler om liv og død under en global pandemi. Der er vi nødt til at være ret klare i mælet.

En af kritikpunkterne fra danske vaccineskeptikere er, at I censurerer almindelige mennesker og ikke regeringen?

- Det er rigtigt i forhold til den generelle politiske debat, at der er udvidet ytringsfrihed for folkevalgte. Men hvis det, de siger, er sundhedsskadeligt, fjerner vi det alligevel. Hvis Trump eller Mette Frederiksen siger, at vi skal drikke Klorin for at kurere covid-19, ville vi fjerne det. Men i den politiske debat kan man få lov til at sige ting, du og jeg ikke kan. Det er, fordi vi synes, vælgere skal se det og tage stilling til, om der skal straffes eller belønnes.

Facebooks faktatjekkere

Facebook har 70 ​uafhængige faktatjekkere fordelt ud over verden. De arbejder på 50-60 sprog. Herhjemme er det Mandag Morgens Tjek Det. Facebook støtter Tjek Det med teknik og penge, så de kan mande op og faktatjekke indhold. Tjek Det gennemgår opslag, videoer eller billeder, der er ved at gå viralt, og vurderer, om det er sandt eller falsk. Hvis de afgør, det er falsk, skruer Facebook ned for trafikken via algoritmer og placerer en advarsel på indholdet. De, der forsøger at dele indholdet, får så en notifikation om, at det er falsk info og link til ​information fra sundhedsmyndighederne.

Efter præsident Trump nu deler samme skæbne som den danske influencer - begge er i øjeblikket vurderet for farlige til at dele deres meninger på sociale medier - siger den tidligere popsanger:

- Man kan synes om Trump, som man vil, men det betyder da ikke, at det er i orden at slette og censurere hans stemme. Hvad er det, folket ikke må høre, og hvorfor må folk ikke danne deres eget billede og narrativ?

Annonce
Annonce
Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers FC For abonnenter

Enorm skuffelse efter elendigt udgangspunkt: - Vi kaster det ud af vinduet de første 25 minutter

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Annonce