Annonce
Erhverv

Facebook udvider dansk datacenter kraftigt

Til venstre for Facebooks to eksisterende serverbygninger i Odense går arbejderne i denne måned i gang med at bygge en tredje. Dermed vil virksomheden i alt have investeret 10 milliarder kroner i det danske datacenter. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Der skal være bedre plads til dine opslag og feriebilleder på Facebook. Derfor udvider firmaet sit kæmpestore datacenter i Odense kraftigt og når op på en investering i Danmark på 10 milliarder kroner.

Data: Der har været stille om de nye, kæmpestore danske datacentre i det seneste år, men nu er der aktivitet igen.

Facebook har besluttet at udvide sit datacenter i Odense, der i forvejen var meget stort. I denne måned går byggeriet af en tredje serverbygning i gang, og dermed vokser centrets kapacitet med mere end 50 procent.

Facebook købte for flere år siden en grund i et af byens industrikvarterer på en halv million kvadratmeter, og her er der også plads til den nye bygning.

Når det nye byggeri er færdigt i 2023, vil den amerikanske teknologivirksomhed have investeret i alt 10 milliarder kroner i det danske datacenter. Samtidig udvider koncernen sine datacentre i Sverige og Irland, fordi mængden af data bliver ved med at vokse.

Skyen er her

Et datacenter er nogle meget store afkølede bygninger fyldt med tusinder af computere, der kaldes servere. Her opbevares alle de data, som for eksempel brugerne af Facebook og Instagram lægger op hver dag. Når man taler om data i "skyen", ligger de i virkeligheden i den slags centre.


Vi venter fortsat store investeringer i datacentre i Danmark i de kommende 10 år.

Henrik Hansen, direktør, Danish Data Center Industry


For få år siden vrimlede det med nyheder om datacentre på vej til Jylland og Fyn. Apple var først med et stort center i Viborg, som - så vidt offentligheden ved - nu er færdigt og i drift.

Sådan ser Facebooks datacenter i Odense ud indefra. Det har været i gang i mere end et år, og nu skal det udvides. Arkivfoto: Michael Bager

Senere havde Facebook tanker om to centre - et i Odense og et i Esbjerg, Apple ville bygge endnu et i Aabenraa, hvor Google købte nabogrunden og samtidig satte sig på et stort stykke jord uden for Fredericia.

I dag er der kun aktivitet tre af stederne - hos Apple i Viborg, hos Facebook i Odense og desuden på Googles grund ved Fredericia, hvor man er i gang med at bygge.

Datacentre i Danmark

  • Facebook, Odense. I drift. Udvidelse med 50 procent i gang.
  • Apple, Viborg: I drift.
  • Google, Fredericia: Under opførsel.
  • Apple, Aabenraa: Aflyst
  • Google, Aabenraa: Grund købt, ingen planer offentliggjort.
  • Facebook, Esbjerg: Aflyst. Mindre datacentre er muligvis på vej.
Ud over disse meget, meget store datacentre er der flere mindre rundt om i landet. Der ventes flere nye i denne kategori.

Apple har offentligt opgivet etableringen i Aabenraa, men ejer stadig grunden. Google ejer også sin grund i Aabenraa, men har aldrig meddelt, at der ville komme et center. Facebook har opgivet sit center i Esbjerg, men i stedet har andre, mindre datacentre henvendt sig til kommunen, oplyser den.

Mindre centre på vej

Og netop de mindre centre vil præge udviklingen i de kommende år, mener direktør Henrik Hansen fra brancheforeningen Danish Data Center Industry (DDI). Disse centre er typisk en slags hoteller eller lagre, der er ejet af firmaer, som udlejer pladsen til andre.

- Der har været stor interesse fra den type virksomheder i det seneste år, men rejserestriktionerne har sat en bremse på beslutningerne, siger Henrik Hansen.

Facebooks Odense-afdeling ser ud til at blive det største datacenter i Danmark. Logo. Illustration: Facebook

To af denne type virksomheder, Digiplex og Interxion, er ifølge foreningen ved at udvide deres danske centre lige nu.

- Vi venter fortsat store investeringer i datacentre i Danmark i de kommende 10 år. Mængden af data stiger kraftigt, og Danmark har stadig store fordele som grøn strøm, høj forsyningssikkerhed og genbrug af overskudsvarme, siger Henrik Hansen.

Mere fjernvarme

Facbooks datacenter i Odense opvarmer via fjernvarme i dag 6.900 fynske hjem. Det udvides til 11.000 husstande efter den nye investering.

Datacentre bruger meget strøm, og da antallet af bebudede centre var højest, var der bekymring for, om det danske transmissionsnet kunne klare de mange store forbrugere. Men ifølge DDI er der stadig plads til flere datacentre i dag.

EU-regler betyder, at europæernes data i hovedreglen skal opbevares på servere i Europa. Ud over Facebook, Apple og Google bygger store datavirksomheder som Amazon og Microsoft også nye centre i Europa.

Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Lokal politiker skal overvåge valget i USA: Malte Larsen er observatør i Missouri når amerikanerne stemmer 3. november

Sport For abonnenter

Ude af position og nyt ansvar i forsvaret: Degn vil bruge pragtkamp som afsæt til mere