Annonce
Randers

Fagfolk dumper Aastrups uddannelsesløfte: - Sådan siger de alle sammen

Michael Aastrup Jensen (V) klippede snoren sammen med sin partifælle, skatteminister Karsten Lauritzen, da Skat åbnede en ny arbejdsplads i Randers. Michael Aastrup Jensen lover nu, at han vil skaffe en ny uddannelse til byen. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen.
Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) lover at skaffe en ny uddannelse til Randers, hvis hans parti danner regering efter valget. Men formanden for landets universitetsrektorer mener ikke, det kan lade sig gøre.
Annonce

Randers: I kampen for at blive genvalgt til Folketinget, har Michael Aastrup Jensen (V) lovet, at han vil skaffe en ny videregående uddannelse til Randers.

- Hvis jeg bliver valgt, og der er en blå regering, så er det her et løfte, jeg vil afgive, siger han.

Løftet blev afgivet ved et debatmøde mandag på Erhvervsakademiet Dania.

Men både formanden for Danske Universiteter og formanden for Danske Professionshøjskoler punkterer ballonen, før den kan stige op.

- Jeg kan godt forstå, at enhver politiker gerne vil have det ud. Det er bare ikke særlig realistisk, siger formanden for Danske Universiteter, rektor på DTU, Anders Bjarklev.

- I en valgkamp bliver der givet mange løfter. Og man kan sige, at økonomien sandelig har gjort det sværere, og rigtig mange steder i Danmark vil der frem til 2030 være færre 17-årige. Det vil sige, at der er færre, der skal søge ind på de videregående uddannelser, så alene det at opretholde det udbud, vi har i dag, er faktisk en udfordring, forklarer rektor for Københavns Professionshøjskole Stefan Hermann, der tillige er formand for Danske Professionshøjskoler.

Annonce

Som med skat

Michael Aastrup Jensen peger på, at han har skaffet 160 nye arbejdspladser til Skat i Randers.

- Før sidste valg var jeg ude og sige, at vi manglede statsarbejdspladser i Randers, og det ville jeg kæmpe 100 procent for. Og derfor var jeg glad for, at jeg og skatteministeren for et par uger siden i fællesskab kunne klippe snoren over og få leveret på det løfte, så vi fik 160 statsarbejdspladser til byen.

- Og det er næste skridt i samme retning, at jeg nu siger, at vi må have flere videregående uddannelser til Randers, siger han.

Ifølge Michael Aastrup Jensen vil en Venstre-regering efter valget kræve af universiteterne, at de skal placere uddannelser i byer som Randers.

Hvilke uddannelser skal det være?

- Det skal Dansk Industri bestemme.

Hvorfor det?

- Fordi det er virksomhederne, der skal skaffe job til dem bagefter.

Hvad siger din fornemmelse dig omkring, hvilke typer uddannelser vi taler om i Randers?

- Det vil være erhvervsrelateret. For eksempel HA-området tror jeg, men det kunne også være industriområdet og så videre.

Du siger, det her er et løfte lidt som det, du afgav før sidste valg, hvor du talte om statslige arbejdspladser, og der er så kommet 160 arbejdspladser inden for Skat. Hvad er din andel i, at der er kommet skattearbejdspladser til Randers?

- Min andel har været at rende alle ministre på dørene, at sørge for hele tiden at tale Randers' sag og spille os ind, hvor jeg mener, vi kunne være relevante, og det var blandt andet på skatteområdet.

Men hvad er det egentlig, du kan love?

- Jamen, jeg lover, at jeg vil sørge for, at der kommer de her flere videregående uddannelser til byen. Jeg vil gerne give det løfte, at vi om seks år meget, meget gerne skulle have det næste hold bacheloruddannede, der er færdiguddannede i Randers. Jeg lægger hovedet på blokken, så at sige.

Men det kan du jo reelt ikke love, det er jo ikke sikkert, det bliver gennemført

- Hvis det bliver en blå regering, så kan jeg roligt love for, at ligesom jeg har kunnet levere før, jamen så regner jeg også stærkt med, at jeg kan levere igen.

Men er du ikke netop nødt til at tage et forbehold? Altså, at du regner med, og du vil arbejde for det, du kan vel ikke garantere det?

- Jeg kan ikke garantere, og derfor er der også en forskel fra at garantere og så give et løfte for mig. Men det her er noget, jeg lægger hovedet på blokken for.

Det forstår jeg ikke. Hvad er forskellen på, at du lægger hovedet på blokken og afgiver et løfte, men du vil ikke garantere det?

- Jeg kan ikke lide ordet garanti, fordi Poul Nyrup ødelagde ordet i 1998, men hvis du vil have det, så er det også en garanti.

Jeg spørger dig. Men kan man det i politik? Kan man ikke bare sige, at det her vil jeg arbejde hårdt for, det er min højeste prioritet?

- Jeg er led, ked og træt af politikere, der siger, de kæmper for noget, og så sker der ikke noget de næste fire år.

Annonce

Skal gøre det klogt

Så Michael Aastrup Jensen vil nu også garantere, at der kommer en ny videregående bacheloruddannelse til Randers i løbet af få år, hvis hans parti danner regering efter valget. Det vil blive et krav til universiteterne.

Formanden for Danske Universiteter, Anders Bjarklev siger:

- Jeg er helt sikker på, at du kan finde sådan cirka en borgmester i hver en by, og alle dem, der er opstillet der, som synes, det skal ligge i deres by. Det er meget svært. Men det, vi skal have, er uddannede i hele landet. Ikke nødvendigvis uddannelser i hele landet, så vi er sikre på, at man i Randers og alle andre steder i landet kan få mennesker med de kapaciteter, man har brug for.

- Det vil være en meget vanskelig opgave at få økonomi i at dublere alle de her uddannelser, for hvilke uddannelser er det? Er det lægeuddannelser, er det ingeniøruddannelser, er det læreruddannelser? De fleste vil nok sige ja, ja, ja. Men så er vi altså også nødt til at lave et hospital i hver by, og ingeniør-laboratorier i hver by. Prøv at kigge på, hvor stor en mængde penge, staten sætter af til infrastruktur og udstyr for hele landet for alle universiteter og højere læreanstalter. Jeg tror, vi taler om 40 millioner om året, siger Anders Bjarklev.

Formanden for Danske Professionshøjskoler, Stefan Hermann, forklarer, at for professionshøjskolerne ligger 59 procent af studiepladserne i de fire store byer, og 41 procent uden for. Og det sidste tal er gået op de sidste 10 år. På universiteterne ligger ni ud af 10 studiepladser i de store byer.

-Det er en vigtig problemstilling, men det er også vigtigt at gøre den klog, for ellers risikerer vi hurtige hovsaløsninger, som der ikke er finansiering til eller ikke studerende til, eller hvor arbejdsgiverne ikke har brug for det, vi lægger der, eller ikke vil stille praktikpladser til rådighed, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Alt andet end pletfri præstation mod Ajax: Her er Agesens forklaring

Annonce