x
Annonce
Danmark

FAKTA: Fordeling af penge til flere voksne i daginstitutioner

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
De første 500 millioner kroner til flere voksne i landets daginstitutioner er på vej til kommunerne.

Regeringen, De Radikale, SF og Enhedslisten har indgået en aftale, der skal sikre flere pædagoger i daginstitutionerne.

Annonce

På finansloven for 2020 er der afsat 500 millioner kroner til flere voksne i daginstitutionerne, og det er disse penge, der nu skal fordeles.

Aftalepartierne er enige om, at pengene fordeles efter kommunernes børnetal.

Det betyder, at kommuner med flest børn under fem år også får den største sum penge.

De 500 millioner kroner er de første på vejen mod minimumsnormeringer, som handler om, hvordan man finder en model, der fremover sikrer en voksen til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børnehavebørn.

Her er der en oversigt over, hvilke fem kommuner der får flest penge:

København: 63,6 millioner kroner.

Aarhus: 32,4 millioner kroner

Aalborg: 18 millioner kroner.

Odense: 17,6 millioner kroner.

Vejle: 10,5 millioner kroner.

Her er en oversigt over, hvilke fem kommuner der får færrest penge:

Læsø: 0,1 millioner kroner.

Fanø: 0,2 millioner kroner.

Samsø: 0,2 millioner kroner.

Ærø: 0,3 millioner kroner.

Langeland: 0,6 millioner kroner.

Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet.

/ritzau/

Se hele fordelingen nederst i pressemeddelelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Annonce