Annonce
Sport

Familiefar, friskolelærer og fodboldtræner: Tæt på 31-årige Jonas Grønning – manden, der skal redde Romalt

31-årige Jonas Grønning har taget familien med til et nybygget rækkehus i Romalt, indrettet et kontor på Romalt Friskole og sat sig i trænersædet for Romalt IF's bedste kvindehold i 1. division. Foto: Johnny Pedersen
Jonas Grønning har sat sig i spidsen for at holde Romalts fodboldkvinder i divisionsrækkerne. Den 31-årige djurslænding er flyttet til sydbyen. Et stenkast fra arbejdspladsen på Romalt Friskole. Kom tæt på manden bag fuldskægget og tatoveringerne.

Fodbold: Interviewaftalen måtte vente til efter klokken 14.00.

De sidste børn skulle lige traske ud i fritiden, inden 31-årige Jonas Grønning kunne invitere denne byline ind på arbejdspladsen på Romalt Friskole.

Til maj har han været SFO-leder og underviser på skolen i fire år, men anledningen til dette møde med avisen indtraf i januar. Her startede han som cheftræner for Romalts kvinder i landets næstbedste fodboldrække, men hvem er manden, som har overtaget roret fra Rasmus Lynge?


Kvinder vil blive ved med at lære, og det vil langt de fleste mænd ikke. Mænd tror, at de kan det hele og har lært det hele.

Jonas Grønning, cheftræner i Romalt IF


Annonce

Fra Mørke

Undervejs i interviewet med avisen rev Jonas Grønning op i striktrøjens ærmer for at sætte dem på plads lige under albuerne. På underarmene stod tatoveringer frem. Blandt andet djævelen fra den engelske fodboldklub Manchester Uniteds logo. Klublogoet, som den nye Romalt-træner også har tegnet i huden på sin venstre overarm.

Faktisk er det meste af kroppen tegnet i mønstre og farver, issen er raget for hår og et veltrimmet fuldskæg omkredser det venlige smil, som er opvokset i Mørke på Djursland.

Byen med godt 1500 indbyggere, der har lagt navn til Jannik Johansens film Mørke fra 2005, hvor handlingen udspiller sig i byen med Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen.

- Den er nok lige en tand under Blinkende Lygter, men jeg kan huske, at det var en stor historie i Mørke den gang. Byen er vel mest kendt for den store hovedvej, der går lige igennem, griner Jonas Grønning i fuldskægget.

Blå bog

Navn: Jonas Klitgaard Grønning.

Alder: 5. marts 1990 (31 år).

Fødeby: Mørke på Djursland.

Privat: Gift med Louise Prang Grønning og sammen har de pigerne Aiya på seks år og Nora på tre år.

Uddannelse: Pædagog.

Job: SFO-leder og underviser på Romalt Friskole.

Nuværende klub: Cheftræner i Romalt IF.

Trænerkarriere:

Drenge/herrer:

2013-2014: U14 og U15 talenthold i AGF.

2012: Helsted U14.

2008-2011: U15, U17, U19, U21, Serie 5 og Serie 4 i Hornslet IF.

Piger/kvinder:

2020 -: 1. division i Romalt IF.

2018-2019: U15 i VSK Aarhus.

2016-2017: Kvindeserie i ASA.

Annonce

Ungdomsmeritter

Jonas Grønning er den ældste af tre søskende. Mens han og lillebroren Casper drømte sig til Manchester Uniteds hjemmebane, Old Trafford, med bolden for fødderne i haven i Mørke, var lillesøster Annesofie Grønning mere til at have bolden i hånden.

I dag er hun med omkring Randers HK’s ligahold, og faktisk var Jonas Grønning også godt på vej mod en fodboldkarriere.

Som U15-spiller vandt han, hvad der var at vinde med AGF, og det var en ung mand med målnæse, der rykkede til Randers Freja som U17-spiller.

Peter Elstrup, der i dag er talentchef i Randers FC, trænede ham som U19-spiller. Han læste HF i byen, og da forældrene blev skilt, flyttede Jonas Grønning fra Mørke til Randers.

Vejen mod fodboldens drengedrøm var banet, men en korsbåndskade endte med at henvise ham til seriebaner i Mørke og Hornslet, indtil han som 25-årig lagde al sin fodboldtid i trænergerningen.

- Jeg elsker fodbold. Jeg er helt sikker på, at nogle af mine kvindelige kollegaer er trætte af os mænd herude på skolen, for vi snakker rigtig meget om fodbold, fortæller Jonas Grønning.

Jonas Grønning er uddannet pædagog med speciale i idræt. Foto: Johnny Pedersen
Annonce

Ville være lærer

Han er uddannet pædagog med speciale i idræt, men planen var at uddanne sig til lærer.

- Jeg spurgte en underviser på lærerseminariet, hvornår det skulle handle om børnene, og svaret var, at det ville det ikke komme til. Det skulle handle om min fremtoning og mine handlinger, og jeg søgte fokus i børnene, husker Jonas Grønning, der tog konsekvensen.

Han skiftede til pædagogseminariet, trænede ungdomshold i Hornslet, hvor han selv spillede en årrække som ung, og lidt uden for byen købte familien et hus i Søby.

- Vi var vildt uheldige. Alt gik bare i stykker, og vi mistede modet efter nogle år, fortæller Jonas Grønning om huskøbet i Søby.

Næste stop blev familiens nuværende hjem. Et nybygget rækkehus i Romalt.

- Det vildeste ved at bo her er, at alle mennesker smiler og hilser. Vi bor omringet af elever, og det er en skøn kontrast til, da vi boede ude på landet i Søby, fortæller han.

Annonce

Smag for kvindefodbold

Efter mange år som træner for drenge og herrer fik han i 2015 sit første kvindehold i Aarhus-klubben ASA og blev bidt af det.

Specielt én ting er afgørende for, at han stadig træner kvinder.

- De vil blive ved med at lære, og det vil langt de fleste mænd ikke. Mænd tror, at de kan det hele og har lært det hele. Det har været vildt at opleve den forskel, lyder det fra Jonas Grønning, som efter en trænertørn for VSK Aarhus' U15-piger i 2018-19-sæsonen har ventet på trænermuligheden i Romalt.

- Det tiltaler mig, at Romalt er en lille klub, der er røget op blandt de store. Mindre klubber har stærke værdier og stræber ofte mod at behandle alle godt uanset niveau, og det betyder rigtig meget for mig. Mennesket kommer før spilleren, og jeg sætter pris på at høre de personlige historier, forklarer Jonas Grønning.

Annonce

Lutter nederlag

Den nye Romalt-træner har fået en hård start med nederlag i fire kampe, som alle var udsat fra efteråret. Holdet har sågar det første mål til gode under Jonas Grønning, men cheftræneren understreger, at målet er at blive i divisionerne.

Fra efteråret bliver 1. division, som Romalt aktuelt spiller i, landsdækkende, mens der etableres en 2. division, der ifølge Jonas Grønning kommer til at have samme niveau, som den nederste halvdel af den nuværende 1. division.

- Målsætningen er at ramme 2. division. Vi skal i hvert fald ikke ned i Kvindeserien. På papiret kan det godt se svært ud, men troen er der, og det er færdighederne også, konstaterer Jonas Grønning.

Hvis troen og kompetencerne er der, er det så din skyld, hvis det ikke lykkes?

- Det kan man godt sige. Det er mig, der sætter holdet. Jeg er fuldstændig bevidst om, at jeg har ansvaret, og det står jeg også på mål for, lyder det.

I foråret venter en nedrykningspulje, hvor holdenes placering bliver fordelingsnøglen til efteråret med den nyetablerede 2. division. Klubben skal undgå at blive sidst for ikke at ryge ned i Kvindeserien.

Til maj har Jonas Grønning været ansat på Romalt Friskole i fire år. Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce