Annonce
Randers

Familien mistede lille August: Nu donerer mor kølelift til dødfødte børn på Regionshospitalet

Giver Mette Lomholt flankeret af modtagerne af køleliften, jordemoder Heidi Himmelstrup (tv) og chefjordemoder Lone Neumann. I baggrunden ses René Lomholt med døtrene Ida og Sara. Foto: Annelene Petersen
Mette Lomholt, der i 2014 selv oplevede at føde en død søn, har samlet ind til og skænket en såkaldt kølelift til Regionshospitalet Randers. Med den får forældre i samme situation nu mulighed for at tage ordentlig afsked med det døde barn.
Annonce

Randers: - Når man som os har prøvet at miste et barn, så tænker man, at bare vi dog kunne være de allersidste, der skulle gøre sig den erfaring. Men da jeg selvfølgelig godt ved, at det er vi desværre ikke, begyndte jeg i stedet at overveje, hvordan jeg i det mindste kunne være med til at hjælpe andre, der skal igennem det samme.

Ordene er Mette Lomholts og forklarer, hvad der i oktober sidste år fik hende til at starte en indsamling på de sociale medier for at skaffe penge til en kølelift, som efterfølgende skulle skænkes til sygehuset i Herning, hvor hun i efteråret 2014 måtte føde lille August, kun 21 uger inde i graviditeten. En skanning havde forinden vist, at han havde flere hjertefejl, som gjorde, at han ikke ville kunne overleve.

Da pengene og dermed liften var i hus, viste det sig imidlertid, at sygehuset allerede havde en kølelift, og i stedet kunne fødeafdelingen på Regionshospitalet Randers torsdag med glæde sige tak for liften.

Med sig ved den officielle overrækkelse af liften havde Mette Lomholt sin mand René Lomholt samt Sara og Ida på henholdvis otte og fire år, to levende og dejlige beviser på, at Mette også har oplevet graviditeter med særdeles lykkelig udgang.

Med køleliften får fremtidige forældre til dødfødte børn på randershospitalet nu mulighed for at være længere sammen med barnet og måske endda tage dem med hjem for der at tage afsked med det.

Hvad er en kølelift?

Sættet af kølelifte består af en almindelig babylift til spædbørn født omkring termin, samt en mindre lift til for tidligt fødte.

I bunden er betrækket specialsyet, så der er plads til køleplader og slanger, som forbindes til en kasse med den motor, som holder pladerne kolde.
Annonce

Alt var kaotisk

Om Mette Lomholt ville have taget lille August med hjem, hvis muligheden dengang havde været der, kan hun ikke sige.

- Jeg ved bare, at alt virkede kaotisk, og at jeg bare havde lyst til at flygte fra det hele, siger hun.

Hun husker også skyldfølelsen over at være bange for at se August samt følelsen af en stærk trang til at beholde ham hos sig, efter at han var blevet båret ned i kapellet. Hun håber, at når flere med liften får mulighed for at beholde deres døde børn hos sig, vil det også kunne bidrage til at fremme forståelsen hos omgivelserne for, hvilket tab forældrene har lidt.

- Stoltheden over og kærligheden til barnet er jo nøjagtig lige så stor, som hvis det var levedygtigt, siger hun.

Annonce

Vigtigt at tage sig tid

Jordemoder Heidi Himmelstrup er glad for, at Regionshospitalet Randers nu også med køleliften får mulighed for at tilbyde forældre til dødfødte børn bedre tid til at tage ordentligt afsked med barnet.

- Vores erfaring med forældre, som mister, er, at de har meget travlt med at komme hjem, væk fra det hele. Så vi gør meget ud af at forsøge at bremse sorgprocessen. At hjælpe forældrene til at tage sig tid til at lære deres barn at kende, inden de tager endelig afsked. Med køleliften får vi nu mulighed for at tilbyde dem længere tid sammen med barnet. Vælger de at tage barnet med hjem, kan familie og venner tilmed også lære barnet at kende, og på den måde få en vigtig, fælles erindring om barnet, siger Heidi Himmelstrup og tilføjer:

- Problemet er nemlig, at det døde barn sjældent er kendt af andre end forældrene, hvilket nok er en del af forklaringen på, at mange forældre, som mister, ikke føler, at omgivelserne forstår, hvad de har været igennem. Især er det vigtigt, at eventuelle søskende til det døde barn også kan inddrages i sorgen og afskedsprocessen.

Forældrene vil kunne have det døde barn i køleliften i op til en uge.

I 2019 skete det 22 gange, at forældrepar tilknyttet Regionshospitalet Randers mistede deres barn fra 14. graviditetsuge og frem, heraf fem i den sidste tredjedel af graviditeten.

- Se, det er her, de små børn kommer til verden, fortæller Mette Lomholt datteren Ida, mens storesøster Sara lytter med. Foto: Annelene Petersen
Heidi Himmelstrup (tv) og Mette Lomholt diskuterer mulighederne ved køleliften. Foto: Annelene Petersen
Der er faktisk to lifte i én. Den lille er til de meget små børn og har et køleaggregat, som kan tilsluttes den store lift. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce