Annonce
Norddjurs

Fandt hul i lovgivningen: Nu vil kommunen tilkøbe sig brandsyn på de små bosteder

Norddjurs Kommune undersøger i øjeblikket mulighederne for at tilkøbe brandsyn på op mod 18 kommunale bosteder og boliger, hvor der ellers ikke stilles lovkrav om brandsyn. Lars Møller lover, at pengene til de ekstra brandsyn nok skal findes. Arkivfoto
Norddjurs Kommune har som følge af en gennemgang af brandsikkerheden på sine institutioner opdaget, at der ikke stilles lovkrav om brandsyn på små bosteder. Derfor overvejer kommunen nu at tilkøbe sig brandsyn på op mod 17 adresser.

Norddjurs: Der skal ikke være nogen tvivl om, at Norddjurs Kommune vil gøre alt, hvad den kan, for at sikre, at den brand, som i august sidste år kostede tre ældre kvinder livet på plejecenter Farsøhthus, bliver den sidste af sin slags.

Sådan lyder meldingen fra Lars Møller (S), der formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, som efter en grundig gennemgang er gået i gang med at udbedre en række brandsikkerhedsmæssige fejl og mangler rundt om af kommunens plejecentre, bosteder og ældreboliger på.

- På baggrund af det, der skete på Farsøhthus sidste år, har vi besluttet, at vi fremover vil ligge i toppen af feltet, når det kommer til brandsikkerhed. Derfor skal vi have justeret de ting, som ikke er hensigtsmæssige, siger udvalgsformanden.

Annonce

Vi har konstateret, at lovgivningen ikke stiller krav om brandsyn på bosteder, som har 10 beboere eller derunder. Dem har vi altså nogle stykker af i Norddjurs Kommune, og det formoder jeg i øvrigt, at samtlige andre kommuner i landet også har.

Lars Møller (S), voksen- og plejeudvalgsformand

18 adresser uden brandsyn

Lars Møller fortæller, at forvaltningen i Norddjurs Kommune i forbindelse med en tilbundsgående gennemgang af sine institutioner har opdaget et brandsikkerhedsmæssigt hul i lovgivningen. Et hul, som i værste fald kan få store konsekvenser.

- Vi har konstateret, at lovgivningen ikke stiller krav om brandsyn på bosteder, som har 10 beboere eller derunder. Dem har vi altså nogle stykker af i Norddjurs Kommune, og det formoder jeg i øvrigt, at samtlige andre kommuner i landet også har, siger han.

Derfor er kommunen nu gået i gang med at undersøge mulighederne for at tilkøbe sig brandsyn på en række adresser med kommunalt ejede boliger og bosteder, hvor det ellers som udgangspunkt ikke er lovpligtigt. Det bekræftes af sekretariatschef på velfærdsdirektørens område i Norddjurs Kommune, Marie-Louise Eskerod Ifversen, som også fortæller, at der i alt er 17 adresser i spil.

- Vi undersøger lige nu mulighederne for at etablere brandsyn på de her adresser, som alle har ti beboere eller derunder. For hvert sted vurderer vi desuden ud fra borgergruppens sammensætning, om det er nødvendigt med brandsynet, siger hun.

- Det giver ingen mening

Det vides endnu ikke, hvornår der er overblik over, hvilke adresser hvorpå et tilkøbt brandsyn er at foretrække.

Men ifølge Lars Møller kan der ikke være tvivl om, at ét af dem vil være bofællesskabet på Banesvinget 20 i Auning, hvor der bor ti handicappede borgere med behov for særlig støtte i hverdagen.

- Det, der er helt håbløst i for eksempel Auning er, at brandsynsfolkene i princippet kan køre til bofællesskabet på Banesvinget 18 og gennemføre et brandsyn, der på grund af de 12 beboere er lovpligtigt. Men derefter kan de køre lige forbi Banesvinget 20 uden at tjekke det, fordi der kun bor ti mennesker der. Det giver jo ingen mening, siger udvalgsformanden.

Udvalgsformanden gør sig heller ikke så mange overvejelser om, hvor pengene til de ekstra brandsyn i så fald skal findes.

- Dem skal vi nok finde, fastslår han.

Kommunale adresser uden lovpligtige brandsyn

Her kan du se de i alt 18 adresser i Norddjurs Kommune, som ikke er omfattet af lovpligtige brandsyn. Årsagen er, at der på alle adresser bor 10 beboere eller derunder.

Banesvinget 20, Auning: Ti beboere

Valmuevej 1-19, Glesborg: Ti beboere

Dolmer Have 6 -24, Grenaa: Ti beboere

Dolmer Have 2, Grenaa: Ti beboere

Østerled 10-24, Vivild: Otte beboere

Dystrupvej 6A - 6H, Ørum: Otte beboere

Elme Allé 6A - 6H, Auning: Otte beboere

Stenvadvej 3, 1. Sal, Ørum: Otte beboere

Grønnevang 1 -15, Rimsø: Otte beboere

Stadionparken 2A - 2H, Allingåbro: Otte beboere

Stadionparken 38-48, Allingåbro: Seks beboere

Elme Allé 2, Auning: Seks beboere

Dr Frandsens Vej 1-11, Ørsted: Seks beboere

Gl. Rimsøvej 12A-F, Glesborg: Seks beboere

Stadionparken 1A-1D, Allingåbro: Fire beboere

Rougsøvej 121A-121D, Ørsted: Fire beboere

Potetevej 14A - 14D, Auning: Fire beboere

Kilde: Norddjurs Kommune

Bosted har fået nattevagt

Udover det manglende brandsyn er der imidlertid også er væsentlig større problemer at tage hånd om på Banesvinget i Auning.

Det har nemlig vist sig, at der i bofællesskabet på Banesvinget 18 kun er én flugtvej til de i alt 12 boliger på stedet.

Hertil kommer det, at der indtil for nylig kun har været fast personale om dagen og aftenen på både Banesvinget 18 og Banesvinget 20. En ordning, der vil være ensbetydende med alvorlig mangel på hjælp i tilfælde af, at der skulle udbryde brand om natten.

Derfor er Norddjurs Kommune nået frem til den konklusion, at der er behov for at lave flugtveje fra hver af de i alt 12 boliger på Banesvinget 18. Desuden har man ansat en fast brandvagt, som er til stedet på Banesvinget om natten.

- VI regner med, at brandvagten kommer til at koste os 550.000 kroner indtil oktober, hvor flugtvejene gerne skulle være etablerede, siger Lars Møller.

Udgiften til brandvagten i Auning vil blive finansieret ved at anvende en del af de overførte midler fra 2018 til 2019 på kommunens sundheds- og omsorgsområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce