Annonce
Randers

Fang dem, spis dem, udryd dem: Signalkrebs er umulige at få helt has på

Skal man løfte en signalkrebs, skal man have styr på det. Her er det syv-årige Draco Yang Prindsholm, der er modig. Foto: Annelene Petersen
Efter massiv bekæmpelse af den invasive signalkrebs i Alling Å står det klart, at krebsen ikke kan udryddes helt. Men vi kan alle gøre en forskel ved at fange dem og spise dem. Randers Kommune bød på informationsmøde ved Årslev om krebsefangst.

Årslev: Signalkrebsen har vundet kampen, i hvert fald første runde. For det er ikke lykkes Randers Kommune, trods massiv bekæmpelse, at udrydde den lille invasive fætter, der fortrænger vores danske flodkrebs. Kommunen har ikke opgivet kampen, men opfordrer til at vi fanger krebs og spiser dem i hobetal i håbet om at kunne reducere bestanden.

Lørdag var der kaldt til offentligt krebsekalas i shelteret ved Årslev og en spytklat fra Alling Å, hvor tilhørerne kunne blive klogere på signalkrebsen og høre om mulighederne for at hjælpe til med at formindske bestanden.

Mange havde taget imod tilbuddet.

Blandt andre makkerparret Stig Sørensen og Villy Andersen fra Gimming, der fisker sammen.

- Jeg havde læst om det i avisen og var blevet nysgerrig. Jeg har aldrig prøvet at fange signalkrebs før, men det vil jeg da til. Det skal prøves, siger Stig Sørensen, der var meget overasket over at der var kommet så mange mennesker og også over at høre, hvor stort problemet med signalkrebs faktisk er.

- Det er da utroligt, at det er umuligt at få den udryddet. Det havde jeg ikke troet, siger han.

Vennen Villy Andersen har før fanget signalkrebs, men han gad ikke alt det arbejde med "at plukke" dem, for de var ret små, dem han fik hold i. Så han forærede dem til sønnen.

- Men de skulle vist smage godt, siger han.

De to kammerater, der kommer fra Gimming, vil nu anskaffe sig fiskeredskabet, der kaldes en brik, og så i færd med at fange signalkrebs, allerede i denne sæson, siger de.

Annonce

Invasiv krebs som er svær at bekæmpe

En invasiv art er indenfor biologien en art, der har spredt sig "kunstigt" til et nyt område, hvor den skader de oprindelige arter. Nogle gange kan en invasiv art helt fortrænge de oprindelige arter fra levestedet.

Signalkrebs (Pacifastacus leniusculus) er en sådan invasiv art fra nordamerika.

Når først den er veletableret er bekæmpelse meget vanskelig. Anvendes ruser bør udviklingen følges nøje, da man ved denne type fangst fanger de store individer, mens de mindre individer, der lades tilbage, kan drage fordel af den reducerede konkurrence. Dette kan føre til, at man i stedet for en reduktion af bestanden ser en opblomstring.

At bekæmpelse er vanskelig kan ses af resultatet fra Alling Å, hvor der efter 14 måneder intensivt bekæmpelse stadig er en stor bestand, lyder det på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Hanne Wind-Larsen, Randers Kommune og Knud Erik Vindum, Årslev, var turledere, og de forklarede, hvad der skal til for at reglerne med at fange signalkrebs overholdes.

Hanne Wind-Larsen fortalte, at der er fisket fire ton signalkrebs i de 12 år, kommunen har haft fokus på arten.

- Og vi har ikke opgivet kampen, men vi har erkendt, at vi ikke får den helt udryddet, sagde hun blandt andet.

Hun fortalte også at der sendes mange kilo signalkrebs til Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg hvert år i håbet om at lære nye dyrearter at spise krebsen.

- Vaskebjørnene spiser dem gerne, men det er de vant til fra nordamerika. Men også vildsvin og odder er blevet præsenteret for spisen og har efter sigende lært at guffe den i sig, sagde hun.

Der var smagsprøver af nyfangede krebs, og der var ture ned til åen, hvor tejnerne blev tømt for krebs.

De levende havnede i en murbalje til stor fornøjelse for modige drenge, der turde tage dem om. Inden krebsene til sidste ende havnede på grillen.

Rigtig mange mennesker havde fundet vej til Alling Å for at høre mere om signalkrebsen og kampen mod den. Foto: Annelene Petersen
Makkerparret Villy Andersen (tv) og Stig Sørensen har planer om at hjælpe med til at udrydde den invasive krebs ved at fange og spise den. Foto: Annelene Petersen
Signalkrebsen er ødelæggende for naturen omkring sig, men den smager pragtfuldt. Foto: Annelene Petersen
Her ved Alling Å ved Årslev er der mange tejner sat op for at fange signalkrebs. Foto: Annelene Petersen
Vejret var med det arrangement Randers Kommune havde planlagt for at informere om signalkrebsen. Foto: Annelene Petersen
Her bliver fangsten nærstuderet. Foto: Annelene Petersen
Signalkrebsen, der stammer fra nordamerika, fortrænger vores danske flodkrebs og overtager territoriet helt og aldeles. Foto: Annelene Petersen
Der er ikke så mange naturlige fjender, så der er gjort forsøg med at få vildsvin og odder til at spise signalkrebs i turistattraktionen Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg, hvor Alling Å leverer mange kilo signalkrebs til om året. Foto: Annelene Petersen
Signalkrebs på grillen ved shelteret i Årslev. Det er en fin spise. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce