Annonce
Randers

Fanget mellem to stole: Michael Aastrup går i brechen for Underværket i Randers

Annemarie Winther, ny leder af Underværket, har fået afslag på sin ansøgning om at tage del i statens hjælpepakker til kulturlivet. Nu får hun hjælp af det lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen. Foto: Anne Myrup Frost
Det 20 år gamle handels- og kulturhus er placeret mellem to stole, når det drejer sig om statslige hjælpepakker til kulturlivet til at afbøde tab i forbindelse med  Covid-19-restriktionerne. For Underværket hører ikke til i en bestemt kasse. Det er hverken det ene eller det andet.
Annonce

Randers: Handels- og kulturhuset Underværket er en helt unik konstruktion i dansk kulturliv, hvad der hidtil har været et positivt særkende for den selvejende institution i Randers, der eksisterer uden kommunalt tilskud.

Men nu viser det sig, at netop den konstruktion gør, at Underværket ikke kan komme i betragtning i forbindelse med statens hjælpepakker til kulturlivet og handelslivet. Og det koster på den lange bane, at huset ligesom ikke rigtigt passer ind nogen steder.

- På den ene side er vi ikke en rigtig kulturinstitution - på den anden er vi ikke en rigtig virksomhed, fordi vi ikke har nogen ejer, siger Underværkets daglige leder, Annemarie Winther, der synes, at Underværket bliver straffet for, at huset altid har kunnet klare sig selv.

Det synes venstrefolketingsmedlemmet Michael Aastrup Jensen også.

Derfor vil han gør kulturminister Joy Mogensen opmærksom på problemet og bede hende svare på, om regeringen har intentioner om at hjælpe dem, der lige nu ingen hjælp kan få.


Vi er også nødt til at sikre, der også er et kulturliv efter nedlukningen.

Michael Aastrup Jensen (V)


- Det virker jo helt urimeligt, at selvejende institutioner som Underværket ikke kan få en hjælpende hånd, når kulturlivet sættes på pause, siger Aastrup Jensen, der finder det dybt problematisk, at nedlukningen af Danmark har sendt en økonomisk sund kultur som Underværket ud i det, han kalder en kamp for overlevelse. Og det bekymrer ham.

Annonce

Underværket må ikke lukke

- Naturligvis er vi nødt til at sikre, at corona-smitten ikke spredes. Men vi er også nødt til at sikre, der også er et kulturliv efter nedlukningen, siger det lokale folketingsmedlem, der tirsdag holdt møde med folkene i Underværket om sagen.

Han siger, at han går i aktion, fordi han nødig ser en institution som Underværket lukke.

- Både som borger i Randers og som tidligere kulturordfører ligger det mig meget på sinde at sikre gode rammer for kulturlivet i Randers, pointerer han.

- Underværket er et specielt hus. Men derfor er det da også berettiget til at få økonomisk hjælp som de kommunale kulturinstitutioner får det, siger Aastrup Jensen, der også tvivler på, om kulturministeren overhovedet kender til Underværket i Randers.

Men det kommer hun så til, når hun deltager i det nært forestående Folkemødet 2020, hvor hun har givet tilsagn om at medvirke.

Ifølge Annemarie Winther har Underværket mistet godt 100 arrangementer under corona-nedlukningen. Og det svarer til et tab på omkring 140.000 kr.

- Set i det store nationale regnskab er det jo ingenting. Men derfor er det også vigtigt, at vi får gjort ministeren opmærksom på problemet, siger Aastrup Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce