Annonce
Østjylland

Farvel til endnu et af mine livsvidner

Gunhild Weisbjerg, psykoterapeut og foredragsholder.
Annonce

I august tog vi i Brabrand afsked med endnu én af mine gamle og ældste venner, Valdemar Bramm. Vi blev ”naboer,” da jeg i sommeren 1985 flyttede på Udsigten i Brabrand. Venskabet med Valdemar og konen Ellen opstod gennem deres datter Berit, der boede på Udsigten 76 - og jeg kom til at bo i nummer 78.

Det var en smuk afsked, hvor sognepræst ved Brabrand kirke, Simon Emil Koefoed, holdt en personlig mindetale. Mindetalen blev ekstra vedkommende, fordi Simon Koefoed medtog oplysninger, som Valdemar var fremkommet med ved samtalen i forbindelse med hustruen Ellens bisættelse i oktober 2018. Valdemar havde da fortalt præsten, at han som 17-årig, ved sit første møde med Ellen ved et bal i Skive, straks havde tænkt; ”dén pige skal være mor til mine børn”. Og det blev hun. De blev gift i 1945, da de begge var 21 år gamle. I 1948 blev min veninde Berit så født, og i 1951 sønnen René.


Valdemar havde kant, men var godheden og hjælpsomheden selv. Gode minder og anekdoter stod i kø ved den lyse og glade mindesammenkomst på Årslev kro.

Gunhild Weisbjerg, psykoterapeut og foredragsholder


Ellen og Valdemar havde et helt særligt forhold. Hjemmet var utroligt gæstfrit. De var gift i 73 år og nåede dermed at få tre hilsner fra dronningen. De var på en vis måde hinandens modsætninger. Ellen var en livsklog kvinde, trods tilbagelænet i sit væsen og hurtig i replikken. Og hun havde temperament. Hun fortalte, hvordan hun efter vielsen på Københavns Rådhus havde kylet brudebuketten i nærmeste skraldespand, fordi Valdemar havde overladt det til svigermoren at sørge for brudebuketten.

Valdemar voksede op i Holstebro og blev udlært manufakturhandler. Han tog senere eksamen som indendørsarkitekt. Jobbet bestod i at indrette forretninger, placering af hylder mm.. Han stod for indretningen af den første Føtex i Guldsmedgade, hvor en mand fra firmaet gik til hånde. Senere fandt han ud af, at denne mand faktisk var Herman Salling. Valdemar var også involveret i indretningen af flere butikker i City Vest.

Valdemar havde mange talenter. Han var god til at male og fik om lærling råd til byturene ved at sælge et maleri. Og han talte tysk. Han og Ellen gik i en årrække til tysk på aftenskolen på hver deres hold. Valdemar holdt op med at gå til fransk, da han ikke længere var den bedste på holdet. Da han stoppede på jobbet - mere end 70 år gammel -, tog han bussen ind til Pauls Kirkeplads og spadserede så hele vejen til Vesterbro torv, medens han så på butiksruder. Det var hans daglige motion

Gunhild Weisbjerg, psykoterapeut og foredragsholder. 

I september 2018 kom ægteparret på plejehjemmet Kongsvang, Her er det relevant at bemærke, at han befandt sig godt der. Min veninde Berit har følt, at hendes far i de to år blev behandlet omsorgsfuldt og respektfuldt. Valdemar satte pris på god mad, og Berit har oplevet aftenvagten stå og smøre reje- og laksemadder, fordi han syntes, at beboerne på hans vagt skulle forkæles lidt.

De sidste år blev han kognitivt svækket, men han bevarede sit lyse og behagelige væsen. Når han havde været på udflugt alene til Viby Centeret, kunne han referere, at han havde været ”til kammeratlig samtale” hos lederen. Valdemar havde kant, men var godheden og hjælpsomheden selv. Gode minder og anekdoter stod i kø ved den lyse og glade mindesammenkomst på Årslev kro. Berit og børnebørnene mente, at de havde været de første curlingbørn i DK, fordi han hentede og bragte dem til alt.

Karen Blixen har sagt noget i retningen af, at vi mennesker skaber skæbnefællesskab ved at fortælle for hinanden. Måske var det mest Valdemar, der fortalte, men jeg bidrog også. Og med en fælles opvækst i det vestjyske, var der megen genkendelse. Æret være Valdemars minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Lokal politiker skal overvåge valget i USA: Malte Larsen er observatør i Missouri når amerikanerne stemmer 3. november

Sport For abonnenter

Ude af position og nyt ansvar i forsvaret: Degn vil bruge pragtkamp som afsæt til mere

Danmark

Vis os din coronahilsen: Er du den akavede, den friske eller den forbudte type?

Annonce