Annonce
Østjylland

Farvel til upopulær skulptur: Vanddragen køres i depot

Til oktober forsvinder Vanddragen fra Store Torv. Der tegner sig nemlig et flertal i byrådet for at fjerne den upopulære skulptur. Foto: Axel Schütt
Teknik-rådmand indstiller til byråd, at Vanddragen fjernes fra Store Torv og gemmes til et bedre sted til den åbenbarer sig. Der tegner sig et flertal for forslaget.
Annonce

AARHUS: Elisabeth Toubros skulptur, Torvenes Brøndsløjfe – bedre kendt som Vanddragen – bliver efter 15 år på Store Torv kørt i depot.

Det foreslår teknik og miljørådmand, Bünyamin Simsek (V), der snart kommer med en indstilling til byrådet om at fjerne skulpturen, der – for at sige det mildt – aldrig har fundet vej til århusianernes hjerter.

Det vil koste 1 eller 1,5 millioner kr. at tage Vanddragen ned og køre skulpturen i depot.

Det er penge, Bünyamin Simsek, kan finde på Teknik og Miljøs eget budget.

- Der er afsat penge til at renovere Vanddragen. Dem kan vi i stedet bruge på at flytte skulpturen, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

- Positiv stemt

Dermed tyder meget på, at der i byrådet er flertal for at fjerne Vanddragen fra Store Torv.

Socialdemokratiet, der er byrådets suverænt største parti, er nemlig klar til at lægge stemmer til forslaget.

Det siger Ango Winther, medlem af teknisk udvalg.

- Hvis det kan gøres for de penge, og hvis rådmanden kan finde dem på sit eget budget, så er jeg positiv stemt, siger Ango Winther, der altså heller ikke hører til de århusianere, der har taget Vanddragen til sig.

Dermed ser det ud til, at Bünyamin Simsek lykkes med at gennemføre, hvad hans konservative forgænger, Poul B. Skou, i 2005 ikke havde held med.

Årsagen var, at det dengang så ud til, at en flytning ville blive særdeles bekostelig. Et bud lød på 10 millioner kr.

Man frygtede nemlig, at Statens Kunstfond ville kræve sit tilskud på 3,7 millioner kr. tilbage. Og at kunstneren bag Vanddragen, Elisabeth Toubro, kunne finde på at kræve erstatning på grund af en krænket ophavsret.

Desuden ligger der under Vanddragen et avanceret pumpesystem, som det vil koste adskillige millioner kr. at genetablere et andet sted.

Annonce

Store Torv uden Vanddragen

Men alle forhindringer er nu fjernet.

- Vi har talt med Statens Kunstfond og Elisabeth Toubro. De har ikke tænkt sig at gøre krav gældende, siger Bünyamin Simsek.

Og når man sætter Vanddragen i depot, sparer man det, det koster at genetablere pumpesystemet. I hvert fald i første omgang.

- Byen udvikler sig, og den dag, vi finder en placering, som er egnet til Vanddragen, kan vi jo flytte skulpturen derhen. Indtil da kan den stå i depotet, siger Bünyamin Simsek.

Vanddragen køres i depot til oktober, og så er der pludselig ledig plads på Store Torv.

- Sammen med forretningsdrivende og restauranter på torvet har vi skabt nogle ideer til, hvordan Store Torv kan se ud uden Vanddragen. Velviljen har været stor, siger Bünyamin Simsek.

Han vil i næste uge præsentere de ideer, der er kommet ud af samarbejdet med de handlende på Store Torv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce